21.4 C
İstanbul
16 Eylül 2024, Pazartesi

Kanlı Yasa Teklifi Görüşmeleri, Kanlı Eldiven Protestosuyla Başladı

TBMM – TBMM Genel Kurulu’nda, sokak hayvanlarına ilişkin düzenlemeler içeren kanun teklifinin görüşmeleri protestoyla başladı. CHP ve DEM Parti milletvekilleri kırmızı boyalı beyaz eldivenlerle yasayı protesto etti.

Sokak hayvanlarına yönelik düzenlemeleri içeren ve 17 maddeden oluşan Hayvanları Koruma Kanunu’nda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Teklifi’nin görüşmelerine Genel Kurul’da başlandı. 

CHP ve DEM Parti Milletvekilleri, kanun teklifini protesto için Genel Kurul’da kırmızı boyalı beyaz eldivenler taktı.

Genel Kurul’da Pankartlar Kalktı

DEM Partililer “Öldürme yaşat”, “Kanlı yasaya hayır”, “Yasayı geri çek”, “Aşıla, kısırlaştır, yerine bırak” yazılı pankartlarla Genel Kurul’a katıldı. Muhalefet milletvekilleri kırmızı eldivenle protesto ederken, usul tartışması yapıldı. 

TBMM Genel Kurulunda, kanun teklifine ilişkin partiler adına konuşmalar yapılıyor.

CHP Milletvekili Murat Emir Söz Aldı

CHP Ankara Milletvekili Murat Emir, TBMM Genel Kurulu’ndaki sokak hayvanlarına ‘ötanazi’ öngören ‘Hayvanları Koruma Kanunu’nda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Teklifi’nin görüşmelerinin usul tartışmalarında; “Anayasa’ya birçok açıdan karşı gelen, Anayasa’ya aykırı bir kanun tasarısıyla karşı karşıyayız. Anayasa’nın 2’nci, 12’nci, 26’ncı ve daha birçok maddesine aykırı. Sadece 56’ncı maddeden bahsedeceğim. 56’ncı madde diyor ki, herkesin sağlıklı ve dengeli bir çevrede yaşama hakkı var. O çevrenin bir parçası da canlılardır, sokaklardaki sokak köpekleridir” dedi.

DEM Partili Koçyiğit: “Ziyaretçi yasağı teamüllere aykırı değil mi?”

DEM Parti Grup Başkanvekili Gülüstan Kılıç Koçyiğit, “Bu yasa yaşam hakkına aykırı değil mi? Bu yasa getiriliş biçimiyle tartışma biçimiyle Genel Kurul’a kapattığınız ziyaretçi yasağı biçimiyle gerçekten Meclis’in bütün teamüllerine aykırı değil mi?” sözlerine AK Parti sıralarından “değil” sesleri yükseldi.

TİP Genel Başkanı Baş: “Kanunun her aşamasını gözlerden kaçırmaya çalışıyorsunuz” 

TİP Genel Başkanı Erkan Baş, “Önemli bir kanun teklifini görüşüyoruz. Bir kere usulen doğru yapmamız lazım. Alelacele bir kanun geliyor 48 saat süresi var, iç tüzüğe göre 48 saat geçmeden buraya çoğunluk oylarıyla indiriyorsunuz. Komisyon sabahlara kadar tartışıyor halkın katılımının önü kapanıyor. Meclis tarihinde bir ilk, televizyon bozuldu. TBMM’de şu an da halkın girmesi yasak kapatıldı. Önergelerimizi işleme almıyorsunuz söz hakkı kullanmamıza izin vermiyorsunuz. Bu kadar arka arkaya usulsuzlük. Bu kadar arka arkaya etrafından dolandığınıza göre yakalandınız, bir korkunuz var” ifadelerinde bulundu.

CHP’li Başarır: “Yasa saraydan geliyor beylere de burada savunmak düşüyor” 

CHP Grup Başkanvekili Ali Mahir Başarır, ise kanunun anayasaya aykırı olduğunu belirterek, “Afyon Milletvekili çıktı bizim yasayla ilgili önergelerimizi eleştirdi. Öncelikle bu yasayla ilgili önergelere bir baksaydı. Anayasaya aykırı gelen bu teklifin maddelerini teklif metninden çıkartılmasını her önergede istedik. Ben adalet, tarım, anayasa komisyonu üyelerine söylüyorum bu yasa komisyona gelene kadar bir kelimesi hakkında öngörüleri var mıydı? Hayır. Olduğu gibi kapalı zarfın içerisinde buraya yasa saraydan geliyor beylere de burada savunmak düşüyor. Buradaki işleyişin neresi doğru” dedi.

DEVAMI GELİYOR

İLGİNİZİ ÇEKEBİLECEK HABERLER

BİZİ TAKİP EDİN

289,760BeğenenBeğen
2,183TakipçiTakip Et
19,826TakipçiTakip Et
284AboneAbone Ol
- Reklam -

EN SON HABERLER