19.3 C
İstanbul
19 Eylül 2024, Perşembe

‘Alevilik İnancı’ Başlığı, Berlin’de Ders Kayıt Formlarına Girdi

(BERLİN) – Berlin Alevi Toplumu (BAT) Cemevi’nden yapılan yazılı açıklama Alevilik Dersleri konusunda yapılan çalışmalar kapsamında önemli bir kazanımın daha elde edildiği belirtildi. Bir sonraki eğitim yılı itibariyle tercih edilecek din/inanç dersleri başlıkları arasında artık Alevilik de yer alacak.

Geçtiğimiz dönemlerde Berlin’de Alevilik derslerinin alınabilmesi için BAT-Cemevi’ne başvurulması gerekmekteydi. Fakat yürütülen girişimler sonucunda Berlin Eğitim Senatörlüğü, geçtiğimiz çarşamba günü (12 Haziran 2024) din/inanç derslerine ilişkin yayınladığı yeni düzenlemeyle, önümüzdeki eğitim yılı itibarıyla (2024/2025) okullarda din/inanç dersleri için başvuru kayıt formu içindeki başlıklar arasına Alevilik seçeneğinin de eklenmiş olacağını duyurdu.

Alevi Ailelere Ders Seçimi Konusunda Sorumluluk Düşüyor

Konuya dair açıklama yapan BAT-Cemevi ARU Eğitim Koordinatörü Erdal Çağlar, Alevilik başlığının forma eklenmesinin önemli bir adım olduğunun altını çizerek; “Alevilik derslerini Berlin’in her bölgesinde verilmesini sağlama konusunda ebeveyn ailelerimize büyük sorumluluk düşüyor. Çocuklarını gönderdikleri her okulda girmelerini istedikleri din/inanç dersleri arasında Alevilik seçeneğini işaretlemeleri sonucunda yetkililer bizlerle iletişime geçecek ve bizde Alevilik derslerinin o okulda çocuklarımıza verilmesi için hemen çalışmalarımızı başlatacağız” dedi. Çağlar, Alevilik seçeneğinin olduğu bu kayıt formunu ailelerin ilgili okullardan veya gelip Cemevi’nden temin edebileceklerini sözlerine ekledi.

Alevilik Dersleri ile İlgili Süreç Nasıl Gelişmişti

2002 yılında AABF, okullarda Alevilik dersi verilmesi için hak kazanmıştı. Takip eden süreçte eyaletlerle hak anlaşmalarını imzalanmasıyla birlikte üniversitelerde Alevilik Kürsüsü açılması hakkı da doğmuş oldu.

Hamburg Üniversitesi Dünya Dinleri Akademisi’nde ve Weingarten Eğitim Fakültesi’nde Alevilik kürsüleri açılmış, dersler başlamıştı.

Alevilik Dersi Verecek Öğretmenler Nasıl Formasyon Alıyor?

Haber masamız BAT-Cemevi ARU Eğitim Koordinatörü Erdal Çağlar’ı arayak sürece ilişkin detaylı bilgi edindi.

Öğretmenlerin okullarda ders verebilmesi için kürsülerin bulunduğu fakültelerde eğitim görmüş olması veya resmi öğretmenlik diploması sahibi olup BAT-Cemevi’nde açılan eğitimleri tamamlayarak sınava girmeleri sonucu sertifika almaya hak kazanması gerekiyor.

BAT-Cemevi’nde gerçekleşen bu eğitimler Nisan-Haziran döneminde 3 ay sürmekte.

Eğitimlere,

  • Hamburg Ünviersitesi’nden Prof. Dr. Hüseyin Ağuiçenoğlu
  • Viyana Üniversitesi’nden Prof. Dr. Handan Aksünger-Kızıl
  • Leipzig Üniversitesi’nden Dr. Kerim Ahmet Gültekin
  • William & Mary Üniversitesi’nden Dr. Ayfer Karakaya-Stumpf
  • Weingarten Eğitim Fakültesi’nden İmran Gürtaş, İsmail Kaplan, Yılmaz Kahraman, Melek Yıldız, Aziz Aslandemir

katılıyor.

Sertifikalarını alan öğretmenlerin okullara tayinini BAT-Cemevi gerçekleştiriyor.

Okullarda Derslerin Açılması İçin Doldurulması Gereken Bir Kota Var

Erdal Çağlar, bir okulda Alevilik dersi açılabilmesi için -sınıf fark etmeksizin- kayıt formunda toplam 8 başvuru gelmiş olması gerektiğini dile getiriyor. Dolayısıyla ailelerin okullarda sunulan kayıt formlarında Alevilik seçeneğini işaretlemesinin önem arz ettiğini kaydediyor.

Halihazırda Berlin’de sekizi ilkokul ve ikisi lise olmak üzere toplam 10 okulda 160 öğrenci Alevilik Dersleri’ni alıyor. Önümüzdeki dönemde daha çok okulda ders açılabilmesi için kurum ailelere çağrıda bulunuyor.

İLGİNİZİ ÇEKEBİLECEK HABERLER

BİZİ TAKİP EDİN

289,760BeğenenBeğen
2,183TakipçiTakip Et
19,826TakipçiTakip Et
284AboneAbone Ol
- Reklam -

EN SON HABERLER