21.4 C
İstanbul
16 Eylül 2024, Pazartesi

Okan Kurd, Salda Gölü’ndeki Çekilmeye Değindi

(BURDUR) – Yeşilova Belediye Başkanı Okan Kurd, Salda Gölü’nde yaşanan su çekilmesine dikkat çekerek, “Burada da yaklaşık geçen seneyle bu sene arasında 1,5 metrelik bir gölde çekilme söz konusu. Bu sene kayak merkezimize sadece bir defa kar yağdı. Kayak sezonunu bile açamadık. Sondaj sularına, yeraltı sularına çok yüklenildiği için Salda Gölü’nde de bir irtifa kaybına yol açıyor. Gölümüzün geleceği açısından su rejiminin, tarımsal ekim rejiminin bir an önce düzenlenmesi gerekiyor. Yoksa Salda Gölü’müzde de çekilme çok hızlanacak” dedi.

Burdur Yeşilova Belediye Başkanı Okan Kurd, Türkiye’nin Maldivleri olarak nitelendirilen Salda Gölü’nün son durumu hakkında ANKA Haber Ajansı’na konuştu. Gölde geçen yıla göre bu yıl 1,5 metrelik çekilme yaşandığını belirten Kurd, son günlerde tartışma konusu olan gölün etrafındaki asfalt ve kazılar hakkında şunları söyledi:

Okan Kurd, Salda Gölü’ne İlişkin Açıklama Yaptı

“Salda Gölü etrafındaki yol zaten mevcut stabilize bir yol vardı burada. Yaklaşık 30-40 yıldır mevcut olan bir yol. Geçen sene İl Özel İdaremiz tarafından Çevre Şehircilik Bakanlığı’nın da izniyle bu yolda bir düzeltme yapıldı. Stabilize yolda bir iyileştirme yapıldı. Şu anda yolu belli bir kısmına kadar yapıldı. Diğerinin de planlaması devam ediyor. İl Özel İdaresi ile yapılmış bir yol.”

Salda Gölü’nün turizm potansiyeliyle ve yaratabileceği iş potansiyeliyle ilgili bilgi veren Kurd, daha sonra gölün durumuyla ilgili mevcut bazı tehditlere de değindi.

Okan Kurd: “Gölde 1,5 Metrelik Bir Çekilme Söz Konusu”

Salda Gölü’nü bekleyen en büyük tehlikelerden birisi de kuraklık. Bölgesel bir kuraklık yaşıyoruz. Aslında küresel bir sıkıntı haline gelmeye başladı iklim krizi. Bölgemizde de Salda Gölü’nü ve göller bölgesine çok etkileyen bir durum bu. Burada da yaklaşık geçen seneyle bu sene arasında 1,5 metrelik bir gölde çekilme söz konusu. Karşıda bizim kayak merkezimiz var. Bu sene kayak merkezimize sadece bir defa kar yağdı. Kayak sezonunu bile açamadık. Kar yağmaması, yağışların olmaması nedeniyle insanlarımız tabi tarım ve hayvancılıkla uğraşıyor. Bu anlamda da sondaj sularına, yeraltı sularına çok yüklenildiği için Salda Gölü’nde de bir irtifa kaybına yol açıyor. Bu anlamda gölümüzün geleceği açısından su rejiminin tarımsal ekim rejiminin bir an önce düzenlenmesi gerekiyor. Yoksa Salda Gölü’müzde de çekilme çok hızlanacak. Elbette ki su hacmimiz çok fazla. Ama tedbir almazsak orta vadede ve uzun vadede göl kuruması veya göl çekilmesi bakımından büyük sıkıntılar yaşanabilir. Bölge dediğim gibi büyükbaş hayvancılık çok fazla. Büyükbaş hayvancılık yapanların tabii su ihtiyacı çok fazla oluyor. Ve beslenmesi açısından da yem bitkisi, özellikle çok su çeken, mısır gibi bitkilerin yonca gibi bitkilerin ekimi çok fazla burada. Tabii kuraklık da olunca onların büyümesi gerekiyor ki o insanlarımız para kazansın. Yağış olmayınca sondaj sularına başvuruyorlar. Sondaj suları da yoğun miktarda yer altı suyunu çektiği için gölümüzü besleyen bu ana alt tabaka suları çekiyor maalesef. O yüzden de gölün beslenmesi azalıyor. Ve çekilme meydana geliyor.”

“Göl Çevresinde Oluşan Atıkları Toplayacağımız Bir Kampanya Oluşturacağız”

Salda Gölü’ndeki bu yoğun insan trafiğinden tabii ki bir insani atıklar oluşuyor. Özellikle geçmiş dönemlerde yapılan bir arıtma tesisimiz mevcut ilçe çıkışında. Göl çevresindeki insan organik atıklarını, kanalizasyonu arıtma tesisine gönderiyoruz. Göle o anlamda bir zararı yok. Yönetiliyor bu atıklar. Ama şöyle bir şey de var; ilçemizin kanalizasyon yapısı çok eski olduğu için bizim tedirginliğimiz aslında ilçedeki kanalizasyon yapısının yenilenmesinin gerektiği ve bu kaçakların göle ulaşmasının engellenmesi gerektiği. Bu konuda da biz Çevre Şehircilik Bakanlığı’mıza projelerimizi yaptık. Götüreceğiz. Hatta biz Çevre Şehircilik Bakanı’mızdan randevu da talep ettik bu konuda. Salda Gölü’nün dediğim gibi bir sonraki kuşaklara emanetimiz olarak sağlıklı bir şekilde ulaştırılması bakımından. Altyapısını yenilediğimiz zaman ilçemizin Salda Gölü’yle ilgili hiçbir sıkıntı kalmayacak. Artı ziyaretçilerin attığı çöplerle ilgili de dün kaymakam hanım ziyaret ettiğimde Yeşilova’daki sezonun bitiminde göl çevresinde oluşan atıkları bir kampanyayla hem derneğimizle, Salda Gölü Koruma Derneğimizle, kaymakamlığımız ve belediyemizle beraber burada bir temizleme kampanyası oluşturacağız. Ve bir sonraki turizm sezonuna da tertemiz bir şekilde ulaştıracağız.

İLGİNİZİ ÇEKEBİLECEK HABERLER

BİZİ TAKİP EDİN

289,760BeğenenBeğen
2,183TakipçiTakip Et
19,826TakipçiTakip Et
284AboneAbone Ol
- Reklam -

EN SON HABERLER