21.4 C
İstanbul
8 Eylül 2024, Pazar

Sokak Hayvanları İçin Eylemler Avrupa’ya Yayılıyor

(ANKARA) – Hayvanları Koruma Kanununda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Teklifi’nin, TBMM Tarım, Orman ve Köy işleri Komisyonu’nda kabulünün ardından yaşam hakkı savunucularının eylemleri sürüyor. Almanya’nın Berlin kentinden yurttaşlar “Bu kanlı yasayı derhal geri çekin, oy vermeyin. Aksi takdirde biz de size oy vermeyecek ve sizi tarihin karanlık sayfalarına mahkum edeceğiz” açıklamasında bulundu.

Yaşam hakkı savunucuları sokak hayvanlarına yönelik düzenlemeler içeren Hayvanları Koruma Kanununda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Teklifi’ni protestoya devam ediyor. Türkiye’nin birçok noktasında düzenlenen eylemlerden sonra Almanya’nın Berlin kentinden de teklif protesto edildi.

Almanya’nın Berlin Kentinde Sokak Hayvanları İçin Eylem

Yaşam hakkı savunucuları adına basın açıklamasını okuyan Nazlı Cihan, şöyle konuştu:

“Halihazırda mevcut olan 5199 sayılı Hayvanları Koruma Kanunu’nun 6. maddesi, hayvanların kısırlaştırılıp, aşılanıp, alındıkları yere geri bırakılmalarını emrediyor. Popülasyon kontrolünü sağlamak, bir vadede sokaklarda sahipsiz hayvan kalmamasını sağlamak amacıyla 2004 yılında çıkarılan bu kanun, bugüne kadar belediyeler tarafından uygulanmamış, Tarım Bakanlığı tarafından denetlenmemiştir. Bugüne kadar sorumluluğunu yerine getirmeyen belediyeler ve hükümet yetkilileri ise faturayı hayvanlara kesmeye çalışmaktadır. Bilime ve vicdana aykırı bir şekilde, hayvanları topluca katletmeyi bize bir çözüm olarak dayatıyorlar. Komisyonda görüşülen son haliyle, sokak köpeklerini toplatıp barınaklara yığmayı ve ne nitelik ne de sayıca yeterli olmayan bu barınaklarda “bulaşıcı hastalık, vahşileşme” gibi dayanaklar yaratarak ya da yalnızca “popülasyonun fazla olduğunu” ileri sürerek bile köpekleri topluca katletmeyi yasalaştırıyorlar. Bu yasama çalışması için, köpekler tarafından saldırıya uğrayan çocukları bahane gösteriyorlar. Çocuklar işçi olarak çalışmaya zorlandıkları için ölüyorlar. Çocuklar istismar ve tecavüze uğradıkları için ölüyorlar. Çocuklar yoksulluktan ölüyor. Kısacası çocukların ölüm sebebi köpekler değil, onları korumayan kanunlardır! Bugün sahipsiz köpek nüfusunun artmasının nedeni kısırlaştırmanın etkisiz bir yöntem olması değil, kısırlaştırmanın yapılmamış olmasıdır.”

“Kanlı yasayı derhal geri çekin”

“Parlamentodaki tüm milletvekillerine sesleniyoruz. Bu kanlı yasayı derhal geri çekin, oy vermeyin. Aksi takdirde biz de size oy vermeyecek, katliam için el kaldıran her birinizi vicdanımızla mahkum edecek ve sizi tarihin karanlık sayfalarına mahkum edeceğiz” dedi.

“Hayvan ticareti son bulmalı, hayvanlar barınaklara hapsedilmemeli”

Cihan, çözüm önerilerini şöyle sıraladı:

“Hayvan ticareti son bulmalı. Yurttaşlar cins hayvan satın almaya değil, sokaklardan, bakımevlerinden sahiplenmeye teşvik edilmelidir. Bunun aksini yapanlara agır cezalar uygulanmalıdır. Merkezi planlama ve Tarım Bakanlığı’nın koordinasyonu ile kırsal dahil ülkenin dört bir yanında kısırlaştırma seferberliği başlatılmalı, görevini yerine getirmeyen belediye yetkililerine ağır yaptırımlar uygulanmalıdır. Hayvanların mikro çip yöntemi ile kayıt altına alınması sağlanmalı, bakmakla yükümlü olduğu hayvanı terk eden kişilere cezai yaptırımlar uygulanmalıdır. Kırsalda yaban hayatla teması olan ve kuduz riski taşıyan köpeklerin şehirlere inememesi için, mahallemizin kısırlaştırıp, aşılanan sosyal hayvanları barınaklara hapsedilmemeli, alındıkları yere geri bırakılmalıdır. Belediyeler sokak hayvanları için uygun yerlerde beslenme odakları oluşturmalı, gönüllülerle ve hayvanseverlerle işbirliği içinde çalışmalıdır. Bakım evi kurmakla yükümlü olan ancak kanunun gereklerini yerine getirmeyen belediyeler sıkı bir denetime tabii tutulmalı ve kısırlaştırma merkezlerinin kurulması sağlanmalıdır. Şehir merkezlerine, sokak hayvanlarının aşı ve tedavilerinin yapılacağı klinikler ve bakımevleri kurulmalıdır. Konuyu “insan mı ölmeli yoksa hayvan mı ölmeli?” şeklindeki bir ahlaki ikileme sürüklemek son derece manipülatiftir. Hiçbirinin ölmediği ve zarar görmediği onlarca seçenek vardır. Parlamentodaki tüm milletvekillerine sesleniyoruz. Bu kanlı yasayı derhal geri çekin, oy vermeyin. Aksi takdirde biz de size oy vermeyecek, katliam için el kaldıran her birinizi vicdanımızla mahkum edecek ve sizi tarihin karanlık sayfalarına mahkum edeceğiz!” 

İLGİNİZİ ÇEKEBİLECEK HABERLER

BİZİ TAKİP EDİN

156,722BeğenenBeğen
2,177TakipçiTakip Et
19,809TakipçiTakip Et
246AboneAbone Ol
- Reklam -

EN SON HABERLER