19 C
İstanbul
20 Eylül 2024, Cuma

Samsung İşçilerinin Grevi Sonuç Verecek mi?

(İSTANBUL) – Güney Koreli teknoloji devi Samsung’da grev büyüyor. Şirketin çalışanlarının dörtte birinin üye olduğu en büyük sendika olan Ulusal Samsung Elektronik Sendikası (NSEU) ücret müzakareleri için ilan ettiği üç günlük grev süresince şirket yetkililerinin masaya oturmayı reddetmesi sonucu süresiz grev ilan etti.

Çoğunluğu yarı iletken bölümünde çalışan 6 bin işçinin çarşamba (10 Temmuz 2024) günki eylemi sırasında grevin süresize çevrildiği sendika tarafından ilan edilmişti. Sendika, şirket yetkililerinin masaya oturmaya yanaşmamasına ilişkin “kararlarından pişmanlık duyacaklarını” ifadelerinde bulunmuştu.

NSEU’nun Samsung İşçileri İçin Talebi Ne?

NSEU, Samsung’da çalışan 31 bin işçiyi temsil eden, şirkette örgütlü en büyük sendika. Samsung, Covid-19 döneminde üretimin düşmesi nedeniyle zor dönemler geçirdiğini ifade ederek maaş ve prim artışlarına karşı olduğunu açıklasa da bu yıl yapay zeka destekli telefonların piyasayı canlandırması sebebiyle 6 aylık dönem karının bir önceki yıla göre 15 kat fazla olacağı öngörülüyor. Bu durumun bilincinde olan sendika yetkilileri ise uzun zamandır ötelenen maaş ve prim artışlarının işçiler lehine sonuçlanması için çaba gösteriyor.

Yüzde 3,5 Maaş Zammı Talebi

NSEU, işçilerin taban maaşında yüzde 3,5’luk artış, sendikanın kuruluş gününü kutlamak için fazladan bir gün resmi izin ve yöneticiler ile işçiler arasında daha adil bir prim sistemi talep ediyor.

Samsung’da Üretimin Durması, Güney Kore’nin Durması Demek

Samsung, Güney Kore’nin gayri safi yurtiçi hasılasının yüzde 20’sini oluşturuyor. NSEU sendikası başkanvekili Son Woo-mok, üretimi durdurmalarının Samsung’a pahalıya patlayacağını söylese de şirket yetkilileri bunun yaşanmaması için ellerinden geleni yapacağını söylüyor.

Samsung’un ülke ekonomisi için duraksayamayacak kadar büyük olması, sendikanın taleplerini karşılanması için devlet yetkililerinin de şirkete çözüm yolunda telkinde bulunabileceğine işaret ediyor.

İLGİNİZİ ÇEKEBİLECEK HABERLER

BİZİ TAKİP EDİN

289,657BeğenenBeğen
2,183TakipçiTakip Et
19,866TakipçiTakip Et
365AboneAbone Ol
- Reklam -

EN SON HABERLER