21.4 C
İstanbul
16 Eylül 2024, Pazartesi

Nazi Almanyası’ndan Bu Yana İlk Kez Aşırı Sağ Zafer Kazandı

(ANKARA) – Almanya’da iki eyalette yapılan seçimlerde oyların üçte birini alan AfD, Nazi döneminden bu yana ilk kez aşırı sağ adına zafer kazanmış oldu.

Aşırı sağcı Almanya için Alternatif (AfD) Partisi, Thüringen’de yapılan bölgesel parlamento seçimlerinde birinci olurken Saksonya’da yapılan seçimlerde oyların üçte birini alarak ikinci oldu.

AfD, Yüzde 30 Oyla İki Eyalette de Güç Gösterisi Yaptı

Almanya’nın 16 eyaletinden ikisinde dün bölgesel parlamento seçimleri yapıldı. Thüringen ve Saksonya’da yapılan ve eyalet parlamantolarındaki sandalye dağılımını belirleyen seçimlerde aşırı sağcı Almanya için Alternatif (AfD) Partisi üçte birini alarak tarihi bir zafere imza attı. AfD’nin sıçrayışı İkinci Dünya Dünya Savaşı’ndan bu yana aşırı sağın Almanya’da kazandığı ilk başarı olarak görülüyor.

AfD Thüringen’de İlk Parti Oldu

Thüringen’de iktidar koalisyonundaki muhafazakar Hıristiyan Demokrat Birlik (CDU) partisinin 9 puanla önüne geçerek birinci parti olmayı başaran AfD, 88 saldalyeli parlamentonun 32 sandalyesini kazandı. Nazi Almanya’sının revizyonist bir yaklaşımla yeniden değerlendirilmesi gibi önerileri olan AfD’nin tartışmalı parlamento temsilcisi adayı Björn Höcke de Thüringen’de parlamentoya girmeyi başardı.

Aşırı Sağ, Saksonya’da İkinci Parti Olsa da Yine de Yüzde 30’u Geçti

AfD, Saksonya’da ise oyların yüzde 31,4’ünü alarak çok az farkla birinci olan CDU partisinin gerisinde kaldı ve ikinci oldu.

Diğer Partiler AfD ile Koalisyon İçin Mesafeli

Aşırı sağcı göçmen karşıtı söylemleriyle bilinen AfD büyük bir zafer elde etmiş olsa da Saksonya ve Thüringen’de bölgesel parlamentolarda tek başına çoğunluğu sağlayamadı. Parlamentodaki diğer partilerin de marjinal ırkçı gruplarla bağlantısı bulunan AfD ile koalisyon kurmaktan kaçındığı biliniyor.

Güncel verilere göre Almanya’nın 4.1 milyon nüfuslu Saksonya bölgesinde 7-10 bin arasında Türk yaşıyor. 2.2 milyon nüfuslu Thüringen’de yaşayan Türklerin sayısının 4-5 bin olduğu tahmin ediliyor.

İLGİNİZİ ÇEKEBİLECEK HABERLER

BİZİ TAKİP EDİN

289,760BeğenenBeğen
2,183TakipçiTakip Et
19,826TakipçiTakip Et
284AboneAbone Ol
- Reklam -

EN SON HABERLER