22.5 C
İstanbul
19 Eylül 2024, Perşembe

Öğretmenlik Kanunu Mecliste, Peki Teklifte Neler Var?

(ANKARA) – Milli Eğitim Akademisi’nin kurulmasını da içeren Öğretmenlik Mesleği Kanun Teklifi TBMM Başkanlığı’na geldi. AKP Grup Başkanı Abdullah Güler’in açıkladığı kanun teklifinde, öğretmenlere yönelik şiddette cezaların yarı oranında artırılması, verilecek hapis cezasının ertelenmemesi öngörülüyor.

Öğretmen, uzman öğretmen ve başöğretmen olmak üzere 3 kariyer basamağında yazılı sınav ve mesleki çalışmaların kaldırıldığını belirten Güler, “Kanun yürürlüğe girdiğinde görevde bulunan öğretmen ve uzman öğretmenlere öğretmenlikte veya uzman öğretmenlikte 20 yıllık çalışma süresini tamamlamaları halinde doğrudan başöğretmenlik unvanı için başvuruda bulunma imkanı da sağlanmış oluyor” dedi.

Milli Eğitim Akademisi

Güler açıklamanın Milli Eğitim Akademisi ile ilgili bölümünde, “Bu kanunumuzla kurulan Milli Eğitim Akademisi ile akademiye bağlı oluşturulacak eğitim ve uygulama merkezlerinde istihdam edilecek uzman eğitim kadrosu aracılığıyla sistematik, sürdürülebilir ve birbirini tamamlayan mesleki eğitimler düzenlemesi ve bu süreçte ilgili akademisyenlerin de destekleri alınarak, bu eğitim sisteminin işletilmesi amaçlanmaktadır. Nitelikli bir eğitim için nitelikli öğretmen yetiştirme modelinin kurulması zorunluluk haline gelmiştir. Bu amaçla öğretmen adaylarımızın, öğretmenlik alanına kaynak teşkil eden bir yükseköğretim programını tamamladıklarında bu kanunumuz ile kurulacak olan Milli Eğitim Akademisi aracılığıyla yükseköğretimde aldıkları eğitimi tamamlayacak nitelikte akademik eğitimlerinde göre üç veya dört dönemlik mesleğe hazırlık eğitimlerinin alınması planlanmaktadır” ifadelerinde bulundu.

Neden Ayrı Kanun?

Güler kanunun gerekçesini, “Eğitim sisteminin temel taşıyıcıları olan öğretmenlerimizin görevi, hak ve sorumlulukları ile çalışma esaslarını düzenleyen müstakil bir kanun ihtiyacı düşüncesi uzun yıllardır zaten bir beklentiydi. 27. yasama döneminde müstakil olarak bir kanun düzenlemesi çıkarılmıştı. Ancak Anayasa Mahkemesi’nin kararıyla bazı maddeleri iptal edilmişti. Bu iptal gerekçesi kapsamında kanunumuzun yeniden düzenlenmesi ve gerekçeye yönelik olarak da bazı açıklamaların ve bazı önerilerin de kanun teklifinde yer alması gerekiyordu. Öncelikli olarak da Anayasa Mahkemesi’nin iptal gerekçesindeki gerekçeler kapsamda bazı çalışmalar ve bu gerekçelere uygun düzenlemeler bu kanun teklifimizde yer almaktadır” şeklinde kaydetti.

Güler açıklamasının devamında, “Kanun teklifi, öğretmenlerin nitelikleri ve seçimi, öğretmenlerin hak, ödev ve sorumlulukları, eğitim kurumu yöneticilerin ödev ve sorumluluklarını, öğretmen olacaklara özellikle disiplin işlemleri noktasındaki düzenlemeler, KPSS puan üstünlüğüne göre öğretmen adaylarının öğretmenlik mesleğine yeterlilikleri çerçevesinde teorik ve uygulamalı derslerden oluşan hazırlık eğitimine alınmaları ve hazırlık eğitimi sonunda başarılı olanların atamaları, kadrolu öğretmenlik, öğretmenlik yer değişikliği, bakanlıkça atama alanları, öğretmenlerin kariyer basamaklarında ilerlemeleri gibi birçok başlık bu kanun teklifimizde yer almaktadır” dedi.

Öğretmene Şiddet ve Cezalar

“Bazı okullarımızda arzu etmediğimiz şiddet olayları meydana gelmişti. Öğretmene uygulanacak cezalar bu teklifimizde artmaya yönelik olarak de düzenlendi. Bakanlığa bağlı resmi eğitim kurumlarında yönetici, öğretmen, usta öğretici, yabancı uyruklu öğrencilerin eğitimine yönelik bakanlık tarafından yürütülen projelerde öğretici, öğretmen veya rehber danışman, özel eğitim kurumlarında öğretmen, uzman öğretici ve usta öğretici olarak görev yapanlar ile bakanlığa bağlı resmi ve özel eğitim kurumlarında ders ücreti karşılığı ders okutanlara ve diğer kamu kurum ve kuruluşlarında görev yapan öğretmenlere karşı görevleri esnasında, görevleri sebebiyle işlenen 5237 sayılı kanunun 86. maddesinde yer alan kasten yaralama fiili, 106. madde kapsamındaki tehdit, 125. maddesi kapsamındaki hakaret ve 265. madde kapsamındaki görevi yaptırmama ve direnme suçlarında ilgili maddelere göre verilecek cezalar, öğretmenlere karşı işlendiğinde yarı oranında artırmayı öngörüyor. 5237 sayılı TCK 51. maddesinde düzenlenen hapis cezasının ertelenmesi hükümlerini de uygulanmaması noktasında teklifimizde hükümler yer almaktadır.”

Kariyer Basamak Sınavları İptal

“Yeni kanun teklifimizde kariyer sistemimiz, öğretmen, uzman öğretmen ve başöğretmen olmak üzere 3 kariyer basamağına ayrılmıştır. Kariyer basamaklarında ilerlemede yazılı sınav kaldırılmıştır. Kariyerde ilerlemede mesleki çalışmalar kaldırılmıştır. Uzman öğretmen uygulamaları için en az 10 yıl öğretmen olarak hizmette bulunması, başöğretmenlik unvanı için en az on yıl uzman öğretmen olarak hizmetin gerçekleştirilmesi, kademe değerlendirilmesinin durdurulması cezasının bulunmaması, akademi tarafından verilen eğitimin de tamamlanması şartını teklifimizde getiriyoruz. Kanun yürürlüğe girdiğinde görevde bulunan öğretmen ve uzman öğretmenlere öğretmenlikte veya uzman öğretmenlikte 20 yıllık çalışma süresini tamamlamaları halinde doğrudan başöğretmenlik unvanı için başvuruda bulunma imkanı da sağlanmış oluyor.”

Kanun teklifinde taban maaş uygulamasına ilişkin ise herhangi bir düzenleme yer almıyor.

İLGİNİZİ ÇEKEBİLECEK HABERLER

BİZİ TAKİP EDİN

289,657BeğenenBeğen
2,183TakipçiTakip Et
19,866TakipçiTakip Et
365AboneAbone Ol
- Reklam -

EN SON HABERLER