19.3 C
İstanbul
19 Eylül 2024, Perşembe

Yumaklı İhracat İadelerini Unuttu: “AB’ye Uyum Yüzde 100”

(MANİSA) – Tarım ve Orman Bakanı İbrahim Yumaklı, yurt dışına ihraç edilen ancak standartlara uymadığı gerekçesiyle iade edildiği için kamuoyunda tepki oluşturan gıda ürünleriyle ilgili açıklamasında, “Ülkemizin ihracat kalemleri konusunda AB’ye uyum yüzde 100” dedi. “Diyelim ki bir ürün ihraç edildi ve o ülkenin standartlarına uymadı” diyen AKP’li Bakan Yumaklı, “O ürünün ülkemize girmesi kesinlikle ve kesinlikle mümkün değil” diyerek imha edileceğini öne sürdü.

Yumaklı: Avrupa’da Birinciyiz

Tarım ve Orman Bakanı Yumaklı, Manisa Turgutlu’da inşa edilecek olan Tarım Kredi Kooperatifi iştiraki TARKİM’in Bitkisel Koruma Ürünleri Üretim Tesisleri temel atma törenine katıldı.

Törende konuşan Yumaklı, tarım sektöründe Cumhuriyet tarihinin rekorlarını kırdıklarını ileri sürdü. 2022’de 129 milyon ton olan bitkisel üretimin 2023 yılı sonunda 139 milyon tona ulaştığını söyleyen Yumaklı, “Bu bizi Avrupa’da birinci ve dünyada ilk 10’a ulaştırmış durumda” dedi.

Pestisit Açıklaması

İhraç edilen ürünlerden sağlık kriterlerine uygun olmadığı için Türkiye’ye iade edilenlerin ülkeye girmediğini ve imha edildiğini savunan Yumaklı, şöyle devam etti:

“Doğru bilinen yanlışlardan biri… Pestisitle alakalı, yani zirai mücadeleyle ilgili denetim ve kontroller sadece ihracat ürünleri için yapılmaz hasat öncesinde istatistik yöntemleriyle toplamı temsil edecek yöntemlere kadar pestisit kontrolleri de yapılır. Herhangi bir şekilde zararlı olduğu tespit edilenler mutlaka imha edilir. Ülkemizin ihracat kalemleri konusunda AB’ye uyum yüzde 100. Diğer ülkelerin de ihtiyaçlarını onların kendi koydukları standartlara göre karşılamaya çalışıyoruz. Diyelim ki bir ürün ihraç edildi ve o ülkenin standartlarına uymadı. O ürünün ülkemize girmesi kesinlikle ve kesinlikle mümkün değil, imha edilir. Bitki koruma ürünlerinin kayıtlılığı, tescili ve izinleriyle hem kendisinin hem de hammaddesinin ithalat ve ihracatı ile her aşamada kontrol denetimimiz var. Bütün bunların tek bir amacı var. Biyolojik kalıntılarla alternatif mücadele alanlarının yaygınlaştırılmasını sağlamak. Bugüne kadar 223 aktif maddeyi insan, hayvan ve çevre sağlığına olumsuz etkileri sebebiyle engelledik ve yasakladık bu hafta içerisinde de bir aktif maddenin daha yasaklanması işlemini gerçekleştirdik.”

İLGİNİZİ ÇEKEBİLECEK HABERLER

BİZİ TAKİP EDİN

289,760BeğenenBeğen
2,183TakipçiTakip Et
19,826TakipçiTakip Et
284AboneAbone Ol
- Reklam -

EN SON HABERLER