22.8 C
İstanbul
16 Eylül 2024, Pazartesi

Maltepe Kitap Günleri, Prof. Dr. İoanna Kuçuradi ile Açılışını Yaptı

(İSTANBUL) – Maltepe Kitap Günleri, 7 Eylül itibarıyla açılışını yaptı. “Cumhuriyet’in Yeni Yüzyılında Laiklik, Özgürlük, Adalet ve Barış” temasıyla 7-15 Eylül tarihleri arasında gerçekleşecek Maltepe Kitap Günleri’nin açılış konuşmasını Maltepe Belediye Başkanı mimar Esin Köymen yaptı. Onur konuğu olarak ilk güne davet edilen Türkiye Felsefe Kurumu’nun Başkanı, Maltepe Üniversitesi İnsan Hakları Araştırma ve Uygulama Merkezi Müdürü ve İnsan Hakları Anabilim Dalı Başkanı Prof. Dr. İoanna Kuçuradi bir konuşma yaptı. 87 yaşındaki filozof, barış ve insan hakları temalı konuşmasında barış için her bir bireye düşen sorumlulukları hatırlattı.

Esin Köymen Maltepe Kitap Günleri ile İlgili Konuştu

Maltepe Belediyesi’nin Yayıncılar Kooperatifi (YAYKOOP) ile işbirliği içinde düzenlediği Maltepe Kitap Günleri başladı. Açılış kurdelesini Köymen ve onur konuğu Prof. Dr. İoanna Kuçuradi, YAYKOOP Başkanı Elif Akkaya ve beraberindekiler birlikte kesti.

Esin Köymen, açılış konuşmasında şu ifadeleri kullandı:

“Cumhuriyet’in yeni yüzyılında, bu yılki tema olarak belirlediğimiz ‘Laiklik, Özgürlük, Adalet ve Barış’ kavramları, yalnızca ülkemizin değil, dünyanın da ihtiyaç duyduğu değerleri temsil ediyor. Maltepe Kitap Günleri, edebiyatın ve sanatın bu değerleri nasıl yaşattığını, nasıl güçlendirdiğini ve nasıl birleştirdiğini bize göstermesi açısından çok kıymetli. Kitapların açtığı pencereden baktığımızda, dünyayı daha geniş, daha derin ve daha anlamlı bir şekilde görme şansını elde edeceğiz.”

Onur Konuğu İoanna Kuçuradi’ye Büyük İlgi

Bu etkinlikte emeği geçen herkese teşekkür eden Köymen’in ardından “Kitap Günleri”nin onur konuğu filozof İoanna Kuçuradi söz aldı. Barış kavramına yaklaşımları ve günümüzde de süregiden temel sorunları ele alan Kuçuradi, barış halinin bir günde meydana gelen bir durum olmadığını; her an sürekli tekrarlayan bir çaba gerektirdiğini belirtti.

Maltepelilerin yoğun ilgisiyle takip edilen Kuçuradi’nin fuarın teması içerisinde yer alan barış kavramı hakkındaki konuşması özetle şöyle:

Kuçuradi: Barışın İnsan Haklarıyla İlgisi Hala Görülemiyor

“Ben yanı başımızda ve biraz daha uzağımızda insafsız savaşlar sürerken, bu özlemlerden barış üzerine birkaç söz söylemek istiyorum. Böylece de bugünkü durumun ortaya çıkmasına yol açan ihmaller üzerine düşünmeye yardımcı olmak istiyorum. Dünyamızın iki ideolojik bloka ayrılmış olduğu dönemde, barıştan söz eden otomatik olarak bu bloklardan biriyle özdeşleştirilirdi. Barış doğu blokunun mottosu; insan hakları ve temek özgürlükler ise batı blokunun mottosuydu. Barış ile insan haklarının bölüşülmesi yalnız uluslararası siyasal toplantılarda değil bilim, kültür ve eğitim ile ilgili toplantılarda da gözleniyordu. Benim gözümde bu, gerek insan hakları, gerekse barış konusunda bilgisizlikten kaynaklanıyordu. Dolayısıyla birçok insanın bunlar arasında benim gördüğüm koparılmaz ilginin farkında olmadığını gösteriyordu. Böylece bu iki konuyu paylaşmanın, bloklar arası paylaşımın; çıkarlara güzel adlar vermek için nasıl kullanıldığını çok açık görebiliyorduk.

Barış Neden Korunamıyor?

1980’li yıllarda, bloklar arası çıkar çatışmalarına karşı savaşmak için uluslararası anlayış ve işbirliği silahsızlanma olmuştur. Bunların barışın korunmasının ve sıcak savaşların çıkmasının önlenmesinin yolları olduğu düşünülüyordu. 1990’lı yılların başında Doğu Bloku ve Sovyetler Birliği dağılınca barış konusu için değer yargısı değişti, ancak barışı korumaktan anlaşılan değişmedi. Hala sıcak bir savaşın önlenmesi olarak anlaşılıyor barış. Ama bu barış bir türlü korunamıyor. Küçük savaşlar git gide artıyor, küçük tırnak içinde barışın insan haklarıyla ilgisi hala görülemiyor.

Nitekim 2010 yılında, yani 14 yıl önce ABD’de çalışan İsrailli arkadaşım İnsan Hakları Merkezi’mizin daveti üzerine İstanbul’a gelmiş ve “Gazze, Unutulmuş Bir Hapishane” başlıklı bir konferans vermişti. Teşhisi önemliydi ama bu ve bu gibi dikkat çekmeler şu andaki durumun ortaya çıkmasını engelleyemedi.”

Bunun içinde bugünde bunlar üzerinde düşünmeye temel oluşturabilecek ‘Barış nedir?’ sorusuna cevap vermeye çalışacağım” diyen Kuçuradi, yarım saati aşkın konuşmasında barış kavramı ve savaş olgusu üzerine değerlendirmelerini sundu.

Soldan Sağa; Aysel Durgun, Cemalettin Küçük, Esin Köymen, Mücella Yapıcı, Pınar Giritlioğlu

Mücella Yapıcı da Maltepe’deydi

Kuçuradi’nin konuşmasının ardından Aysel Durgun’un moderatörlüğünde; geçtiğimiz yıl eylül ayında Gezi Davası’nda tahliye edilen mimar aktivist Mücella Yapıcı, “Kentin Hukuku” isimli kitabın yazarı İstanbul Üniversitesi akademisyenlerinden Pelin Pınar Giritlioğlu ve Metalurji yüksek mühendisi Cemalettin Küçük’ün katıldığı “Neoliberal Tahribat ve Çağdaş Ekoloji Mücadelesi” konulu panel düzenlendi. Yapıcı, İstanbul özelinde yürütülen talan siyasetine dikkat çekerek herkesi mücadeleye davet etti.

Cemalettin Küçük ise Karadeniz’de yürütülen sondaj çalışmalarına karşı halkın verdiği mücadeleyi anlatarak, ekolojik yıkıma karşı toprağını savunan insanların maruz kaldığı şiddeti dile getirdi.

Panelin ardından İBB Oda Müziği Topluluğu konser verdi. Katılan tüm panelistlere Başkan Köymen tarafından teşekkür belgesi ve çiçek takdim edildi.

Maltepe Meydanı’ndaki Fuar Alanı 15 Eylül’e Kadar Sanatseverlere Ev Sahipliği Yapacak

Maltepe Kitap Günleri, 15 Eylül’e kadar pek çok etkinlik ve yazara ev sahipliği yapacak. Birçok yayınevi de Maltepe Meydanı’na kurulan fuar alanında kitap severleri ağırlayacak.

Editör – Gülsüm Güller

İLGİNİZİ ÇEKEBİLECEK HABERLER

BİZİ TAKİP EDİN

289,760BeğenenBeğen
2,183TakipçiTakip Et
19,826TakipçiTakip Et
284AboneAbone Ol
- Reklam -

EN SON HABERLER