23.5 C
İstanbul
6 Temmuz 2024, Cumartesi

DİSK ve KESK’ten TÜİK Protestoları

(ANKARA) – Kamu Emekçileri Sendikaları Konfederasyonu (KESK) Hazine ve Maliye Bakanlığı, Devrimci İşçi Sendikaları Konfederasyonu (DİSK) ise Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) önünde protesto gösterileri düzenledi ve basın açıklaması yaptı.

TÜİK’in enflasyon verilerini gizlediği, çalışan ve emeklilere yapılacak maaş zamlarını baskıladığı konusunda ortaklaşan açıklamaların ardından gruplar bulundukları alanı terk etti.

DİSK: “Emekli 10 bin Lirayla Ayakta Kalma Derdinde”

DİSK Genel Başkanı Arzu Çerkezoğlu, “TÜİK ülkemizde en önemli ücret belirleyen konumunda. Asgari ücret ve tüm ücretler TÜİK’in bu baskılanmış rakamlarıyla bile önemli ölçüde erimiştir. 2024’ün ilk altı ayında milyonların ekmeği küçülmüş, alım gücü hızla gerilemiştir” dedi.

DİSK Genel Başkanı Arzu Çerkezoğlu altı aylık enflasyon milyonlarca işçinin emekçinin ekmeğini belirlemesi açısından çok önemli olduğunu vurgulayarak, “TÜİK’e göre haziran enflasyona 1.64. Yıllık TÜİK’e göre altı aylık enflasyon ise yüzde 24.73 olarak gerçekleşti. Geçtiğimiz ay yani haziran ayında fiyatların sadece 1.64 arttığını iddia ediyor TÜİK. Ancak biz biliyoruz ki bu rakamlar halkın hissettiği enflasyonu yansıtmaktan çok uzak. Emekliler de 10 bin lirayla geçinmeye mahkum edilmiştir bu ülkede. O kök aylıklar da yerinde durduğu için emekli aylıklarına yönelik hiçbir gerçek düzenleme yapılmadığı için milyonlarca emekli 10 milyonun üzerinde emekli bugün 10 bin lira ile hayatta kalma mücadelesi vermektedir. 2008 yılında yapılan düzenlemeyle emekli aylıkları sistematik bir biçimde düşmüş, ondan sonra da hükümet Hazineden tamamlanma adı altında ucube bir sistem icat etmişti. Altı aylık 24.73 artış maaşlarına uygulandığında bile milyonlarca emekli 10 bin lirayla yaşamaya devam edecektir. Çünkü kök aylığı 8 bin lira altında olan emeklilere artış uygulandığında yine 10 bin liranın altında kalacak. En düşük emekli aylığının asgari ücret seviyesine yükseltilmesi için mücadelemiz omuz omuza devam edecektir” dedi.

KESK: “Zam Alacağımız Zaman TÜİK Verileri Daha da Aşağı Çekiyor”

KESK EŞ Genel Başkanı Ayfer Koçak, yapıtığı açıklamada, “Kamu emekçileri geçtiğimiz altı ayda sadece yüzde 15 toplu sözleşme maaş zammı aldığı ve TÜİK 6 aylık enflasyonu yüzde 24,73 olarak açıkladığı için yüzde 8,85 enflasyon farkı doğmuştur. Toplu sözleşme gereği önümüzdeki temmuz – aralık dönemi maaşlarda yüzde 10 artış yapılacağı için Temmuz 2024’ten itibaren kamu emekçilerinin ve emeklilerinin maaşlarında enflasyon farkı artı toplu sözleşme zammı yüzde 19,31 olacaktır. Kamu emekçileri ve emeklileri bir kez daha TÜİK üzerinden yoksulluğa ve sefalete mahkum edilmiştir. TÜİK, rakamlara takla attırarak gerçek enflasyonu gizliyor. Biliyoruz ki, TÜİK, iktidarın talimatlarıyla, masa başı hesaplamalarla iktidarın daha baştan belirlediği rakamları açıklıyor. Biliyoruz ki, TÜİK gerçekler ortaya çıkmasın diye kesinleşmiş mahkeme kararına rağmen enflasyon hesaplamasının temelini oluşturan madde fiyat listesini açıklamıyor. Biliyoruz ki, yandaş konfederasyonla yaptığı satış sözleşmeleri yetmiyormuş gibi TÜİK eliyle de alın terimize, emeğimize göz koyuyor. Biliyoruz ki, yaşadığımız gerçek hayat pahalılığı ile ilgisi olmayan sanal rakamlar özellikle maaş zammı alacağımız dönemlerde daha da aşağı çekiliyor” şeklinde konuştu.

Haber Masası
Haber Masası
Aradığımız gerçek, bulduğumuz ve bildiğimiz, güvendiğimiz yegane şey gerçek. Yol TV halkındır ve her dem gerçek!

İLGİNİZİ ÇEKEBİLECEK HABERLER

BİZİ TAKİP EDİN

156,722BeğenenBeğen
2,047TakipçiTakip Et
19,589TakipçiTakip Et
48AboneAbone Ol
- Reklam -

EN SON HABERLER