19.3 C
İstanbul
20 Eylül 2024, Cuma

Prof. Dr. Çiğdem Boz ve Meslektaşları Sebepsiz İşten Çıkarıldı

(İSTANBUL) – Dört gün önce (14 Haziran 2024) gerçekleşen olayda Fenerbahçe Üniversitesi’nden Prof. Dr. Çiğdem Boz’un da aralarında bulunduğu bazı akademisyenler gerekçe gösterilmeksizin işten çıkarıldı. Akademisenlere, haklarını kullanmaları halinde tazminatlarının ödenmeyeceği yönünde tehditte bulunulduğu öğrenildi.

Prof. Dr. Çiğdem Boz, Evrensel gazetesine verdiği röportajda 12 Haziran 2024’te rektörlük temsilcisi tarafından görüşmeye çağrıldığını, üniversite ile arasında belirli süreli iş sözleşmesi olduğunu, normal şartlarda kıdem tazminatı hakları olmasa da yönetimin jest yaparak 180 bin TL ödeme yapmaya hazır olduğunu, fakat mahkeme yoluna gitmesi durumunda bu ödemeyi yapmayacaklarını ilettiğini anlattı.

Tehdidin Sebebi Ne, Açık Nerede?

Çiğdem Boz durumu, “2547 sayılı Yükseköğretim Kanunu gereğince sözleşmelerimizin süresiz olması gerekiyor” şeklinde açıklıyor. Fakaz sözleşmeler 4857 sayılı İş Kanunu üzerinden yapılmış. Dolayısıyla mahkemeye gidilmesi durumunda bu usulsüzlük ortaya çıkabilir ve daha fazla tazminat doğması da mümkün. Avukatlar, sebepsiz sona erdirme nedeniyle tüm özlük haklarının alınabileceğini belirtiyor.

Prof. Dr. Çiğdem Boz: “Sonuna Kadar Mücadele”

Boz, X (Eski adıyla Twitter) hesabından yaptığı açıklamada bu zihniyetle sonuna kadar mücadele edeceğini açıkladı. Ayrıca yine aynı hesabında sessiz kalan bazı meslektaşlarına da sitem etti.

Alevi Kurumlarından Destek Mesajları

Pir Sultan Abdal Kültür Derneği:

“Derneğimiz bünyesinde yapılan eğitim seminerleri ve Alevilerin eşit yurttaşlık mücadelesine verdiği katkılarla Yol’a hizmette yoldaşımız olan Prof.Dr. Çiğdem Boz’un haksız bir şekilde Fenerbahçe Üniversitesindeki işine son verilmesini kınıyoruz. Çiğdem Hocamız vesilesiyle vakıf üniversitelerinde süren emek sömürüsüne, güvencesiz iş koşullarına itiraz ediyoruz. Her ne kadar vakıf üniversitelerinde yükseköğretim hizmeti ücret karşılığı verilse de bu okullar kamu hizmeti veren kurumlardır. Bu kamu hizmetinin özgür ve demokratik bir ortamda verilebilmesi için ise akademisyenlere iş güvencesi sağlanmalıdır. Üniversitelerin bilim insanlarının emeğine ve fikirlerine saygılı olmasını bekliyor, vakıf üniversitelerinde iş güvencesinin sağlanması konusunda yetkilileri göreve çağırıyoruz. Bilim, piyasanın değil insanın ve insan emeğinin kutsandığı bir ortamda gelişebilir. Prof. Dr. Çiğdem Boz’un başlattığı hukuk mücadelesinde kendisinin yanında olduğumuzu buradan bir kez daha ilan etmek isteriz.”

ABF ve Bileşenleri:

“Fenerbahçe Üniversitesi’nde görev yapan Prof. Dr. Çiğdem Boz ve diğer beş akademisyenin gerekçesiz olarak işten çıkarılması kabul edilemez. Vakıf üniversitelerinde çalışan akademisyenlerin, devlet üniversitelerinde görev yapan meslektaşlarından farklı muameleye tabi tutulması ve iş akdilerinin hiçbir gerekçe gösterilmeksizin feshedilmesi, akademik özgürlüğe ve bilimsel özerkliğe ağır bir darbedir. Bu durum, yalnızca işten atılan akademisyenlerin değil, tüm akademi camiasının ve toplumun geleceğini tehdit eden bir uygulamadır. Akademik özgürlüklerin korunması ve bilim insanlarının güvenli çalışma koşullarında araştırmalarını sürdürebilmesi, ülkemizin bilimsel ve kültürel gelişimi için elzemdir”

İLGİNİZİ ÇEKEBİLECEK HABERLER

BİZİ TAKİP EDİN

289,657BeğenenBeğen
2,183TakipçiTakip Et
19,866TakipçiTakip Et
365AboneAbone Ol
- Reklam -

EN SON HABERLER