22.5 C
İstanbul
19 Eylül 2024, Perşembe

Reformist Pezeşkiyan İran’da Seçimi Açık Ara Kazandı

(İSTANBUL) – İran’da erken cumhurbaşkanlığı seçiminin ikinci turunda reformist aday Mesud Pezeşkiyan, 2 milyon 900 bine yakın oyla rakibi Said Celili’yi geçerek seçimi kazandı. Bakır Galibaf’ın seçimlerden çekilmesiyle Said Celili’nin kazanmasına basında kesin gözüyle bakılırken, ISPA anketi ise Pezeşkiyan’ın 6 puan öne geçeceğini söylemekteydi.

Seçime katılımın birinci turdaki yüzde 39 oranından ikinci turda yüzde 49,8’e çıkması, halkın ultra-muhafazakar Celili’den korkması veya ilk turda Pezeşkiyan lehine ortaya çıkan sonucun bir umuda dönüşmesiyle bu sefer sandığa gitmeyi tercih etmesini işaret ediyor.

Pezeşkiyan’ın İran İçin Vaatleri

Reformist aday Pezeşkiyan, “İran İçin” ismiyle yürüttüğü kampanyada örtünme konusunun İranlı kadınların tercihine bırakılması gerektiği, internet kısıtlamalarının kaldırılması gibi bir dizi reform sözü vermişti. Pezeşkiyan seçim sonuçlarının ilan edilmesinden sonraki ilk açıklamasında “Önümüzdeki yol pek kolay olmayacak, elbette dostluğunuz, güveniniz ve empatiniz dışında” diyerek zorlu bir sürecin kendilerini beklediğini ifade ederken halk desteğinin sürmesi yönünde temennisini seçmenlerle paylaştı.

Hamaney ile İlişkiler

Pezeşkiyan, Hamaney’e bağlılığını ilan etse de reformlarını hayata geçirirken engellemelerle karşılaşırsa istifa edeceğini ve halka da seçimlere katılmama çağrısı yapacağını daha önce ifade etmişti. Bunun mollalara bir tür mesaj olduğu yönünde görüşler mevcut.

Parlamentoda Durum

Daha önce gerçekleşen parlamento seçiminde muhafazakarlar reformistleri düşük katılım neniyle yenmişe dahi cumhurbaşkanlığı seçiminin kaybedilmesi parlamento başkanı olan Galibaf’ın yetklilerini bir ölçüde sınırlıyor. Yine de parlamentonun bakanları görevden alma yetkisinin olması, Pezeşkiyan için reformları gerçekleştirme bağlamında bazı sorunlar doğuracak.

İLGİNİZİ ÇEKEBİLECEK HABERLER

BİZİ TAKİP EDİN

289,657BeğenenBeğen
2,183TakipçiTakip Et
19,866TakipçiTakip Et
365AboneAbone Ol
- Reklam -

EN SON HABERLER