23.5 C
İstanbul
6 Temmuz 2024, Cumartesi

Açık Radyo Artık ‘Kapalı’

(ANKARA) – Radyo ve Televizyon Üst Kurulu (RTÜK) üyesi İlhan Taşcı, RTÜK’ün Açık Radyo’nun lisansını “toplumu kin ve düşmanlığa tahrikten” 5 gün program durdurma cezasına uymadığı gerekçesiyle iptal edildiğini bildirdi.

Açık Radyo’nın Lisansının İptal Gerekçesi

İlhan Taşçı, X (Eski adıyla Twitter) hesabında yaptığı açıklamada, “RTÜK, Açık Radyo’nun lisansını iptal etti. Gerekçe, kurulun daha önce verdiği ‘toplumu kin ve düşmanlığa tahrikten’ 5 gün program durdurma cezasına uymayıp, yayını sürdürmesi. Oysa yayıncı para cezasını ödemiş, ancak yayını kesmemiş. Bu durum yayıncı lehine yorumlanmalıydı” ifadelerinde bulundu.

Lisans İptaline Konu Ne idi?

RTÜK Açık Radyo’da dinleyici ile buluşan Açık Gazete programında geçen ifadeler nedeniyle 22 Mayıs 2024’te 5 kez program durdurma ve üst sınırdan 189 bin 282 TL para cezası vermişti. Bahse konu ceza, 24 Nisan günü yapılan Açık Gazete programında geçen ‘Ermeni Soykırımı’ ile ilgili ifadelere ilişkindi.

Açık Radyo Ceza Kararını Nasıl Karşılamıştı?

Açık Radyo’dan yapılan açıklamada, “Bldiğiniz gibi, Açık Radyo’nun temel sloganı ‘Kainatın tüm seslerine, renklerine ve titreşimlerine Açık Radyo” olmuştur. Bu çerçevede, radyomuzun, ‘Irk, dil, din, cinsiyet, sınıf, bölge ve mezhep farkı gözeterek toplumu kin ve düşmanlığa tahrik edemez veya toplumda nefret duyguları oluşturamaz.’ şeklindeki bir yasa maddesini ihlal ettiğinin iddia edilmesi bile bizim için son derece anlaşılmaz ve üzücü bir durumdur. RTÜK kararındaki değerlendirmelerin evrensel hukuk ve gazetecilik ilkeleri doğrultusunda kabulü mümkün bulunmamaktadır” ifadeleri kullanılmıştı.

TGC: “Gazetecilerin ve yayın kuruluşlarının görevi, iktidarı memnun etmek değildir.”

Türkiye Gazeteciler Cemiyeti’NDEN (TGC) yapılan açıklamada özetle, “RTÜK, iktidarın sansür kurulu olarak yayın durdurma ve para cezalarıyla Anayasa’ya aykırı davranmayı sürdürmektedir. Türkiye’de demokrasinin yeşerebilmesi için haber özgür dolaşmalı, yurttaşlar habere sansürsüz ulaşmalıdır. Oysa RTÜK kararlarıyla gazeteciliğe müdahale etmekte, haberi engellemektedir. İktidarın kamu yararına olmayan uygulamalarının eleştirildiği TV kanallarına mutlaka ceza vermektedir. RTÜK son olarak ‘Toplumu kin ve düşmanlığa tahrikten beş gün program durdurma cezasına uymadığı gerekçesiyle’ Açık Radyo’nun lisansını iptal ederek basın özgürlüğüne yine zarar vermiştir. Gazetecilerin ve yayın kuruluşlarının görevi, haberleriyle iktidarı memnun etmek değildir. RTÜK’ü bir kez daha kararlarında Anayasa’ya, basın ve düşünceyi ifade özgürlüğüne saygılı olmaya, yasaların önüne geçen yayın durdurma, para cezası, lisans iptali kararlarıyla halkın haber alma hakkını engellemekten vazgeçmeye ve normalleşmeye çağırıyoruz. RTÜK, 6112 sayılı Radyo Televizyon Kuruluş ve Yayın Hizmetleri Hakkında Kanunun amacı doğrultusunda ifade ve haber alma özgürlüğünün sağlanması konusunda üzerine düşeni yapmalıdır. Demokratik bir toplumda RTÜK’ün orantısız ve ölçüsüz bir cezası olarak bu karar da yargıdan dönecektir” ifadelerinde bulundu.

Haber Masası
Haber Masası
Aradığımız gerçek, bulduğumuz ve bildiğimiz, güvendiğimiz yegane şey gerçek. Yol TV halkındır ve her dem gerçek!

İLGİNİZİ ÇEKEBİLECEK HABERLER

BİZİ TAKİP EDİN

156,722BeğenenBeğen
2,047TakipçiTakip Et
19,589TakipçiTakip Et
48AboneAbone Ol
- Reklam -

EN SON HABERLER