22.8 C
İstanbul
16 Eylül 2024, Pazartesi

PSAKD Üyeleri, Hacıbektaş’ta Zikir Çeken Grubu Dışarı Çıkardı

(İSTANBUL) – Hacıbektaş ziyareti sırasında kim olduğu bilinmeyen bir grup, dergahta yirmi dakika boyunca zikir çekerek mekanı işgal etti ve gelenleri korkuttu.

Pir Sultan Abdal Kültür Derneği (PSAKD) Esenler Cemevi üyeleri, uzun süre boyunca Alevi-Bektaşi kültüründe yeri olmayan bu ibadeti sergileyerek gelenleri korkutan, içeri girişleri engelleyen grubu dergahtan dışarı çıkardı.

PSAKD Genel Başkanı Cuma Erçe’den Açıklama

Yol TV’ye konuşan PSAKD Genel Başkanı Cuma Erçe, dergahta zikir çekenlerin dışarı çıkarılmasına ilişkin basına yansıyan videoyla ilgili şunları dile getirdi:

“Son dönemlerde AKP hükümeti tarafından oluşturulan Alevi-Bektaşi Kültür ve Cemevi Başkanlığı, asimilasyon politikalarını çok daha kapsamlı, çok daha organize bir şekilde yerine getirmeye çalışıyor. Bu başkanlık üzerinden Alevilik tümüyle kendi ekseninden, kendi merkezinden uzaklaştırılıyor.

Şiileştiremiyorsan Sünnileştir Politikası

Yıllar önce Tansu Çiller babaşkanlığı döneminde açığa çıkan ‘Şiileştirin, Şiileştiremiyorsanız Sünnileştirin’ talimatı var biliyorsunuz. Tam da buna uygun biçimiyle, bir taraftan Şiileştirerek, ama diğer taraftan da esas olarak İslamlaştırarak, Sünnilik’le direkt ilişkilendirerek yol almak istiyorlar. Bunun için dergahlarımıza el koymaya çalışıyorlar, dergahlarımızda mescit açıyor, minare dikiyorlar.

“Degahlarımızda namaz kılma, zikir çekme faaliyetleri görülmeye başlandı”

Geçtiğimiz günlerde bu başkanlığın kendisinin yaptığı açıklamada, Hünkar Hacı Bektaş’ın hacca gittiği için Hacı unvanı aldığı yalanı, aslında bu politikanın bir devamıydı. Son zamanlarda dergahlarımızda namaz kılma, zikir çekme faaliyetleri de görülmeye başlandı. Bunu başlatan bizzat Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’dı. Hüseyin Gazi Dergahı’nda namaz kılarak, ulularımızın resimlerini kaldırtıp kendi inancına uygun resimler astırarak bunu yapmaya kalkmıştı.

“Çok açıkça görevlendirilmiş bir kitle”

Bu tip çabalar bir video ile açığa çıktı. Hacıbektaş’ta Hünkarımızın huzurunda zikir çeken, özellikle oraya gönderildikleri çok belli olan, Alevilik inancıyla hiç bağdaşmayan tutum ve davranışlar, ritüeller içerisinde faaliyet yürüten, çok açıkça görevlendirilmiş bir kitleyle karşı karşıya kaldık. Oradaki Alevi canlarımızın müdahalesi çok yerindeydi. ‘Gidin kendi inançlarınızı kendi inanç merkezlerinizde yapın’ diyerek tepki gösterdiler.

“Tepkiyi çok doğru bir tepki olarak değerlendiriyoruz”

Bunun artarak devam edeceğini düşünüyorum. Tüm ziyaretlerimizde orada özellikle bırakılmış Arapça Kuran-ı Kerim kitapları, Yasin kitapları, çeşitli dualar buluyoruz. İnsanların gözü önünde namaz kılınıyor, eller açılarak dualar ediliyor. Açıkçası tümüyle Aleviliği ortadan kaldırarak, o dergahlardan uzaklaştıran ya da içini boşaltan bir hal almaya çalışıyorlar. Bunun bilinçli bir faaliyet olduğunu biliyoruz ve Hacıbektaş’ta gösterilen tepkiyi de çok doğru bir tepki olarak değerlendiriyoruz.”

İLGİNİZİ ÇEKEBİLECEK HABERLER

BİZİ TAKİP EDİN

289,760BeğenenBeğen
2,183TakipçiTakip Et
19,826TakipçiTakip Et
284AboneAbone Ol
- Reklam -

EN SON HABERLER