18.7 C
İstanbul
5 Ekim 2024, Cumartesi

Cemal Reşit Rey’in Ardından

(İSTANBUL) – Madımak Katliamı hakkında hazırlanan “Çok Kötü Bir Şey Oldu – Madımak Katliamı ve Ötesi Üzerine Bir Film” isimli belgesel filminin İstanbul gösterimi, İBB Cemal Reşit Rey Konser Salonu’nda gerçekleştirildi. Ümit Kıvanç, “Amaç esas olarak toplumca daha iyi, daha insanca bir arada yaşamamıza hizmet etmektir. Yani kimseyi birilerine karşı kışkırtmak değil. Yüzleşelim, hesaplaşalım. Dayanışma içinde olabilelim” dedi.

Madımak Belgeseli Gitgide Daha Çok Adını Duyuruyor

Yönetmen Ümit Kıvanç’ın imzasını taşıyan ve Avrupa Alevi Birlikleri Konfederasyonu’nun yapımcılığını üstlendiği “Çok Kötü Bir Şey Oldu – Madımak Katliamı ve Ötesi Üzerine Bir Film” isimli belgeselin İstanbul gösterimi İBB Cemal Reşit Rey Konser Salonu’nda gerçekleştirildi. Film gösterimine DEM Parti Eş Genel Başkanları Tülay Hatimoğulları ve Tuncer Bakırhan, CHP İstanbul İl Başkanı Özgür Çelik, Şişli Belediye Başkanı Resul Emrah Şahan, CHP il ve ilçe yönetimi, Sivas Katliamı’nda hayatını kaybedenlerin yakınları ve sanat dünyasının ünlü isimleri katıldı.

Alevi Kurumları Etkinlikte Bir ve Beraberler

Ayrıca, Pir Sultan Abdal Kültür Derneği, Alevi Bektaşi Federasyonu, Avrupa Alevi Birlikleri Konfederasyonu, Türkiye Alevi Federasyonu, Hacı Bektaş Veli Anadolu Kültür Vakfı, Alevi Kültür Dernekleri’nin temsilcileri de organizasyonda bulundular.

Etkinlik, Sanal Müze’nin anlatıldığı 50 dakikalık animasyon film “Unutulmayan/Evergreen” ile başladı. Sivas katliamını konu alan animasyon filmi salonu dolduran çok sayıda kişi izledi. Projenin bugüne kadar hayata geçirilen bölümleri, yönetmenler ve koordinatörler tarafından interaktif bir sunumla aktarıldığı etkinlikte, daha sonra belgesel filmin gösterimi gerçekleştirildi.

Çok Kötü Bir Şey Oldu

Belgesel, Alevi toplumunun uğradığı baskılar, eşitsizlikler, ayrımcı politikalar, pogromlar ve katliamlar karşısında verdiği mücadeleyi gözler önüne seriyor. Sadece Madımak Oteli’ndeki yangın anını değil, öncesindeki süreci ve sonrasını da bilinmeyen ayrıntılarıyla işleyen belgesel, Alevilerin yaşadığı baskının kökenlerini ve eşit yurttaşlık mücadelesinin güçlenen köklerini sosyal, siyasal ve tarihsel boyutlarıyla ele alıyor. toplam dört saat süren ve iki bölümden oluşan belgeselin müzikleri Erdal Erzincan’a ait.

Eylem Şen: “130 Tanığın Görüşleri Alındı”

Madımak Katliamı Hafıza Merkezi Genel Koordinatörü ve Sanal Müze Yönetmeni Eylem Şen ise, “Bu belgesel hem Türkiye’deki en iyi politik belgesellerden biri olarak tarihe geçecek hem de Türkiye’nin siyasi mücadeleler, demokratikleştirilmesi anlamında çok önemli bir tartışma içeriyor. 130 tanıktan görüntüler var belgeselde. Madımak Katliamı’nda neler yaşandığını bütün detaylarıyla anlatıyor” diye konuştu.

AABK Eşit Başkanı Hüseyin Mat’ın Açıklaması

Hüseyin Mat açıklamasında, “Bundan önce Ankara, İzmir, Adana, Samsun’da gösterimlerimizi gerçekleştirdik. Bugün de İstanbul’dayız. Bundan sonra da Antalya, Diyarbakır ve Dersim’e projemizi götürecek, kamuoyuyla paylaşacağız. Aynı zamanda Avrupa’da birçok AKM ve Cemevi’nde, 2 Temmuz’da sinemalarda belgeselimizi paylaşacağız. Halen adaletin yerini bulmaması, devletin davayı zamanaşımına uğratması bize devletin bu katliamla yüzleşmeyeceğini gösteriyor. Biz Aleviler olarak, devlet bunu yapmıyorsa bile yapıyoruz. Sivas öncesi ve Sivas katliamlarınının bilinir olması, arkasında yatan karanlık güçlerin ortaya çıkarılması açısından üzerimize düşeni yapacağız” ifadelerinde bulundu.

DEM Parti Eş Genel Başkanı Tülay Hatimoğulları’nın Açıklaması

“Biz tanıklık ettik, bizden sonraki kuşaklar da böyle projelerle tanıklık edecek. Bugün Alevi Kurumları’nın bir araya gelerek emek verdikleri proje çok önemli. Unutmamak, benzer olayların tekrar etmemesi için ön almaktır. Türkiye’de bu tür çalışmaların önünü açması için de çok anlamlı. Bizler Sivas’ta diri diri yakılan canlarımızı hiçbir zaman unutmayacağız. Tarih boyunca biz Aleviler nasıl direndiysek, bugünden sonra da direnmeye ve eşit yurttaşlık haklarımızı almak için çabalamaya devam edeceğiz.”

CHP İstanbul İl Başkanı Özgür Çelik’ten Anlamı Sözler

31 yıl önce cumhuriyet tarihinin en büyük katliamlardan birinin yaşandığını söyleyen CHP istanbul İl Başkanı Özgür Çelik de “33 yazar, gazeteci, aydın, devletin ve herkesin gözünün önünde katledildi. 8 saat süren bu katliamdan sonra herkesin gözünün önünde böyle bir katliam gerçekleşmesi, toplum vicdanında çok derin yaralar açtı ve o yaralar halen devam ediyor. 31 yıl oldu. Kurumların ve aynı zamanda davalarda bir takım tutuklamalar, cezalar verildi. Ama gerçek faillerinin henüz yargılanmadığıyla ilgili talepler de var. İki kez dava zaman aşımına uğratıldı. Bu yönüyle 93 yılında, 31 yıl önce gerçekleşen bu katliamın acısı halen insanların yüreğinde devam ediyor. Çok da anlamlı bir tarihte bu belgesel İstanbul’da gösterildi. 2 gün sonra Sivas’ta olacağız” dedi.

İLGİNİZİ ÇEKEBİLECEK HABERLER

BİZİ TAKİP EDİN

289,629BeğenenBeğen
2,203TakipçiTakip Et
19,906TakipçiTakip Et
411AboneAbone Ol
- Reklam -

EN SON HABERLER