19.3 C
İstanbul
19 Eylül 2024, Perşembe

Utku Çakırözer’den 1 Mayıs Tutuklularına Ziyaret

(ANKARA) – CHP Eskişehir Milletvekili Utku Çakırözer, 1 Mayıs Emek ve Dayanışma Günü’nü Taksim’de kutlamak istedikleri için tutuklananları, tutuklu oldukları Marmara Cezaevi’nde ziyaret etti. Çakırözer, ziyaret ettiği tutuklu öğrenciler Çakırözer’e sorunlarını dile getirdi. Öğrenciler, anayasal haklarını kullandıkları için 45 gündür cezaevinde tutulduklarını belirterek, bayramı ailelerinden ve arkadaşlarından ayrı geçirdiklerini ifade etti. Çakırözer, “Büyük çoğunluğu öğrenci olan 59 kişinin bir an önce serbest bırakılması gerekiyor” dedi. 

59 Kişi Marmara Cezaevi’nde Hala Tutuklu

Anayasa Mahkemesi’nin aldığı karara rağmen 1 Mayıs İşçi Bayramı’nın Taksim’de kutlanmasına izin verilmemişti. Engellemelerin ardından çıkan olaylar ve yapılan şafak operasyonlarında gözaltılar ve tutuklamalar gerçekleşmişti. Yapılan itirazlar ve sosyal medyada yapılan çağrılar sonrası bazı öğrenciler tahliye edilirken, 59 kişi Marmara Cezaevi’nde hala tutuklu bulunmakta. 

”T.C. Kimliğimi Kabul Etmedikleri İçin Sınava Geç Başlatıldım”

Çakırözer, Berkan Bütün ve Alev Palo adlı tutuklu öğrencileri ziyaret etti. Öğrenciler, cezaevinde yaşadıkları ihlalleri Çakırözer’e aktararak, temmuz ayında yapılacak duruşmalarına tüm vatandaşları davet etti. 

Tutuklu öğrenci Berkan Bütün, cezaevi kimliği olmadığı için YKS sınavına geç başlatıldığını ve mektuplarının engellendiğini belirtti. Bütün, “Toplam 55-60 kişi buradayız. Kendi T.C. kimliğimi kabul etmedikleri için sınava geç başlatıldım. Mektuplarımız engelleniyor, Evrensel ve Yeni Yaşam gazeteleri gelmiyor. Burada Halkevleri, TÖB, Sol parti, Kaldıraç, Partizan, SMİ gibi gruplardan isimler var, Eğitim Sen’liler var. Hepimizi Saraçhane’den Taksim’e gitmek istedik diye tutukladılar. Duruşma günümüz belli değil. Bazı arkadaşlar 3 Temmuz, bazıları 17 Temmuz’da hakim karşısına çıkacak” dedi. 

Marmara Üniversitesi Siyaset Bilimi 1. sınıf öğrencisi Alev Palo ise sınavlarına giremediğinden bursunu kaybetme riskiyle karşı karşıya kaldığını söyledi. Palo, “40-45 gündür hukuksuz biçimde burada tutuluyoruz. Büyük bölümümüz öğrenci. Özgür Özel’e teşekkür ederiz. O Adalet Bakanı ile temasa geçince bazı öğrenciler tahliye edildi. Ama içeridekilerin büyük bölümü hala öğrenci. Ben de sınavlarıma gidemedim, bazı derslerden kaldım. Ortalamam düştüğü için KYK bursumu kaybediyorum” dedi. 

”Telefon Etme Hakkımız, Mektup Alıp Gönderme Hakkımız Yasaklandı”

Palo, cezaevinde spor ve sohbet haklarını kullanamadıklarını, Gezi Direnişi’nin yıl dönümünde anma yaptıkları için iletişim cezası aldıklarını belirtti. “Telefon etme hakkımız, mektup alıp gönderme hakkımız yasaklanmış durumda. Benim de içinde olduğum grubun duruşması 17 Temmuz’da. Herkesi destek için bekliyoruz” çağrısında bulundu. 

Çakırözer, cezaevi ziyaretlerinin ardından yaptığı açıklamada, “Anayasal haklarını kullanarak 1 Mayıs’ta Taksim’e yürümek isteyen 59 kişi bu bayrama tutuklandıkları cezaevinde girmek zorunda bırakıldılar. Cezaevinde bu 59 kişiden ikisiyle görüştüm. Yaklaşık 40 gündür cezaevindeler. Bu 59 kişinin bir an önce özgürlüklerine kavuşmaları gerekiyor. Ortada çok büyük bir hukuksuzluk, çok büyük bir adaletsizlik var. Protesto gösterisine katılmak, 1 Mayıs’a katılmak herkesin anayasal hakkı. Bu hakkın kullanılması engellendiği için direnen bu öğrencilerin bir an önce serbest kalması gerekiyor” dedi. 

Çakırözer ayrıca, Bakırköy Cezaevi’nde tutuklu TRT eski muhabiri Elif Akkuş ile de görüştü. TRT yönetimine ilişkin yolsuzluk ve nepotizm iddialarını gündeme getiren Akkuş, gerekçesiz şekilde uzaklaştırıldığı kurumunun şikayeti üzerine ikinci kez tutuklanmış ve 45 gündür Bakırköy Kapalı Cezaevi’nde tutulmakta. Akkuş, “28 Haziran’da hakim karşısına çıkacağım. Yaşadığım hukuksuzlukları duruşmada hakimlere anlatacağım” dedi. 

İLGİNİZİ ÇEKEBİLECEK HABERLER

BİZİ TAKİP EDİN

289,760BeğenenBeğen
2,183TakipçiTakip Et
19,826TakipçiTakip Et
284AboneAbone Ol
- Reklam -

EN SON HABERLER