19.3 C
İstanbul
20 Eylül 2024, Cuma

Avrupa Konseyi’nden Türkiye’ye Zorunlu Din Dersi Uyarısı

(STRAZBURG) – Avrupa Konseyi Bakanlar Komitesi, Türkiye’den Sünni İslam dışında inanışa sahip ailelerin çocukları için uygun seçeneklere ihtiyaç duyulduğuna ilişkin kararın gereklerinin yerine getirilmesini talep etti.

Bakanlar Komitesi, Alevilerin ibadetlerini gerçekleştirdiği cemevlerinin de devlet tarafından desteklenen ibadet mekanları olarak kabul edilmesine ilişkin “İzzettin Doğan ve Diğerleri” davasında gerekli adımların atıldığına kanaat getirerek bu dosyanın kapattı.

AİHM kararlarına uyulup uyulmadığını denetlemek üzere Strazburg’da toplanan Avrupa Konseyi Bakanlar Komitesi, her devletin AİHM kararlarına uyma yükümlülüğü olduğunu belirterek, Türkiye’de de inanç özgürlüğü ve din eğitimi konularında ilerlemede bulunması yönünde çağrı yaptı.

Zorunlu Din Dersinin Bağlayıcılığı

Bakanlar Komitesi’nin üç aylık toplantılarının sonuncusunda yetkililere, Sünni İslam anlayışını takip etmeyen ailelerin çocuklarına “zorunlu din eğitimi dışında kalmaları için uygun olanakların sağlanması” yönünde çağrıda bulundu.

Komite ayrıca Alevilik inancını taşıyan ailelerin çocuklarına din dersinin zorunlu olmasını kapsayan “Mansur Yalçın ve Diğerleri” davasında “ara karar” aldı.

Zorunlu Din Dersi ve Aleviler

Bakanlar Komitesi, zorunlu din dersleriyle ilgili olarak AİHM’in, 2008 yılındaki “Zengin-Türkiye davası” ile 2014 yılında “Mansur Yalçın ve Diğerleri – Türkiye” davasında aldığı kararlara atıfta bulunurken, ailelerin kendi dini veya felsefi inançlarını açıklamalarını gerektiren prosedürle sağlanan çok sınırlı bir istisna dışında, din kültürü ve ahlak bilgisi derslerinin Türkiye’de zorunlu olmaya devam etmesini derin bir üzüntüyle karşıladıklarını not düştü.

Türk makamlarına “Mahkeme kararlarına uyma yükümlülüğünü” hatırlatan komite, Sünni İslam dışında dini veya felsefi inanışa sahip ebeveynlerin çocukları için uygun seçeneklere ihtiyaç duyulduğunu vurguladı. Komite ayrıca Türk yetkililerini yıl sonuna kadar AİHM kararının uygulanması için öngörülen tedbirlere ilişkin bilgi sağlaması konusunda çağrıda bulundu.

İzzettin Doğan Dosyası Kapandı

Aynı toplantıda, 2016’dan bu yana izlenmekte olan “İzzettin Doğan ve Diğerleri” davasını da görüşen komite, dosyanın kapatılmasını kararlaştırdı.

Komite, Alevi ibadet mekanlarının masraflarının da aynı camiler gibi devlet tarafından karşılanmasını içeren dava çerçevesinde atılan adımları memnuniyetle karşıladıklarını belirtti. “Yetkililer tarafından alınan kanuni tedbirleri ve bunların Türkiye’deki Alevi topluluğuna devlet tarafından finanse edilen dini hizmeti sağlayan pratik etkilerini memnuniyetle karşıladıklarını” belirten komite, bu dosyayla ilgili nihai karar aldı.

Nihai karar, Bakanlar Komitesi’nin, “davalı devletin mahkeme tarafından tespit edilen ihlallere yanıt olarak gerekli tüm tedbirleri almış olduğunu göz önünde bulundurarak, bir kararın infazına ilişkin denetimin kapatılmasına ilişkin kararı” anlamına geliyor.

İLGİNİZİ ÇEKEBİLECEK HABERLER

BİZİ TAKİP EDİN

289,657BeğenenBeğen
2,183TakipçiTakip Et
19,866TakipçiTakip Et
365AboneAbone Ol
- Reklam -

EN SON HABERLER