20.4 C
İstanbul
19 Eylül 2024, Perşembe

Bolivya’da Darbe Girişimi

(ANKARA) – Ekonomik krizle boğuşan Bolivya’da dün (26 Haziran 2024) üst düzey bir general demokrasiyi yeniden tesis etme gerekeçesiyle zırhlı araçlarla hükümet sarayına dayandı. Devlet Başkanı Luis Arce kararlılık duracağını belirterek derhal yeni bir komutan atadı. Ordudaki bazı birimlerin gerçekleştirdiği seferberliği kınadıklarını ve demokrasiye saygı gösterilmesini beklediklerini bildirdi.

Atanan yeni komutanın teşebbüse katılan askerlere geri çekilme emri vermesiyle sular duruldu. Üç saat süren kalkışma bastırılırken halk sivil yönetime destek vermek amacıyla hükümet sarayının bahçesine hücum etti.

Darbenin Başındaki İsmi: Zúñiga

General Juan José Zúñiga tutuklanırken başsavcı da soruşturma başlattı. Teşebbüse ayrıca eski Amiral Yardımcısı Juan Arnez Salvador’un da destek verdiği öğrenildi. Zúñiga, Luis Arce ve Evo Morales arasındaki çatışmanın ülkeyi kaosa sürüklediğini ve buna bir son verme isteğinde olduğunu söyledi. Zúñiga ayrıca yapılacak seçimlerde Evo Morales’in tekrar aday olmaya kalkışması halinde tutuklanacağını belirtmişti.

Kalkışmanın Ardından Açıklamalar

Bolivya Devlet Başkanı Luis Arce, X (Eski adıyla Twitter) hesabından yaptığı açıklamada Bolivya ordusunun bazı birimleri tarafından düzensiz bir seferberlik gerçekleştirildiğini açıkladı. Bu seferberliği kınadıklarını belirten Arce, demokrasiye saygı gösterilmesi gerektiğine dikkat çekti.

Eski Bolivya Devlet Başkanı Evo Morales de sosyal medya hesabından yaptığı paylaşımlarda kalkışmayı doğrularken, halkı hükümetin yanında olmaya çağırdı. Morales, “Demokrasiyi savunmak için ulusal seferberlik çağrısında bulunuyoruz. Silahlı Kuvvetlerin demokrasiyi ihlal etmesine ve halkın gözünü korkutmasına izin vermeyeceğiz” açıklamasını yaptı. 

İLGİNİZİ ÇEKEBİLECEK HABERLER

BİZİ TAKİP EDİN

289,760BeğenenBeğen
2,183TakipçiTakip Et
19,826TakipçiTakip Et
284AboneAbone Ol
- Reklam -

EN SON HABERLER