20.4 C
İstanbul
19 Eylül 2024, Perşembe

Kekova’da Üçağız İskelesi İhaleye Çıkarıldı

(ANTALYA) – Antalya’da turizm noktalarından birisi olan Kekova’da köylülerin kullandığı Üçağız köyü iskelesi ve çevresi ihaleye çıkarıldı, Çevre Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı tarafından iskele ve çevresi 10 yıllığına kira ihalesine çıkarıldı. Bölge halkı, 25 Haziran’da yapılacak ihaleye “Ekmeğimizi buradan kazanıyoruz. Buradan çıkıp nereye gideceğiz, teknelerimizi nereye bağlayacağız” diyerek tepkilerini gösterdi. Demre Belediye Başkanı Fahri Duran, ihaleyi ‘adrese teslim’ olarak tanımlayarak “Bu ihaleyi alamasak dahi iskeleyi hiçbir zengin baronu ve hiç kimsenin al-satına müsaade etmeyeceğiz” ifadelerini kullandı.

”Halkımızın Olan Halkımızın Kalacaktır”

Çevre Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı Tabiat Varlıklarını Koruma Genel Müdürlüğü, Antalya’nın Demre ilçesi Üçağız Mahallesi Kaş-Kekova Üçağız Özel Çevre Koruma Bölgesi’ndeki Üçağız iskelesi ile köylülerin ürünlerini sattığı pazar bölgesi dahil toplam 12 bin metrekarelik alanı, 10 yıllığına ‘yüzer iskele, denizel alan ve dolgu alanı olarak kullanılmak üzere” pazarlık usulüyle ihaleye çıkardı. İhale 25 Haziran tarihinde gerçekleşecek. Demre Belediyesi, ihalenin imar planına ve hukuka aykırı olduğu gerekçesiyle iptali istemiyle Ankara İdare Mahkemesi’ne başvuracak. 

İskele Daha Önce MUÇEV’e Kiralanmıştı 

Söz konusu alanın ihalesi, Kurban Bayramı tatilinden hemen önce tebligatla Demre Belediyesi’ne bildirildi. Alan, daha önce de 2017 yılında MUÇEV’e kiralanmış, ancak bölge halkının tepkileri üzerine bu girişim sonuçsuz kalmıştı. 2017 yılında iskele, Demre Kaymakamlığı tarafından korunması, geliştirilmesi ve güvenliğinin sağlanması için Demre Belediyesi’nin kontrolüne devredilmişti. 

Bakanlık, 2024 Ocak ayında yeniden bir ihale duyurusu yapmış, ancak ihale iptal edilmişti. 31 Mart yerel seçimleri öncesinde Cumhur İttifakı’nın Demre Belediye Başkan Adayı İbrahim Oğuz, “Üçağız İskelesi ihalesi ile ilgili bölgede yaşayan vatandaşlarımızın ihalenin iptali ile ilgili talebi üzerine anında ilgili mercilerle yaptığımız görüşmeler sonunda söz konusu ihalenin iptali sağlanmıştır. Halkımızın olan halkımızın kalacaktır” açıklamasını yapmıştı. 

“İhaleyi Alamasak Bile Hiç Kimsenin İskeleyi Al-Satına Müsaade Etmeyeceğiz” 

Demre Belediye Başkanı Fahri Duran, Simena antik kenti, batık şehir ve Üçağız köyünü içine alan Kekova bölgesinin Türkiye ve dünyaya açılan turizm cennetlerinden birisi olduğuna işaret ederek, şöyle konuştu: 

‘’Üçağız halkı, öyle duyarlıdır ki kendi içinde dışarıdan illegal insanları bünyesine almak istemeyen bir kitledir. İllegal derken bu limanı alarak illegal işler için dışarıya pazarlanmasına asla müsaade etmeyeceğim çünkü bu köyde, bu iskeleler daima doğru işletildi. Hiçbir zaman yanlışla karşı karşıya kalmadık. Her zaman Üçağız halkıyla birlikteyiz. Asla ve asla şayet 25’inde bu ihaleyi alamasak dahi bu iskeleye hiçbir zengin baronu ve hiç kimsenin al-satına müsaade etmeyeceğiz.” 

“İskelemizi Rant Peşinde Olanlara Bırakmayız” 

Duran, konuyla ilgili yaptığı yazılı açıklamada da “Hemen hemen tamamını kıymetli hemşerilerimizin kullandığı yüzer iskelemizi ve meydanımızı rant peşinde olan kimselere bırakmayız. Köy halkı ve Demre Belediyesi olarak bu sömürünün karşısındayız. Neden diğer ihalelerle verilmesi planlanan yerlerin süresi 3 yıl iken Üçağız İskelesi’nin süresi 10 yıl olduğu manidar bir şekilde ortadadır. 25 Haziran Salı günü Ankara’da yapılması planlanan ihaleye katılacak, köyümüzün ve ilçemizin ranta kurban gitmemesi için elimizden geleni yapacağız” dedi. 

İLGİNİZİ ÇEKEBİLECEK HABERLER

BİZİ TAKİP EDİN

289,657BeğenenBeğen
2,183TakipçiTakip Et
19,866TakipçiTakip Et
365AboneAbone Ol
- Reklam -

EN SON HABERLER