18.7 C
İstanbul
5 Ekim 2024, Cumartesi

PSAKD’den 2 Temmuz Çağrısı

(İSTANBUL) – Pir Sultan Abdal Kültür Derneği (PSAKD) Ankara’da Mülkiyeler Birliği’nde dün (24 Haziran 2024) düzenlediği toplantıda 2 Temmuz günü Sivas’ta yapılacak anma için kamuoyuna çağrıda bulundu. “Faşist ve Şeriatçı Kuşatmaya Karşı Laik ve Demokratik Cumhuriyet İçin” sloganıyla sembolleştirilen çağrı, demokrasiyi, laikliği, cumhuriyeti ve çağdaş değerleri gözeten ve savunan tüm vatandaşlara sesleniyor.

Mülkiyeliler Birliği’nde düzenlenen toplantı, Madımak Katliamı’nda hayatını kaybedenler için saygı duruşuyla başladı. Toplantıya katliamda hayatını kaybedenlerin aileleri, Alevi kurumlarının temsilcileri, katliam davasının avukatları ve sivil toplum kuruluşlarından temsilciler katıldı.

2 Temmuz Çağrısına Çok Sayıda Alevi Kurumu Destek Veriyor

Pir Sultan Abdal Kültür Derneği’nin çağrısına Alevi Bektaş Federasyonu, Avrupa Alevi Birlikleri Konfederasyonu, Türkiye Alevi Federasyonu, Hacı Bektaş Veli Anadolu Kültür Vakfı, Alevi Kültür Dernekleri de destek vermekte.

2 Temmuz’da Sivas’ta saat 09:00 itibarıyla PSAKD Sivas Şubesi ve HBVAKV Cemevi önünde toplanmak üzere organize olan kurumlar, demokrasi, laiklik ve cumhuriyete sahip çıkan tüm vatandaşlara da çağrıda bulunuyor.

PSAKD Basın Açıklamasının Detayları

Pir Sultan Abdal Kültür Derneği adına Genel Başkan Cuma Erçe’nin seslendirdiği açıklamada özetle, “İnsanlık tarihinin, belki de en korkunç katliamlardan biridir 2 Temmuz Sivas Madımak Katliamı. Sivas’ta katledilen 33 canımızın aileleri, dostları ile derneğimizin otuz bir yıldır yürüttüğü adalet mücadelesi bir karşılık bulmadı. Otuz bir yıllık hukuk mücadelesinde adeta ailelerimiz, Alevi Örgütleri ve vicdanlar yargılanmıştır. Bu süreç içerisinde yaşam mücadelesi veren devrimci hasta tutsaklar ölüme terk edilirken, Ahmet Turan KILIÇ, Hayrettin GÜL gibi Madımak katilleri affedildi. Firari üç sanık Murat Sonkur, Eren Ceylan ve Murat Karataş hakkında devam eden son dava da otuzuncu yılında zaman aşımına uğratıldı” ifadelerinde bulundu.

“İnsanlığa Karşı İşlenmiş Suçlarda Zaman Aşımı Olmaz”

Açıklamanın devamında özetle, “Madımak Katliamı bir Alevi katliamıdır ve başta ailelerimiz olmak üzere Pir Sultan Abdal örgütlülüğümüz ve tüm aleviler olarak bu mahkeme kararını tanımamaktadır. Herkes bilmelidir ki Madımak Katliamı insanlığa karşı işlenmiş zamansız suçlardan biridir ve insanlığa karşı işlenen suçlarda zamanaşımı olmaz” denildi.

“Demokrasiden, laiklikten, Cumhuriyet rejiminden eser kalmadı”

Açıklamada, “2 Temmuz 1993 tarihinde Sivas’ta devletin gözetimi ve hatta bizzat organizesi ile gerici, şeriatçı ve faşist bir güruh tarafından gerçekleştirilen katliam sırasında atılan sloganlar ve çarşaf çarşaf ilan edilen, bildirilerde kaleme alınan talepleri hatırlatmakta yarar var. Ne demişlerdi: Yaşasın Şeriat, Kahrolsun Laiklik. Cumhuriyet burada kuruldu, burada yıkılacak. İslamın ordusu, kafirlerin korkusu…

Peki bugün hangi noktadayız? Demokrasiden, laiklikten, Cumhuriyet rejiminden eser kalmamış. Madımak otelini utanç müzesi yapmamak için direnen AKP/MHP ortaklığı, işçilerimizin maden sahalarında daha fazla rant ve kar uğruna katledilmesine göz yumuyor. Dersim, Koçgiri, Zini, Gediği, Sivas, Maraş, Çorum, Gazi, Gezi, Suruç, 10 Ekim Ankara Gar başta olmak üzere yaşanmış katliamların bütün yönleri ile açığa çıkarılması ve gerçek sorumlularının açıklanması talebimize kulağını kapatan AKP/MHP iktidar bloğu “dindar, kindar ve itaatkar bir neslin yetişmesi için özel programlar, projeler hazırlıyor ve yarının katliamcılarını yetiştirecek cemaat ve tarikatlarla protokoller imzalamaya devam ediyor.

Kısacası, Sivas ile yüzleşmekten bilerek ve isteyerek kaçan dünün ve bugünün siyasal iktidarları, 2 Temmuz 1993 tarihinden bu yana daha birçok yüzleşilmesi gereken katliamın yaşanmasının sorumluları olmuştur. Gericilikten ve ırkçılıktan beslenenler halkımızı kutuplaştırmaya, ayrımcı politikalarla toplumu bölmeye, haksız ve hukuksuz uygulamalarıyla da ülkeyi içinden çıkılması güç bir kaosa sürüklemektedir” ifadeleri kullanıldı.

Açıklamanın Sonuç Bölümü

Açıklamanın sonuç bölümünde demokratik güçlere çağrıda bulunulurken, “Faşist ve Şeriatçı bir abluka altında yaşamak istemiyor isek, laik ve demokratik bir Cumhuriyet için ortak mücadele etmeliyiz. Bu mücadelenin en büyük buluşma noktalarından biri 2 Temmuzdur. 2 Temmuz’da yine var gücümüz ile Sivas Madımak Oteli önünde olacağız. Ayrıca, Ankara Tandoğan Meydanı başta olmak üzere ülkenin dört bir yanında alanlara çıkacağız. Hem, Turnaların kanadında göğe yükselen 33 canımızı anacağız, hem de bu tekçi, ırkçı, inkarcı iktidara karşı taleplerimizi haykıracağız. Halkımızı, emekten, barıştan, demokrasiden, özgürlüklerden yana olan bütün kurumları çağrımıza destek vermeye ve alanlarda kol kola mücadele etmeye çağırıyoruz” şeklinde seslenildi.

İLGİNİZİ ÇEKEBİLECEK HABERLER

BİZİ TAKİP EDİN

289,629BeğenenBeğen
2,203TakipçiTakip Et
19,906TakipçiTakip Et
411AboneAbone Ol
- Reklam -

EN SON HABERLER