19.3 C
İstanbul
21 Eylül 2024, Cumartesi

İran, Chamran-1 Araştırma Uydusunu Yörüngeye Fırlattı

(İSTANBUL) – İran, Chamran-1 adlı yeni bir araştırma uydusunu yörüngeye fırlattı. IRNA Haber Ajansı, uydunun 550 kilometre yükseklikte yer aldığını duyurdu.

Chamran-1’i, İran Elektronik Sanayii Uzay Grubu (SAIRAN) ile özel teknoloji şirketleri ortak üretti. 60 kilogram ağırlığındaki bu uydu, yörünge manevra teknolojilerini test etmeyi amaçlıyor.

İran’ın Chamran-1 Uydusunu Kullanma Amacı Nedir?

İran, Chamran-1’i geliştirirken sivil ve savunma amaçlı uzay teknolojilerine yatırım yaptığını vurguladı. Yörüngede manevra yapma yeteneklerini test etmek için tasarlanan uydu, uzay teknolojisinde ilerlemeyi hedefliyor.

Batılı Ülkeler İran’a Uydu Fırlatma Konusunda Uyarı Yaptı

ABD ve bazı Batı ülkeleri, İran’ın yörüngeye uydu fırlatma faaliyetlerinin Birleşmiş Milletler (BM) Güvenlik Konseyi kararlarına aykırı olduğunu savunmuştu. Ayrıca, Tahran’dan nükleer silah taşıma kapasitesine sahip balistik füzelerle ilgili herhangi bir faaliyette bulunmamasını talep etmişti.

İran ise BM Güvenlik Konseyi kararlarına uygun şekilde faaliyet gösterdiğini ileri sürmüştü. İran, uydu ve roket fırlatmalarının sadece sivil ve savunma amaçlı olduğunu belirtmişti.

İLGİNİZİ ÇEKEBİLECEK HABERLER

BİZİ TAKİP EDİN

289,657BeğenenBeğen
2,183TakipçiTakip Et
19,866TakipçiTakip Et
365AboneAbone Ol
- Reklam -

EN SON HABERLER