22.5 C
İstanbul
19 Eylül 2024, Perşembe

Hacıbektaş’ta Polis Dergahı Kuşattı, Alevi Kurumları Oturma Eyleminde!

(İSTANBUL) – 61. Ulusal 35. Uluslararası Hacı Bektaş Veli Anma Törenleri’ne bir gün kala, Alevi kurumları ve toplumunun tüm uyarılarına rağmen Kültür ve Turizm Bakanlığı ve Alevi-Bektaşi Kültür ve Cemevi Başkanlığı alternatif etkinlik ısrarından vazgeçmedi.

Programda olmayan bir şekilde Kültür ve Turizm Bakanlığı bir etkinlik için bölgeyi polis barikatıyla çevirdi. Dergah ve çevresinde yoğun güvenlik önlemleri alındığı için Alevi toplumunun dergaha girişi zorlaştırıldı. Üstbaş araması sebebiyle yığılmalar yaşanıyor.

Alternatif Kutlamada Alevi Kültüründe Olmayan Öğeler!

“Hacı Bektaş’ın Ölüm Yıldönümü” adı altında ilahilerin söylendiği alternatif etkinlik Alevi toplumunun ve kurumlarının büyük tepkisini çekti. Bölgede bulunan duayen gazetecimiz Recai Aksu şunları kaydetti:

“Özellikle Kültür Bakanlığı’na bağlı alternatif etkinlik düzenlenmesi Alevi örgütlerinin tepkisini çekti. Birinci avluda otırma eylemi başladı. ABF başkanı Mustafa Aslan, PSAKD Genel Başkanı Cuma Erçe, FUAF Eşit Başkanı Mehmet Gündüz ve diğer Alevi bileşenleri “Dergah bizimdir!” dedi ve oturma eylemi kararı aldı. Oturma eylemi saat 19:00’a kadar sürecek. Polis çembere aldı, henüz müdahale yok.”

Alternatif Etkinliklere Katılım Fazla Değil

Recai Aksu, açıklamasının devamında, “İlahiler söyleniyor alternatif etkinlikte. Çok sayıda insan bulunmuyor. Sonuç olarak burada hala protesto sürüyor” şeklinde konuştu.

Mustafa Aslan: Dergah bizimdir!

Oturma eyleminde bulunan ABF Genel Başkanı Mustafa Aslan’dan aldığımız demeçte, “Şu an Hacıbektaş’ta Hünkar’ın dergahının girişindeyiz, deyişler semahlar dönülüyor. Oturma eylemimizin nedeni, başkanlığın alternatif etkinliğine karşı olduğumuzu, dergahın gerçek sahiplerinin Aleviler olduğunu ifade etmemizdir. Birinci avluda, Üçler Çeşmesi önünde ABF, PSAKD ve diğer Alevi Kurumları olarak oturma eylemi yapıyoruz” ifadelerinde bulundu.

Mehmet Gündüz: Ölüm yıldönümü kutluyorlar!

Bölgede bulunan bir diğer Alevi Kurumu FUAF’ın Eşit Başkanı Mehmet Gündüz ise açıklamasında, “Geldik bugün. Alevi kurumları ve belediyenin koymuş olduğu anma tarih ve saatlerine göre “Hacı Bektaş’ın Ölüm Yıldönümü” adında alternatif çalışma koyuyorlar. Bugün de Cumhurbaşkanı Genel Sekreteri, Alevi-Bektaşi Kültür ve Cemevi Başkanlığı’nın içinde olduğu bir protokol konuması varmış. Kültür Bakanlığı memurlarını, topladıkları insanları getirmişler buraya, ölüm yıldönümü kutluyorlar. Gelen insanlara açıklamalar yapıyoruz. Dergahımız işgal altında. Yıllardır hükümetin yapamadığını içimizden insanları kullanarak yapmaya çalışıyorlar. Dergahlarımızın gaspedilmesine izin vermeyeceğiz! Pir’imizin huzurunda oturuyoruz” şeklinde konuştu.

Hüseyin Mat: İzin vermeyeceğiz!

AABK Eşit Başkanı Hüseyin Mat, resmi sosyal medya hesabından yaptığı açıklamada, “Cumhurbaşkanı kararnamesiyle Kültür ve Turizm Bakanlığı bünyesinde kurulan Alevi-Bektaşi Kültür ve Cemevi Başkanlığı aracılığıyla dergahımızın işgal edilmesine karşı Alevi kurumları, dergahımızda oturma eylemi gerçekleştiriyor. Alevi toplumu olarak dergahlarımızın ve inanç merkezlerimizin bu tür müdahalelere maruz kalmasına kesinlikle izin vermeyeceğiz. İnanç özgürlüğümüze ve kültürel değerlerimize sahip çıkma kararlılığımızı sürdüreceğiz” şeklinde görüşlerini ifade etti.

İLGİNİZİ ÇEKEBİLECEK HABERLER

BİZİ TAKİP EDİN

289,657BeğenenBeğen
2,183TakipçiTakip Et
19,866TakipçiTakip Et
365AboneAbone Ol
- Reklam -

EN SON HABERLER