22.5 C
İstanbul
19 Eylül 2024, Perşembe

Venezuela’da Protestolar Büyüyor: 17 Can Kaybı, Bin 200 Gözaltı

(İSTANBUL) – Venezuela’da 28 Temmuz 2024’te gerçekleşen seçim sonucu Maduro’nun şaibeli bir şekilde zaferini açıklamasının ardından yaşanan protestolar ülke genelinde büyüyerek devam ediyor. Bin 200 protestocunun gözaltına alındığı olaylara ilişkin açıklama yapan Maduro, “ülkede bir iç savaş çıkmasına” izin vermeyeceğini duyurdu.

Bolivarcı Ulusal Muhafızlar, (GNB) kamu güvenliğinin sağlanması için güvenlik güçlerinin kararlılıkla operasyonlarına devam edeceğini açıkladı. GNB ayrıca, bazı protestocuların Kolombiya, Peru ve Şili’de özel eğitim almış ajanlar olduğunu tespit ettiğini iddia etti.

Maduro İç Savaş Çıkmasına İzin Vermeyeceğini Söyledi

Ulusal Seçim Konseyi’nin (CNE) 28 Temmuz 2024’te 6 saat boyunca veri açıklamamasının ardından, henüz sandıkların yüzde 44’ünün açıldığı iddialarının gölgesinde, Maduro’nun zaferini açıklamasının ardından muhalefet lideri María Corina Machado seçim sonuçlarını tanımadığını açıklamış, “Venezuela’nın yeni bir başkanı var ve o da Edmundo Gonzalez. Biz kazandık ve tüm dünya bunu biliyor” şeklinde konuşmuştu.

Yurt çapında başlayan gösteriler dördüncü gününe girerken, binin üzerinde protestocu da gözaltın alındı. Konuyu değerlendiren Maduro, yaptığı basın açıklamasında, “Venezuela emperyalizmin, faşizmin ve suçluların eline düşmeyecek. Ülkede bir iç savaşın çıkartılmasına müsaade etmeyeceğiz. Biz her şeyin anayasal çerçevede olmasını istiyoruz. Devrim yapmak için başka yollara başvurmak istemiyoruz” ifadelerinde bulundu.

Maduro Yaşanan Protestolarla İlgili ABD’yi İşaret Etti

Maduro, açıklamasının devamında olaylardan ABD’yi sorumlu tutarak “imparatorluğun suç planının ileri taşımasına” izin vermeyeceğini söyledi. Kendisinin aleyhinde büyük bir medya kampanyasının da yürütüldüğünden bahseden Maduro, emperyalizme karşı savaşacağını söyledi.

Biri protestocu 17 kişinin hayatını kaybettiği protestolarda bin 200 göstericinin gözaltında olduğu bilgisine binaen, Venezuela’da suların kısa sürede durulmayacağı söylenebilir.

İLGİNİZİ ÇEKEBİLECEK HABERLER

BİZİ TAKİP EDİN

289,657BeğenenBeğen
2,183TakipçiTakip Et
19,866TakipçiTakip Et
365AboneAbone Ol
- Reklam -

EN SON HABERLER