19.3 C
İstanbul
19 Eylül 2024, Perşembe

Defneliler Susuz Moloz Kaldırma Çalışmasına Tepkili

(HATAY) – Kahramanmaraş merkezli 6 Şubat depremlerinde büyük yıkıma uğrayan Hatay Defne’de ağır hasarlı binaları yıkma çalışmaları devam ediyor. Defne ilçesinde yaşayan vatandaşlar, yasak olmasına rağmen, “yerinde ayrıştırma” ve “susuz moloz kaldırma” çalışmalarının sürdüğünü belirterek duruma tepki gösterdi. Bir yurttaş, “5 tane kepçe aynı anda kırım yapıyor. Sağlam olan evlerimizin çökmesinden korkuyoruz” dedi.

Hatay’da ağır hasarlı binaların yıkılması ve enkazların kaldırılması çalışmaları devam ediyor. Hatay’ın Defne ilçesine bağlı Gültepe Mahallesi’nde yurttaşlar, yasak olmasına rağmen “yerinde ayrıştırma” ve “susuz moloz kaldırılmasına” tepki gösteriyor.

Çevreden Moloz Getirilip Mahallede Ayrıştırılıyor

Yıkımlar yapılırken toz kalkmamasını önlemek için su kullanılmadığını söyleyen bir yurttaş, çevre mahallelerden de moloz getirilip mahallelerinde ayrıştırıldığını ileri sürdü. Yurttaş, “Biz komşular olarak gelip kepçecileri uyardık, ‘lütfen su sıkın’ diye. Hiçbir şekilde su sıkmıyorlardı. 5 tane kepçe aynı anda kırım yapıyor. Sağlam olan evlerimizin çökmesinden korkuyoruz. Evimde çatlaklar olmaya başladı. Bunun sorumlusu şirkettir. 30 günlük bebeğim var. Su sıkmalarını rica ettiğimizde, ‘Bana talimat verme, git şikayet et’ diyorlar. Polisi aradım gelmediler. Yerinde ayrıştırma yapılmaması gerekirken bir de dışarıdan moloz getirerek burada ayrıştırıyorlar” şeklinde konuştu.

Defneli Çiğdem Arslan: Sürekli Sallantıyla Yaşıyoruz

Zeytin ağaçları için verdiği mücadelesiyle de tanınan Defneli Çiğdem Arslan da konuya dair açıklama yaptı. Yaşam alanında yapılan yıkımların sağlam binalara da zarar verdiğini belirten Defne ilçesi sakinlerinden Çiğdem Arslan ise şunları söyledi:

“Mahallenin, yaşam alanının tam ortasında ayrıştırma yapılıyor. Burada sağlam binaları sallayarak vatandaşı rahatsız ediyorlar. Bizler henüz deprem korkusunu atlatamamışken, yaşam alanlarında yapılan ayrıştırma nedeniyle sürekli bir sallantıyla yaşıyoruz. Başka alan yokmuş gibi yerinde ayrıştırma yapılıyor. Çıkan toz ile vatandaşlara resmen işkence yapılıyor.”

Defneli Vatandaş: Para Babaları Kente Çökmeye Çalışıyor

Kendilerinin göç ettirilmeye zorlandığını söyleyen bir başka Defneli de “Biz yağmurda, çamurda, tozda burayı terketmedik. Biz çocuklarımız 6 Şubat’ta betonların altında tir tir titrerken terk etmedik. Elektrik yokken, şehir karanlığın altındayken terk etmedik. Şimdi de terk etmeyeceğiz. Rezerv istemiyoruz. Sırf şirketler biraz daha para kazansın, 3-5 demir çıkartsın diye mahallelinin sağlığıyla oynanmasına izin vermeyeceğiz. Para babaları bizi bölüp, kente çökmeye çalışıyor. Büyük rant var, onun için kararlılar. Bizim gidecek başka bir yurdumuz var. Yasalar uygulanmıyor. Hileyle bazı binalar ağır hasarlı gösteriliyor. Rezervle göç ettirilmeye çalışılıyoruz. Biz yasaların uygulanmasını istiyoruz” dedi.

Binalarımızın Hasarını Artırarak Yıkmaya Çalışıyorlar

Hatay Valiliği’nin, “ilimiz merkez ilçelerinde yıkım ve enkaz kaldırma çalışmaları kapsamında ayrıştırma çalışmaları yerinde yapılmayıp, belirlenen 61 bölgede yapılmaktadır” açıklaması yaptığı aktaran bir mahalleli, şöyle konuştu:

“Bu bölgeleri kimin belirlediğini bilmiyoruz. İnsan sağlığını korumak için önlemler alındığını söylüyorlar, külliyen yalandır. Bizim mahallemizde bize sorulmadan ayrıştırma yapılıyor. Biz ayrıştırma istemiyoruz. Bilerek bunu yapıyorlar. Az hasarlı olan binalarımızın hasarını arttırarak onları da yıkmaya çalışacaklar. Bütün kent işgal altında. Yerinde dönüşümle yeterince rant alamadıkları için rezerve döndürdüler. Biz rezerv istemiyoruz. Burayı yaşanmaz hale getirmek istiyorlar ama buna izin vermeyeceğiz. Ne ihale şirketleri ne onların ele başları… Bize küstahca davranan, ölülerimizle alay eden, yüzümüze karşı utanmadan gülen hiçbir çalışanı buraya gelemeyecek.”

İLGİNİZİ ÇEKEBİLECEK HABERLER

BİZİ TAKİP EDİN

289,760BeğenenBeğen
2,183TakipçiTakip Et
19,826TakipçiTakip Et
284AboneAbone Ol
- Reklam -

EN SON HABERLER