20.4 C
İstanbul
19 Eylül 2024, Perşembe

ABF: Zorunlu Din Dersini ve ÇEDES’i Reddediyoruz!

(KÖLN) – 20 milyon öğrenci, 2024-2025 Eğitim Öğretim yılı için ders başı yaptı. Yeni eğitim öğretim yılı, AKP iktidarının müfredatta yeni bir birleştirmeye giderek okulları gericileştirme politikasının gölgesinde başlıyor.

“Türkiye Yüzyılı Maarif Modeli” adı altında ÇEDES Projesi ile her geçen gün gerici eğitime sürüklenen öğrenciler ve ekonomik şartlar sonucu, kahvaltı dahi yapamadan okula gitmek zorunda kalan öğrenciler ile sorunlar yumağına dönüşen bir eğitim sistemi söz konusu.

Bu sorunların gölgesinde açılan okulların ilk gününde, eğitimin gericileşmesine karşı yıllardır alanlarda tepkisini gösteren Alevi Kurumlarından biri olan Alevi Bektaşi Federasyonu (ABF) da bir basın bülteni yayınladı.

ABF’nin Basın Bülteninin Tam Metni

Basın ve yayın kurumlarına gönderilen bültende şu ifadeler kullanıldı:

Yeni bir eğitim-öğretim dönemine 9 Eylül 2024 itibarıyla başlanırken ders zili bir kez daha yoksulluğa, boş beslenme çantalarına ve zorunlu din derslerine çaldı. Halkı müşteri olarak gören piyasacı ve tarikatçı AKP, muhafazakar politikaları nedeniyle milyonlarca öğrenciyi bilimsel ve kamusal eğitimden yoksun bırakmaya devam ediyor. 22 yıllık iktidarında yürüttüğü tekçi, gerici, ırkçı, ayrımcı, asimilasyoncu eğitim politikalarını yaygınlaştırıp derinleştiriyor.

12 Eylül’ün Mirası ve AKP

12 Eylül Faşizmi Anayasasıyla başlayan zorunlu din dersleri zulmü, AKP iktidarınca artarak devam etmektedir. Öyle ki okullar; bırakalım “zorunlu din dersi” uygulamasını, artık “Zorunlu dindar ve kindar nesillerin eğitimi merkezlerine” dönüştürülmüştür. Bu süreç Çedes projesi ve benzerleriyle eğitim sistemini 3. Dünya ülkeleri seviyesine çekti. Yoksul öğrenciye zorunlu din dersi zengin öğrenciye istediği şekilde eğitim alma politikası uygulanıyor. Biliyoruz ki; adına ‘’Türkiye Yüzyılı Maarif Modeli’’ dedikleri uygulama ile paralı eğitim ve dinsel eğitim kurumsallaştırılmıştır.

Milli Eğitim, Tarikatlara Emanet Edildi

Çocuklarımız, isimleri sürekli olarak tecavüz ve istismarlarla gündeme gelen tarikat okullarına ve vakıflarına mecbur bırakılmaktadır. Milli Eğitim Bakanlığı bu tarikatlarla protokoller yaparak bütün eğitimi fiilen bu tarikatların kontrolüne vermektedir. Tarikat mensupları okullarda çocuklarımızı kendi amaçları menfaatleri doğrultusunda kullanacakları bir “Şeyh kuluna” çeviriyor.

“Eğitim kamusal bir haktır”

Eğitim kamusal bir haktır. Özelleştirilerek paralı hale getirmek eşitsizlik ve ayrımcılığı beraberinde getirmiştir.

Biz Aleviler eğitimde gerici uygulamalara karşı Laik-Bilimsel-Demokratik ilkeler doğrultusunda müspet ilim müfredatı ile donatılmış bir eğitim sistemi talep ediyoruz.
Ülkemiz birçok inanç, dil ve kültür mozaiğine sahiptir.

Bilimsel ve Laik Eğitim Şarttır

Bu gerçeklikten hareketle diyoruz ki;

Eğitim sistemi her şeyden önce bilimsel ve laik olmalıdır. Eğitimde laiklik, Alevilerin vazgeçmeyeceği bir ilkesel duruştur. Çünkü ancak laik bir eğitim ve yaşam biçimiyle, inançlar, düşünceler, kültürler özgürce kendini ifade edebilir. Laiklik ilkesiyle inançlar kendi kurallarını, geleneklerini sürdürebilme olanağına sahip olabilirler.

Akp iktidar ortaklarıyla uyguladığı eğitim politikasıyla kendi dindar ve kindar kadrolarını yaratmaktadır. Zorunlu din dersleri, seçmeli din dersleri, yaygınlaşan İmam Hatip Liseleri, derken en son karma eğitimi de kaldırmanın kapısını aralamışlardır.

Ayrıca bilimsel eğitimden uzaklaşmak ülkenin geleceğini de tehlikeye atmaktadır. Yoksul çocukların Doktor, Hukukçu, Mühendis ve öğretmen gibi toplum gelişimini sağlayan mesleklere yönelmelerinin de yolunu kapatmıştır. Çünkü yoksul çocukların din dersi müfredatı ile bu mesleklere ait bölümleri kazanmalarını imkânsız hale getirmiştir. Toplum nezdinde saygınlığı olan bu mesleklere ancak özel okul çocukları gidebilmektedir.

Çağ Dışı Dogmalara Karşı, Akıl ve Eleştirel Düşünce

Biz Aleviler diyoruz ki;

Çocuklarımıza dayatılan zorunlu din dersleri yalnızca Aleviler için değil ülkede yaşayan cümle halklar için bir gelecek tehlikesidir! Zulümdür. Okullarımızın, Tarikatlara ve zorunlu din eğitimi sistemine çevrilmesine ve çocuklarımızın geleceğini karanlık zihinlere terk etmeyeceğiz!

Gericiliğe karşı çağdaşlığı, dinciliğe karşı laikliği, karanlığa karşı aydınlığı, kör inançlara ve çağ dışı dogmalara karşı aklı ve eleştirel düşünceyi savunuyoruz.

Çocukların bilimsel eğitime erişimi engellenirken beslenme çantalarının da boş kalmasına neden olan AKP politikalarını kınıyoruz.

Çedes’e ve Zorunlu Din Derslerine Hayır!”

İLGİNİZİ ÇEKEBİLECEK HABERLER

BİZİ TAKİP EDİN

289,760BeğenenBeğen
2,183TakipçiTakip Et
19,826TakipçiTakip Et
284AboneAbone Ol
- Reklam -

EN SON HABERLER