18.7 C
İstanbul
5 Ekim 2024, Cumartesi

22 Km’lik Yürüyüşte Sivas Çığlığı: “Bu ayıp daha fazla sırtlanamaz”

(İSTANBUL) – Ankara’nın Çankaya ilçesindeki Dikmen’de bu sabah buluşan Alevi kurumları ve vatandaşlar, 6 Temmuz 1993’te Sivas’taki Pir Sultan’ı Anma Etkinlikleri’nde katledilen canların uğurlandığı yerde buluşarak bir basın açıklaması yaptı.

Dikmen’den Karşıyaka’ya 22 kilometre süren yürüyüşün öncesinde gerçekleştirilen basın açıklamasında PSAKD Genel Başkanı Cuma Erçe, “Bu ülke bu ayıbı daha fazla sırtında taşıyamaz” şeklinde konuştu.

PSAKD Genel Başkanı Cuma Erçe, basın açıklamasında şu konulara değindi.

Erçe: “Çocuklarımıza cehennem yaşatıldı”

“Burası 31 yıl önce çocuklarımızı Pir Sultan Abdal’ı anma etkinlikleri için Sivas’a uğurlandıkları yer. Çocuklarımızın diyorum, çünkü gerçekten çoğu çocuktu ve hepimizin de
bildiği gibi 31 yıl önce Sivas’ta bir cehennem yaşatıldı bu çocuklara. Adeta Kerbela’ydı. Suya muhtaç bir yerde ne yazık ki gözü dönmüş caniler tarafından organize edilmiş bir cinayet işlendi. Kocaman bir katliam.

31 yıl önce bu ülkede ne yazık ki onca ısrarımıza, ailelerimizin, dostlarımızın, Alevi kurumlarımızın 31 yıldır sürdürdüğü mücadeleye rağmen hiç bir talebimiz yerine gelmedi. Aksine, orada bu katliamı gerçekleştirenleri savunanlar ülkenin yönetim kademelerinde görevlendirildi. Her biri milletvekili, bakan, belediye başkanı yapıldı. Kademelerde diyorum diğerlerinin nerelerde olduğunu biz bile bilmiyoruz. Orada bizzat bu cinayete katılanlar, bu katliamda rol oynayanlar, ellerini kollarını sallaya sallaya dolaşmaya devam ettiler. Kırmızı bültenle arananlar kendi evlerinde ölü bulundu ya da kırmızı bültenle arananlar işe girdiler, ehliyet aldılar, askere gittiler, evlendiler ve Avrupa’da yaşayanlar Türkiye’ye getirilmediler ve biz 30. yılında ne yazık ki hala “insanlığa karşı işlenmiş bir suçtur ve bu suçun zaman aşımı olmaz” dememize rağmen 30. yılında Sivas Madımak Katliamı zaman aşımına uğratıldı. Ve nihayetinde insanlığa karşı işlenmiş suçlar kapsamında sayılmadı.”

Karşıyaka Mezarlığına 22 Kilometrelik Yürüyüş

“Ve biz hem aileler, hem de dostlarımız olarak unutmayacağımızın, unutturmayacağımızın sözünü verdik. Madem öyle siz zaman aşımı diyorsunuz, biz de yeniden başlıyoruz demek için bugün burada çocuklarımızı uğurladığımız yerde 6 Temmuz’da buluşuyoruz.”

Çocuklarımızı uğurladığımız yerden Karşıyaka Mezarlığı’na yapacağımız bu yürüyüşümüz hükümete bir uyarı niteliğindedir. Ama en çok da toplumsal muhalif kesimlerine bir sesleniştir, serzeniştir. Bu dava ile Sivas’ın davası ile yüzleşemediğimiz sürece bu davada bu adaleti sağlayamadığımız sürece Türkiye nefes alamayacak, bu ülkede demokrasi asla ve asla yeşermeyecek. Bunun örneklerini görüyoruz.”

İnsanlık Suçları ve 10 Ekim Hatırlatması

Daha bir kaç gün önce 10 Ekim Katliamı ile ilgili insanlığa karşı işlenmiş suç talebi de reddedildi. Ve biz orman yangınları gerçekleştirenlerin serbest dolaştığı, çocuk tacizcilerinin serbest dolaştığı, uyuşturucu baronlarının serbest dolaştığı bu ülkede ne yazık ki biz hâlâ bugün burada 31 yıl sonra adalet diyoruz adalet. En azından insanlığa karşı işlenmiş suç kapsamına alın bu suçu zaman aşımına uğratmayın diyoruz.

Bu Ülke Bu Ayıbı Daha Fazla Sırtında Taşıyamaz

Ve biz hâlâ 33 canımızın yakıldığı, 33 canımızın katledildiği Sivas Madımak Oteli’ni Utanç Müzesi yapın diyoruz. Bu ayıp size yeter, bu ülkeyi yönetenlere yeter, bu ayıp. Ve bu ülke bu ayıbı daha fazla sırtında taşıyamaz. Sevgili canlar birazda ailelerimizinde canlarımızında katılımı ile Karşıyaka Mezarlığı’na yürüyeceğiz, orada da mezar başında canlarımızı anacağız.

İLGİNİZİ ÇEKEBİLECEK HABERLER

BİZİ TAKİP EDİN

289,629BeğenenBeğen
2,203TakipçiTakip Et
19,906TakipçiTakip Et
411AboneAbone Ol
- Reklam -

EN SON HABERLER