18.7 C
İstanbul
5 Ekim 2024, Cumartesi

Madımak Belgeseli Edremit’e Sığmadı

(İSTANBUL) – Madımak Katliamı Hafıza Merkezi projesinin bir diğer programı daha bugün gerçekleşti. Balıkesir’e bağlı Edremit ilçesindeki Şükrü Tunar Kültür Merkezi’nde gerçekleşen etkinlik, saat 18:00’de başladı. Salonun tamamının dolu olduğu etkinlikte “Unutulmayan” isimli sanal müze tanıtım animasyonu ve “Çok Kötü Bir Şey Oldu” belgesel filmi gösterildi.

Edremit Belediye Başkanı Mehmet Ertaş’ın da katılım gösterdiği gösterimde tüm Alevi kurumlarının temsilcileri hazır bulundu.

Madımak’ın Acı Tarihi Bir Kez Daha Anıldı

Avrupa Alevi Bektaşi Konfederasyonu (AABK) Kurucu Yönetim Kurulu Üyesi Ali Çağan, açılış konuşmasında kapıdan giren her canın bir ve eşit olduğunu belirterek sözlerine başladı. Belgeselin hazırlanış aşamalarına dair salondaki izleyicileri bilgilendiren Çağan, projenin dijital kütüphane, sanal müze, web belgeseli, sözlü tarih ve belgesel çalışmalarına teker teker değindi.

Çağan: “Benim umudum var”

Çağan açıklamasında, “İnsanlara, belki 100 yıl sonrasına kalacak. ‘Yakın ulan yakın’ diye bağıran insanların torunları, akli selim şekilde olanları lanetleyecekler. Benim umudum var. Bu ülkede insanlar, eşit yurttaşlık haklarıyla kardeş biçimde yaşayacaklar” ifadelerinde bulundu.

Pir Sultan Abdal Kültür Derneği Genel Başkanı Cuma Erçe de konuşmasında şu konulara yer verdi:

Erçe: “Yüzleşemediğimiz sürece çürümeyi engelleyemeyiz”

Cuma Erçe konuşmasında özetle, “Niye bu proje yapıldı? Sevgili canlar, Pir Sultan Abdal Kültür Derneği, Banaz’da yapılan anma etkinliklerinin dördüncüsünü iki gün de Sivas’ta yapalım dediği için bu katliam yaşandı. Dolayısıyla katliamı yaşayan bir kurumun sözcüsü olarak buradayım. Aynı zamanda tüm dost Alevi kurumlarına teşekkür ediyorum. Bizim için olanlar hala birinci yılı gibi. Çünkü dava zamanaşımına uğratıldı. O gün atılan sloganların karşılığını bugün yaşattılar. Biz bu projeyi sizin unutturma isteğinize karşı unutturmamak için yaptık. Özellikle genç nesillere olanları anlatmak zorundayız ifadelerinde bulundu.

Bir Alevi katliamı olan 2 Temmuz meselesinin artık sadece Alevilerin meselesi olmaktan çıktığını, karanlığın artık tüm Türkiye’yi sardığını anlatan Cuma Erçe, şeriat özleminin geldiğimiz durumda sadece Sivas’ı değil Türkiye’yi kuşattığını aktardı. O günün aktörlerinin bugün devlet makamlarında yükseldiğini, kurumsallaştığını anlatan Erçe, yüzleşme gerçekleşmediği sürece bu ülkeye demokrasinin gelmeyeceğini, gelemeyeceğini anlattı.

“Bu kara dumanı dağıtmaktan başka çaremiz yok, Madımak’ı hafızalara kazıyın” diyerek konuşmasını bitiren Erçe’den sonra belgesel gösterimine geçildi. Belgesel büyük beğeni topladı.

İLGİNİZİ ÇEKEBİLECEK HABERLER

BİZİ TAKİP EDİN

289,629BeğenenBeğen
2,203TakipçiTakip Et
19,906TakipçiTakip Et
411AboneAbone Ol
- Reklam -

EN SON HABERLER