19.3 C
İstanbul
19 Eylül 2024, Perşembe

AYM’nin Can Atalay Kararına Baro ve Siyasilerin Tepkileri

(İSTANBUL) – Anayasa Mahkemesi’nin TİP Hatay Milletvekili Can Atalay’ın TBMM Genel Kurulu’nda Yargıtay 3. Ceza Dairesi’nin kararı okunarak milletvekilliğinin düşürülmesine ilişkin gerekçeli kararının Resmi Gazete’de yayınlanmasının ardından STK, baro ve siyasetçilerden çeşitli tepkiler gelmeye başladı.

Anayasa Mahkemesi’nin Yargıtay 3. Ceza Dairesi’nin yazısının TBMM Genel Kurulu’nda okunmasıyla milletvekilliğinin düşürülmesinin “yok hükmünde” olduğunu açıklamasının ardından, sosyal medya üzerinden karar ilişkin tepkiler paylaşıldı.

TİP Genel Başkanı Erkan Baş: “Can Atalay meclise gelecek!”

Erkan Baş X (Eski adıyla Twitter) hesabından yaptığı açıklamasında, “TBMM’nin Hatay Milletvekilimiz Can Atalay’ın milletvekilliğinin düşürülmesine dair kararının yok hükmünde olduğu Anayasa Mahkemesi tarafından açıkça tespit edildi ve gerekçeli karar Resmi Gazete’de yayınlandı. Ülkemize yaşatılan bu büyük utanç derhal giderilmeli, Can Atalay’ın derhal tahliye edilerek milletvekili yemininin ardından görevine başlaması sağlanmalıdır. Darbeciler yenilecek, #CanAtalayMeclise gelecek! Tüm Gezi tutsakları özgürlüğüne mutlaka kavuşacak!” ifadelerinde bulundu.

İstanbul Barosu: “Can Atalay serbest bırakılmalıdır”

İstanbul Barosu Başkanı avukat Filiz Saraç imzasıyla yapılan açıklamada, “Anayasa Mahkemesi Resmi Gazete’de yayımlanan kararı ile Yargıtay Dairesinin uymama kararı veremeyeceğini belirterek, Hatay Milletvekili meslektaşımız avukat Şerafettin Can Atalay’ın kesin bir mahkumiyet kararı olmadığı halde milletvekilliğinin düşürülmesinin geçersizliğini tespit etti. Ülkemizdeki sorun hukuk devletinden uzaklaşılmasıdır. Karar sadece Anayasa’ya aykırılığı tespit etmemiştir. Anayasa Mahkemesi kararlarını tanımamazlığın TBMM çatısı altında yaşanıyor olması ile devletin temel niteliklerinden hukuk devletinin tahribinin en ağır örneklerinden birinin tespitini yapmıştır. Anayasa madde 153’e göre, ‘Anayasa Mahkemesi kararları kesindir. Anayasa Mahkemesi kararları yasama, yürütme, yargı organlarını, gerçek ve tüzel kişileri bağlar.’ AYM’nin verdiği karar uygulanmalı, Hatay Milletvekili Av. Can Atalay serbest bırakılmalıdır” denildi.

Muharrem Erkek: “Onun yeri Meclis’tir, derhal Meclis’e gelmelidir”

Çanakkale Belediye Başkanı CHP’li Muharrem Erkek, “Anayasa Mahkemesi kararları tavsiye niteliğinde kararlar değildir.  AYM kararları bağlayıcıdır. Yürütme organını da bağlar, Meclis’i de bağlar, mahkemeleri de bağlar, gerçek ve tüzel tüm kişileri bağlar. Can Atalay, Anayasa’ya, demokrasiye ve hukuka aykırı bir şekilde cezaevinde tutuluyor. Onun yeri Meclis’tir. Derhal Meclis’e gelmelidir. AYM kararını uygulamadığınız zaman yargı bağımsızlığına en büyük darbeyi vurmuş oluyorsunuz ve hukuk devletini temelinden sarsıyorsunuz. Bunu yapmaya hiç kimsenin hakkı yoktur” ifadelerinde bulundu.

Mehmet Uçum’un Yersiz Açıklaması

Cumhurbaşkanı Başdanışmanı Mehmet Uçum, kararın siyasi irade tarafından tanınmasına gerek olmadığını ima ederek “AYM çoğunluğu karar verilmesine yer olmadığına karar vererek aslında hukuken etkisi olmayan bir karar vermiş, aslında gerçek bir karar vermemiştir. Hiçbir ilgili merci hukuken AYM’nin bu kararına göre hareket etmek veya işlem yapmak mecburiyetinde değildir. AYM çoğunluk kararının gerekçesine bakarak bir takım sonuçlar çıkarmaya çalışmak veya çağrılar yapmak beyhude çabadır” değerlendirmesinde bulundu.

İLGİNİZİ ÇEKEBİLECEK HABERLER

BİZİ TAKİP EDİN

289,760BeğenenBeğen
2,183TakipçiTakip Et
19,826TakipçiTakip Et
284AboneAbone Ol
- Reklam -

EN SON HABERLER