19.3 C
İstanbul
19 Eylül 2024, Perşembe

2 Temmuz Çağrısı: Gür ve Güçlü Bir Ses

(İSTANBUL) – Sivas Madımak Katliamı’nın 31’nci yıldönümü, belki de hiç olmadığı kadar önem arz ediyor. Çünkü Madımak davasının zaman aşımına uğratılmasıyla birlikte, Aleviler’in kapanmayan yarası daha da genişledi. Türkiye’yi saran gerici kuşatmanın Aleviler’i olduğu gibi diğer tüm toplumsal kesimleri de derinden etkiler hale gelmesi, yapılan çağrıları ve çağrılara kulak verenlerin sayısını arttırıyor.

Pir Sultan Abdal Kültür Derneği, Alevi Bektaşi Federasyonu, Avrupa Alevi Birlikleri Konfederasyonu, Türkiye Alevi Federasyonu, Hacı Bektaş Veli Anadolu Kültür Vakfı ve Alevi Kültür Dernekleri, Sivas’taki anmalar için çağrılarını sürdürürken, DEM Parti, CHP ve TİP heyetleri de bu yıl üst düzeyde anma etkinliklerine katılacaklar.

Faşist ve Şeriatçı Kuşatmaya Karşı 2 Temmuz’da Sivas’a

Bu yılki çağrının sloganı, “Faşist ve Şeriatçı Kuşatmaya Karşı, Laik ve Demokratik Cumhuriyet için 2 Temmuz’da Sivas’a” olarak belirlendi. Alevi kurumları, çağrılarını haber kanalları ve sosyal medyada duyurmaya devam ediyor.

Anma Programının Detayları

Türkiye’nin birçok ilinden ve dünyanın çeşitli ülkelerinden çok sayıda katılımcının Sivas’a akın ettiği etkinliğin programı 2 Temmuz sabahı Seyrantepe Mahallesi’nde bulunan Pir Sultan Abdal Kültür Derneği Sivas Şubesi önünde, saat 09:30’da başlayacak. Saat 10:00’da başlayacak kortej, Mevlana Caddesi üzerinden Cumhuriyet Meydanı’na ve oradan da Madımak Oteli önüne varacak. Yapılacak konuşmaların ardından 33 can için otelin önüne karanfiller bırakılacak.

Kurumlardan Açıklamalar

PSAKD

PSAKD Genel Başkanı Cuma Erçe, “Madımak Davası ile ilgili zaman aşımı kararı verildi. Bu zaman aşımı kararını tanımadığımızı, tanımayacağımızı, Sivas Davasından vazgeçmeyeceğimizi, bu davanın bir insanlık davası olduğunu defalarca dile getirdik. Bu 2 Temmuz bunun aslında ete kemiğe büründüğü bir gün olacak” dedi.

ABF

Alevi Bektaşi Federasyonu Genel Başkanı Mustafa Aslan ise, “Türkiye’nin demokrasisi için, laiklik için, özgürlük için Sivas’ta olmamız lazım. Bu topraklarda bu acıların tekrar yaşanmaması adına, yaşanan bu acıların gerçek sorumlularının adalet önünde hesap vermesi için Sivas’ta olmamız lazım. Alevisiyle, Sünnisiyle, Türkü, Kürdü ile bu ülkenin her kesimini bu katliamların hesabının verilmesi için sesimize ses katmaya davet ediyoruz” ifadelerinde bulundu.

AABK

Avrupa Alevi Birlikleri Konfederasyonu Eşit Başkanı Hüseyin Mat, “Katliamı unutturmayacağımızı belirtmek istiyoruz. Geçtiğimiz 31 yılda yaptıklarımızı özetlersek, aslında yeni hiçbir şey söylemedik. 2 Temmuz’da Sivas’tayız” şeklinde konuştu.

Hacı Bektaş Veli Anadolu Kültür Vakfı

Kurumdan yapılan açıklama, “2 Temmuz 1993 Sivas Madımak Katliamı özünde sadece Alevilere karşı değil; ezilen, ötekileştirilen, dışlanan, yok sayılan bütün toplumsal kesimlere  karşı yapılan bir katliamdır. O yüzden ezilen, ötekileştirilen, dışlanan ve yok sayılan herkesi zulme karşı ortak mücadeleye çağırıyoruz. Gelin hep birlikte 2 Temmuz’da tek adam rejimine, faşizme, ırkçılığa, gericiliğe ve baskı politikalarına karşı laikliği, özgürlüğü, eşitliği, adaleti, barışı, demokrasiyi ve halkların kardeşliğini savunarak katliamda yitirdiğimiz canlarımızı analım. Gelin 2 Temmuz’da acılarımızı ortaklaştıralım. Acılarımızı paylaşarak azaltalım” denildi.

Alevi Dernekleri Federasyonu

Alevi Dernekleri Federasyonu Başkanı Zeynel Abidin Koç, “Biz susmak istemiyoruz. Madımak katliamını unutmamak ve unutturmamak için ne gerekiyorsa yapmayı bir onur meselesi ve tarihsel bir sorumluluk olarak görüyoruz” ifadelerinde bulundu.

İLGİNİZİ ÇEKEBİLECEK HABERLER

BİZİ TAKİP EDİN

289,760BeğenenBeğen
2,183TakipçiTakip Et
19,826TakipçiTakip Et
284AboneAbone Ol
- Reklam -

EN SON HABERLER