18.7 C
İstanbul
5 Ekim 2024, Cumartesi

Erdoğan’ın Suriye Politikasında Dönüşü Netleşiyor

(ANKARA) – Erdoğan, Astana dönüşü uçakta gazetecilerin sorularını yanıtladı. Suriye’deki olaylarla ilgili “Bizim Sayın Putin ile Beşar Esed’e bir davetimiz olabilir. Sayın Putin Türkiye’ye bir ziyaret gerçekleştirebilirse, bu yeni bir sürecin başlangıcı olabilir” dedi.

Erdoğan, Şanghay İşbirliği Örgütü 24’üncü Devlet Başkanları Zirvesi’ne katılmak için gittiği Kazakistan’ın başkentinden Ankara’ya dönüşünde uçakta gazetecilerin sorularını yanıtladı.

Erdoğan: “Suriye ile yeni bir sürecin başlangıcı olabilir”

Geçtiğimiz günlerde Suriye Cumhurbaşkanı Beşar Esad’la görüşebileceklerini açıklayan Erdoğan, görüşmenin nasıl olabileceğine ilişkin soruyu şöyle yanıtladı:

”Suriye ile yeni bir süreci başlatabileceğimizi Cuma günü, Cuma namazı çıkışında zaten söylemiştim. Bizim Sayın Putin ile Beşar Esed’e bir davetimiz olabilir. Sayın Putin Türkiye’ye bir ziyaret gerçekleştirebilirse, bu yeni bir sürecin başlangıcı olabilir. Suriye sahasında aradan geçen onca yıl herkese kalıcı çözüm mekanizmasının kurulması gerektiğini net bir şekilde göstermiştir. Altyapısı yok olmuş, halkı darmadağın hale gelmiş Suriye’nin yeniden ayağa kalkması ve istikrarsızlığın son bulması elzemdir. Sahada son zamanlarda sağlanan sükunet, akıllıca politikalar ve önyargılardan uzak ve çözüm odaklı yaklaşımlarla barış kapısını aralayabilir. Bölgedeki istikrarsızlığın başta PKK/PYD/YPG olmak üzere terör örgütlerine hareket alanı sağlaması, bir sorundur.”

“Kuzey Suriye’de Türkiye ile münasebetlerini süratle iyileştirmek isteyenler de bulunuyor”

Erdoğan, Kayseri’de Suriyeli sığınmacılara saldırılar ve Suriye’nin kuzeyindeki olaylarla ilgili, “Suriye’nin kuzeyinde biliyorsunuz birçok yapılanma mevcut. Bunların içerisinde Türkiye ile münasebetlerini süratle iyileştirmek isteyenler de bulunuyor” şeklinde konuştu. Suriye Geçici Hükümeti Başbakanı Abdurrahman Mustafa’nın itidal çağrılarına değinen Erdoğan, şöyle devam etti:

“Suriye’nin kuzeyindeki olaylar başladıktan sonra Suriye Geçici Hükümeti Başbakanı Abdurrahman Mustafa Bey, devreye girdi ve süratle bu olumsuz gelişmeleri hemen olumluya çevirdiler. Türkiye içinde de Kayseri’deki hadisede güvenlik güçlerimizin süratli müdahalesiyle hava sakinleşti ve bir an önce olumlu neticeyi her tarafta aldık. Ülkemizde kısa süreli bu tür durumlar ortaya çıksa bile bunların uzamasına zaten müsaade etmeyiz. Suriye tarafında da terör örgütlerinin karşısında olan yapılar böyle bir duruma izin vermez. Türkiye’de de ırkçı, akımlar oluşturup kardeşlik iklimini bozmayı amaçlayanlar, karanlık odaklardan aldıkları talimatları yerine getirme gayretindeler. Fakat biz bu oyunları da, nasıl bozacağımızı da çok iyi biliriz. Alçakça bir hadise üzerinden kaos planlayanlara da, istismarlara da müsaade etmeyiz. Kayseri’deki hadisede devletimiz üzerine düşeni yapmıştır, yapmaktadır.”

Sınırdışına askeri harekat: ”Bölgedeki olayların akışı belirleyecek”

Sınır dışı operasyonlara ilişkin değerlendirmeler de yapan Erdoğan, “askeri harekatın gündemde olup olmadığı” sorusuna, “Şu an itibariyle bunu bölgedeki olayların akışı belirleyecek. Gelişmeler olgunlaşmadan, belli bir noktaya gelmeden şu anda böyle bir adımı atacağız demek yanlış olur. Fakat gelişmeler ışığında eğer böylesi bir adım atmak gerekiyorsa bu yapılır” yanıtını verdi. Erdoğan, daha önce de kurduğu “Biz bölgemizde bir teröristan kurdurmadık, kurdurmuyoruz ve asla kurdurmayacağız” cümlesini yineledi.

İLGİNİZİ ÇEKEBİLECEK HABERLER

BİZİ TAKİP EDİN

289,629BeğenenBeğen
2,203TakipçiTakip Et
19,906TakipçiTakip Et
411AboneAbone Ol
- Reklam -

EN SON HABERLER