20.4 C
İstanbul
19 Eylül 2024, Perşembe

Timur Soykan TGC Basın Özgürlüğü Ödülü’nü Aldı

(İSTANBUL) – Türkiye Gazeteciler Cemiyeti (TGC) 1989’dan bu yana dağıttığı Basın Özgürlüğü Ödülleri’nin sahiplerini açıkladı. Ödül bu sene kişi dalında Timur Soykan’a, kurum dalında ise Maraş merkezli 6 Şubat 2023 depremlerinde zor şartlarda görev yapanlara verilecek.

Seçici Kurul, 2 Temmuz 2024’te saat 14:30’da TGC’de toplanarak her yıl Basın Özgürlüğü için Mücadele Günü olan 24 Temmuz’da sahiplerini bulacak ödülleri kararlaştırıyor. 

Timur Soykan Kişi Dalında Ödüllendirildi

TGC’den yapılan yazılı açıklamada, “Halkın haber alma gerçekleri öğrenme hakkı adına yaşadığı her türlü baskıya rağmen, iktidarın karartma uyguladığı hukuk, insan hakları alanlarındaki ihlaller ve yolsuzluklarla ilgili kamu yararını önceleyen araştırma haberlerini ısrarla sürdürmesi” nedeniyle gazeteci Timur Soykan ödüle layık görüldü” denildi.

Deprem Bölgesi Gazetecileri Kurum Dalında Ödül Alacak

TGC ayrıca, “6 Şubat Deprem Felaketinde ailelerini, yakınlarını, çalışma arkadaşlarını, evlerini ve iş yerlerini kaybeden gazeteciler, yaşadıkları yerlerdeki sorunları gündeme taşıdıkları için uğradıkları ağır baskılara rağmen, olağanüstü fedakârlıkla, çok zor şartlarda görev yapmaya devam ettikleri için” Kurum dalında ödüle değer görüldü. Deprem Bölgesindeki Gazeteciler adına ödül, meslek örgütleri ile TGC il temsilcilerine verilecek.

Timur Soykan’dan Açıklama

Timur Soykan X (Eski adıyla Twitter) sosyal medya hesabından yaptığı açıklamada, “Türkiye Gazeteciler Cemiyeti (TGC) Basın Özgürlüğü Ödülü’ne beni layık görmüş. Benim için çok büyük onur. Umarım hak ediyorumdur. Bu ödülü gerçek için direnen, mesleğin onurunu koruyan çok sayıdaki meslektaşım ile paylaşıyorum. İyi ki varsınız” ifadelerinde bulundu.

24 Temmuz: Basın Özgürlüğü için Mücadele Günü

TGC açıklamasının sonuç bölümünde günün anlam ve önemine dair tarihsel bir açıklamada bulunarak, “24 Temmuz Osmanlı İmparatorluğu’nda İkinci Meşrutiyetle (1908) birlikte basından sansürün ilk kez kaldırılışını simgeliyor. O gün gazeteciler, yayıncılar olağanüstü bir dayanışma göstererek gazetelerine, matbaalarına görevlerini yapmaya gelen sansür memurlarını içeriye almıyorlar. Ertesi gün ilk kez gazeteler sansürsüz yayınlanıyor. Bu nedenle 24 Temmuz, meslek örgütlerince 1971’e kadar basın bayramı olarak kutlanıyor.  Ancak 1971 darbesinden sonra Türkiye Gazeteciler Cemiyeti Yönetim Kurulu gazetecilere ve yayıncılara yönelik sıkıyönetim sansürü ve ağır baskılar karşısında 24 Temmuz’u bayram olmaktan çıkarıyor “Basın Özgürlüğü İçin Mücadele Günü’ olarak kabul ve ilan ediyor. TGC Basın Özgürlüğü Ödülleri bu önemli günde veriliyor” ifadelerinde bulundu.

İLGİNİZİ ÇEKEBİLECEK HABERLER

BİZİ TAKİP EDİN

289,657BeğenenBeğen
2,183TakipçiTakip Et
19,866TakipçiTakip Et
365AboneAbone Ol
- Reklam -

EN SON HABERLER