21.4 C
İstanbul
16 Eylül 2024, Pazartesi

Nükleer Santraldeki Yangın İçin Taraflar Birbirini Suçluyor

(ANKARA) – Ukrayna ordusunun Rusya’nın yönetimindeki Kursk bölgesine düzenlediği sınır ötesi karşı saldırısında, Moskova ve Kiev hükümetleri, Zaporijya Nükleer Güç Santrali’nde (NGS) çıkan yangınla ilgili birbirini suçladı.

Zaporjiya Nükleer Güç Santrali’nde (NGS) çıkan yangın, Ukrayna birliklerinin Rusya’nın 30 km içine kadar ilerlemesinin ardından çıktı. Moskova ve Kiev hükümetleri, Rusya yönetimindeki Zaporijya Nükleer Güç Santrali’nde çıkan yangınla ilgili birbirini suçladı. Rusya, Ukrayna bombardımanı sonucunda yangının çıktığını ileri sürerken, Ukrayna, Rus güçlerinin “soğutma kulelerindeki çok sayıda otomobil lastiğini” ateşe verdiğini iddia etti. Her iki taraf da yüksek radyasyon belirtisi olmadığını bildirdi.

UAEA: Nükleer güvenlik açısından hiçbir etki yok

BM’nin Uluslararası Atom Enerjisi Ajansı (UAEA) nükleer gözlemcisi, altı reaktörü bulunan tesis uzmanlarının birden fazla olan patlamalardan sonra, Ukrayna’nın kuzey bölgesinden gelen ”güçlü ve koyu” dumanlar gördüğünü, ancak nükleer güvenlik açısından ”hiçbir etki bildirilmediğini” açıkladı.

Rus devlet haber ajansları, ülkenin nükleer enerji şirketi Rosatom’un, ana yangının pazar günü gece yarısından kısa bir süre önce söndürüldüğünü söylediğini aktardı.

Soğutma Kulelerinden Biri Zarar Gördü 

Ukrayna’nın nükleer enerji şirketi Energoatom ise sosyal medya üzerinden yaptığı açıklamada, soğutma kulelerinden birinin ve diğer ekipmanların hasar gördüğünü söyledi. Rus haber ajansları da bir soğutma kulesinin zarar gördüğünü fakat bunun “çalışmayan” bir kule olduğunu bildirdi.

Öte yandan, santralin altı nükleer reaktörünün, şu anda soğuk kapatma durumunda olduğu kaydedildi.

Karşılıklı Suçlamalar Sürüyor

Ukrayna Devlet Başkanı Volodymyr Zelensky, herhangi bir radyasyon artışı veya nükleer sızıntı tehlikesi tespit edilmediğini söylerken, Rusya’nın yangını, Kiev’e “şantaj yapmak” amacıyla kasıtlı olarak çıkardığını ileri sürdü. Aynı zamanda, Rus güçlerinin “soğutma kulelerinde otomobil lastiklerini yakarak” yangını çıkardığı da söylendi.

Kremlin tarafından Zaporizhia valisi olarak atanan Yevgeny Balitsky, pazar günü yaptığı açıklamada, santralin soğutma kulelerinde yangın çıktığını söyledi.

Ukrayna’nın silahlı insansız hava araçlarının (SİHA) bombardımanı soncunda yangının çıktığını iddia Balitsky, santral çevresinde radyasyon artışı olmadığını da sözlerine ekleyerek “sükunet” çağrısı yaptı.

İLGİNİZİ ÇEKEBİLECEK HABERLER

BİZİ TAKİP EDİN

289,760BeğenenBeğen
2,183TakipçiTakip Et
19,826TakipçiTakip Et
284AboneAbone Ol
- Reklam -

EN SON HABERLER