20.4 C
İstanbul
19 Eylül 2024, Perşembe

Çiftçi Eylemleri Artıyor: Aksaray’da Traktörlü Protesto

(AKSARAY) – Ülkenin dört bir yanında çiftçilerin traktörlü eylemleri devam ediyor. Dünkü (17 Ağustos) Kahramanmaraş’taki yol kapatma eyleminin ardından bugün de Aksaraylı çiftçi tarım ve hayvancılıkta yaşadıkları ekonomik sıkıntıya dikkat çekmek için eylemdeydi. Çiftçi Halil Demir, “Borçlarımızı ödeyebilmek için malımızı satsak zarar ederiz, satmasak banka haciz kaldıracak. Bir ikilemde kaldık; süt fiyatı düşerken yem fiyatlarına zam geliyor. Yemin yükselişini bir türlü durduramıyoruz” dedi.

Traktörlü Çiftçi Eylemleri

Aksaray merkeze bağlı Armutlu köyünde bir araya gelen çiftçiler, son yıllarda sürekli artış gösteren girdi maliyetlerinin artması ve ürettikleri ürünlerin enflasyon karşısında sürekli değer kaybettiğini ifade ederek basın açıklaması yaptı. Çiftçiler Aksaray-Adana E90 karayolu üzerinde traktörleri ile de eylem yaptılar. Basın açıklamasına eski Tarım ve Köyişleri Bakanı İYİ Parti Ankara Milletvekili Eşref Fakıbaba ve Aksaray İYİ Parti Milletvekili Turan Yaldır da katıldı.

Çiftçi Halil Demir: Seneye Genç Çiftçi Kalmayacak

Konuşmaların ardından yaşadığı sorunları anlatan genç çiftçilerden Halil Demir şunları söyledi:

“Genç bir çiftçi olarak bu topraklara sahip çıkmak için çiftçiliği tercih ettim, 8 aydır çiftçilik yapıyorum. 5 yıllık kredi kapsamında şu an düveyi 130 bin TL yıllık taksitle aldık, ama fiyatlar düştüğü için seneye borçlarımızı ödemekte çok zorlanacağız, belki ödeyemeyeceğiz. Aldığımız hayvanı kestirsek bile borcumuzu kapatamayacağız, tekrardan borçlu olacağız. İpotek verdiğimiz arsalarımız gidecek, aldığımız hayvanları kestirsek zarar ederiz. Borçlarımızı ödeyebilmek için malımızı satsak zarar ederiz, satmasak banka haciz kaldıracak. Bir ikilemde kaldık; süt fiyatı düşerken yem fiyatlarına zam geliyor. Yemin yükselişini bir türlü durduramıyoruz, arpa 7 lira, ezme arpa alıyoruz 12 lira. Benim anlamadığım, bu arpa sadece kırılıp bize geliyor, aradaki farkı kim alıyor? Bu yem fiyatlarının yükselişteki hırsızlığı kim yapıyor? Devletin bu duruma bir el atması gerekmekte, yoksa seneye yılbaşından sonra benim gibi genç çiftçiler kalmayacak. Bu işi de 60 yaşındaki bir adam nasıl yapacak?”

Çiftçi Mehmet Bilen: Köyde çalışan kalmıyor’

Süt üreticisi Mehmet Bilen de şöyle konuştu:

“Et ve süt fiyatlarında bir istikrar olmaması, üreticiyi çok zor durumda bırakıyor. Bir gün bakıyorsunuz et fiyatları düşüyor, bir gün bakıyorsunuz süt fiyatları düşüyor. Bizler üretici olarak yatırım yapmaya çalışıyoruz, ama yarın için bir şeyler düşünürken bakıyorsunuz fiyatlar istikrarsız ve girdi maliyetleri yüksekliğinden dolayı moralimiz bozuluyor. Ne yapalım şimdi? Kendi çocuklarımız ve biz asgari ücretle şehir dışına mı gidelim, fabrikalarda mı çalışalım? Köyde çalışan kalmıyor, köylüler işçi bulamıyor.”

Çiftçi Hilmi Salman: Tarımdan Anlamayan Biri Tarımın Başında

Çiftçi Hilmi Salman da yaptığı konuşmada şu ifadeleri kullandı:

“Bu ülkenin toprağı, güneşi, suyu hem kendisini hem de dünyayı besler. Ama ülkede Rus buğdayı ekiyoruz, fasulyeyi, mercimeği, nohudu ithal ediyoruz. Çiftçinin boğazı tamamen sıkılmış durumda. Maalesef tarımdan anlamayan, liyakatsiz, hiçbir şeyden anlamayan birisi tarımın başına getiriliyor. 2023’te uçuyoruz, 2024’ün ortalarına geldik, tarımda ve hayvancılıkta ölüyüz. Biz süt üreticileri artık dayanamıyoruz; bu sektörü öldürüyorlar. Sadece yüksek tabaka rahat” ifadelerine yer verdi.

Yapılan konuşmaların ardından, Aksaray’ın farklı köy ve beldelerinden gelen ve Armutlu’da buluşan çiftçiler, Adana-Aksaray E90 karayolunda traktörleri ile eylem yaptılar.

İLGİNİZİ ÇEKEBİLECEK HABERLER

BİZİ TAKİP EDİN

289,760BeğenenBeğen
2,183TakipçiTakip Et
19,826TakipçiTakip Et
284AboneAbone Ol
- Reklam -

EN SON HABERLER