19.3 C
İstanbul
19 Eylül 2024, Perşembe

10 Temmuz’daki NATO Zirvesi’ne Doğru

(İSTANBUL) – NATO Liderler Zirvesi, 10 Temmuz’da ABD’nin başkenti Washington’da başlayacak. Zirveye katılmak üzere liderler birer birer ABD’ye gidiyor. NATO’nun kuruluşunun 75’inci yılı kapsamındaki etkinlikte önemli konular konuşulacak.

Erdoğan da 10 Temmuz Çarşamba günü İttifak’ın devlet ve hükümet başkanları toplantısına ve aynı gün akşam ABD Başkanı Joe Biden’ın Beyaz Saray’da vereceği akşam yemeğine katılmak için yarın ABD’ye hareket ediyor.

32 NATO Ülkesi Bir Araya Geliyor

32 NATO ülkesinin kuruluşunun 75’nci yılında bir araya gelmesi, güç ve birliğin sergilenmesi anlamını da taşıyor. NATO’nun Asya-Pasifik bölgesindeki ortakları Avustralya, Japonya, Güney Kore ve Yeni Zelanda’nın liderleri, Ukrayna Devlet Başkanı ve Avrupa Birliği temsilcileri de ilgili oturumlara iştirak edeceklerdir.

Genel Sekreter Jens Stoltenberg, NATO’yu “Dünya tarihindeki en başarılı ve güçlü ittifak” olarak tanımlasa da AB ülkelerindeki seçimler ve siyasi belirsizliklere ek olarak, ABD’de Donald Trump’ın ikinci kez başkan olma ihtimali İttifak için bazı sorunları da beraberinde getiriyor.

Rusya’nın Ukrayna’yı işgaliyle İttifak tekrar bir varlık sebebi kazandı ve savaşa bizzat dahil olmasa da yaptırım ve yardımlarla AB hattını tehdit eden çatışmalara karşı güçlü bir duruş sergileyebildi. İsveç ve Finlandiya’nın da İttifak’a katılmasıyla birlikte Rus tehdidine karşı güçlendi. Fakat ülkelerdeki politik kaymaların süreci ne yönde etkileyeceği de merak konusu.

Trump’ın Yeniden Başkan Seçilme İhtimali

Görev dönemi boyunca NATO’nun uygulamalarına ve dahi varlık sebebine ilişkin çok sayıda olumsuz çıkış yapan Donald Trump’ın tekrar başkan seçilme ihtimali ve bu ihtimalin azımsanmayacak derecede güçlü oluşu, NATO’da kafaları karıştırmaya devam ediyor ve önümüzdeki dönemde en önemli gündem maddelerinden biri olacak gibi duruyor.

Donald Trump’ın NATO’dan şikayetçi olduğu konuların başında diğer birçok üye ülkenin gerekli savunma bütçe hedeflerinin altında kalması ve bunun neticesinde ABD’nin omzuna daha çok yük bindirmesi geliyordu. Fakat Jens Stoltenberg, üye ülkelerin bütçe hedeflerine ulaşması içni görev süresi boyunca yoğun çaba sarf etti ve askeri savunma bütçesi yüzde 2 olan ülke sayısı 9’dan 23’e çıktı.

NATO Zirvesi’nde Neler Konuşulacak?

Genel Sekreter Jens Stoltenberg 5 Temmuz’da yaptığı bir açıklamada, “Devlet ve hükümet başkanlarının Ukrayna için önemli bir paket üzerinde anlaşmasını bekliyorum. NATO, uluslararası güvenlik yardımının çoğunun koordinasyonunu ve sağlanmasını üstlenecek” demişti.

Aynı açıklamada, “Zirvemizin bir diğer önemli konusu caydırıcılık ve savunma olacak. Otoriter aktörler ne kadar yakınlaşırsa Hint-Pasifik’teki dostlarımızla yakın çalışmamız da o kadar önemli bir hal alıyor” diyerek yaklaşan dönemde Çin-Rusya kaynaklı sorunların artacağına dikkat çekmişti.

İLGİNİZİ ÇEKEBİLECEK HABERLER

BİZİ TAKİP EDİN

289,760BeğenenBeğen
2,183TakipçiTakip Et
19,826TakipçiTakip Et
284AboneAbone Ol
- Reklam -

EN SON HABERLER