18.7 C
İstanbul
5 Ekim 2024, Cumartesi

Salda Gölü’nde Tehdit Günbegün Büyüyor

(BURDUR) – Burdur ilinin yaklaşık 60 km batısında bulunan Salda Gölü’nün eşsiz güzelliği ve hassas ekosistemi, yapılan asfalt yolla birkaz daha tehlike altında. Alandaki yapılaşmanın sürekli artıyor oluşu, bu narin bölgedeki doğal yaşamı her gün daha da fazla tahrip ediyor.

Bölgedeki gelişmeleri uzun zamandır takip eden ve gündemde tutan Türkiye Tabiatını Koruma Derneği (TTKD) ve derneğin bilim danışmanı Dr. Erol Kesici, dün (17 Haziran 2024) NTV’de katıldığı bir televizyon programına verdiği röportajda gölün beyaz kumulları ve turkuaz rengiyle en göz alıcı bölgesi olan Kayadibi’nde yıllardır devam eden yol yapım çalışmaları sebebiyle uyarılarda bulundu. Kesici, çalışmaların ekosisteme dönüşü mümkün olmayan zararlar verebileceğinin altını çizdi.

Kesici: “Bu Yolun Yapılmasına Gerek Yoktu”

NTV’de katıldığı bir programda, yıllardır çok kez bu bölgeye yol yapılmaması konusunda uyarılarını dile getirdiğini söyleyen Kesici, buna rağmen çalışmaların devam etmesini eleştirdi.

Kesici özetle, “Kayadibi ve Doğanbaba köyleri arasındaki kesimde yaklaşık 15 kilometrelik alanın yol olarak açılması çok üzücü. Doğanbaba Köyü, gölün batı kesiminden Burdur’a rahatlıkla ulaşabiliyordu. Bu yolun yapılmasına gerek yoktu. Asfalt, yağmur suyu ile suya karışarak canlı hayatını olumsuz etkileyecek. Asfalt dumanı da hava, toprak ve su kirliliğine yol açacak. Salda Gölü’nün değeri parayla ölçülemeyecek kadar büyük. Gölü korumak için her türlü fedakarlığı yapmalıyız” dedi.

Asfalt Kaldırılmalı, Çimento Yol Yapılmalı

Kesici açıklamasında aynı zamanda, asfaltın kaldırılması ve yerine beton yol yapılması gerektiğini vurguladı. Çimento betonunun asfalta göre daha uzun ömürlü ve çevre dostu olduğunu belirtti. 

Burdur Valiliği: ”Çevre Hassasiyeti Gözetilerek Korunmakta”

Bugün (18 Haziran 2024) konu hakkında valiliğin yaptığı açıklamada; “Bölgede aykırı davranışlara kesinlikle izin verilmemektedir” ifadesi yer aldı.

Burdur Valisi Türker Öksüz konu hakkında açıklama yaptı. Öksüz, “2019 yılında Özel Çevre Koruma Bölgesi ilan edilen Salda Gölü ve Çevresi üst düzeyde çevre hassasiyeti gözetilerek korunmakta, bu kapsamda bölgede aykırı davranışlara kesinlikle izin verilmemektedir. Bazı sosyal medya platformları ve haber sitelerinde iddia edildiği üzere, Salda Gölü çevresinde yeni bir yol açılması söz konusu olmayıp, yapılan çalışma yıllardır bölge insanının ulaşımını sağlayan kullanılmakta olan mevcut yolun iyileştirilmesidir. Yeşilova İlçesi’ne bağlı Kayadibi Mahallesi ile Doğanbaba Köyü arasında bölge halkının yoğun olarak kullanmakta olduğu Salda Gölü kıyısı boyunca uzanan mevcut yolun platformunda daraltma/genişletme yapılmaksızın, zeminin bozulduğu lokasyonlarda platform genişliği korunarak güçlendirme ve iyileştirme yapılarak “paylaşımlı bisiklet yolu” olarak halkımızın kullanımına sunulmuştur. Bu konuda eksik bilgilerle, yanıltıcı paylaşımların yapılmamasını ve yapılan gerçekten uzak maksatlı paylaşımların da dikkate alınmamasını önemle rica ederiz.” ifadelerini kullandı.

İLGİNİZİ ÇEKEBİLECEK HABERLER

BİZİ TAKİP EDİN

289,629BeğenenBeğen
2,203TakipçiTakip Et
19,906TakipçiTakip Et
411AboneAbone Ol
- Reklam -

EN SON HABERLER