21.4 C
İstanbul
8 Eylül 2024, Pazar

Celal Fırat, Şeriatçı Fenomen Asrın Tok’u Meclis Gündemine Taşıdı

(İSTANBUL) – 23 Temmuz 2024 tarihinde X sosyal medya hesabından Alevilere hakarette bulunan şeriatçı Youtube fenomeni Asrın Tok hakkında 26 Temmuz 2024’te Hubyar Sultan Alevi Kültür Derneği suç duyurunda bulunmuştu. Konu aynı zamanda meclis gündemine taşındı.

DEM Parti İstanbul Milletvekili Celal Fırat, Adalet Bakanı Yılmaz Tunç’un yanıtlaması istemiyle konuyu TBMM gündemine taşıdı.

Celal Fırat’ın Asrın Tok’la İlgili Soru Önergesi

Asrın Tok’un X hesabı üzerinden Aleviliğe, Aşureye ve Alevilere sempati duyanlara karşı ayrımcı ifadeler kullanarak hakaret ettiğini ve nefret suçu işlediğini belirten Celal Fırat, Asrın Tok’un mesajını paylaştıktan sonra “Ülkemizde ki bu tür kışkırtıcı nefret suçlarına yönelik cezasızlık politikaları maalesef onlara cesaret vermektedir. Bu söylemler kardeşlik iklimini her gün daha da bozmaktadır. Alevi toplumumuza yönelik bu nefret ve hakaretlerin sistematik hale getirilmesini kabul etmek mümkün değildir. Kime karşı yapılırsa yapılsın bu tür nefret suçları için harekete geçilmeli ve yargı derhal gerekeni yapmalıdır” diyerek Adalet Bakanı Yılmaz Tunç’a şu soruları yöneltti.

Adalet Bakanı Yılmaz Tunç’a Sorular

1- Alevilik inancına ve Aleviliği destekleyenlere karşı açıkça hakaret eden ve nefret suçu işleyen, adının Asrın Tok olduğu anlaşılan X’te ki @asrintokk rumuzlu kullanıcı hakkında Cumhuriyet Savcılığınca resen soruşturma başlatılacak mıdır?

2- Bu ve benzeri nefret suçlarına karşı yargı neden harekete geçmemektedir?

Ne Olmuştu?

Asrın Tok’un 23 Temmuz 2024 tarihli paylaşımının ardından Hubyar Sultan Alevi Kültür Derneği Başkanı Aydın Deniz, 26 Temmuz 2024 tarihinde X hesabından dernek olarak suç duyurunda bulunduklarını açıklamıştı.

Suç duyurusunda “Alevi inancını ‘islam fitnesi’ diye tanımlamak bununla da kalmayıp ‘Köpek gibi desteklerler’ demek ile Alevileri hayvanlara benzetmenin TCK 216’da düzenlenen aşağılama suçunu oluşturduğu tartışmasızdır. Alevi inancını yaşatmayı ve korumayı misyon edinmiş derneğimiz ilgili kişi hakkında soruşturma başlatılması için ihbar da sayın savcılığınıza bulunmaktadır. İnancımız olan Aleviliğe karşı hakaret ve aşağılama suçunu işleyen şüphelinin cezalandırılması gerekmektedir” ifadeleri yer almıştı.

İLGİNİZİ ÇEKEBİLECEK HABERLER

BİZİ TAKİP EDİN

156,722BeğenenBeğen
2,177TakipçiTakip Et
19,809TakipçiTakip Et
246AboneAbone Ol
- Reklam -

EN SON HABERLER