22.5 C
İstanbul
19 Eylül 2024, Perşembe

Asimilasyon Sürüyor: Koyunbaba Dergâhı Önüne Cami Temeli!

(KÖLN) – Çorum’un Osmancık ilçesindeki Koyunbaba Alevi Dergâhı’nın önünde, cem erkanının yapıldığı alana MHP’li belediye tarafından cami temeli atıldı.

Mescide Çevrilip İmam Atanmıştı

Çorum’un Osmancık ilçesinde Aleviler için kutsal kabul edilen Koyunbaba Türbesi daha önce de asimilasyon politikalarına maruz kalmış, 2015 yılında türbenin yemekhanesi müftülük tarafından mescide çevrilip imam atanmıştı.

Hacı Bektaş Veli Anadolu Kültür Vakfı (HBVAKV) Çorum Şubesi türbenin kendilerine devredilmesi için 2013/2014 ve 2015 yıllarında bir çok kez Çorum Valiliği ve Tokat Vakıflar Bölge Müdürlüğüne başvuruda bulunarak hukuk mücadelesi başlatmıştı.

Karadeniz Alevi Bektaşi Federasyonu Başkanı: İyi Niyetli Bir Hamle Değil

Karadeniz Alevi Bektaşi Federasyonu Genel Başkanı Muharrem Erkan, Dergâh’ın önüne belediye tarafından cami temeli atılmasının, ilçede çok sayıda cami bulunmasına rağmen Aleviler için kutsal olan bir yere cami yapma çabasının “iyi niyetli bir hamle olmadığını” belirtti.

“Sadece Koyunbaba’da Değil İlçenin Tamamında Asimilasyon Söz Konusu”

Erkan, açıklamasının devamında şu ifadeleri kullandı:

“İlçede sadece Koyunbaba Türbesi değil ilçenin tamamında Alevilere dönük ciddi bir asimilasyon söz konusu. Alevilerin inanç yerleri Diyanet’e teslim ediliyor. AKP hükümeti yasayı, hukuku askıya almış durumda. Alevilik hümanist düşünceyi odağına alan bir inanç. Bu saldırılar aynı zamanda insanlığın değerini ortadan kaldırmaya yönelik teşebbüslerdir, özgürce ifadenin önüne set çekmektir. İnsan hakları bu ülkede Alevilere, demokratlara, aydınlara işlemiyor. Bugüne kadar Aleviliği inanç olarak tanımayanlar, bedel ödeyen ulularımızın merkezlerine kendi ibadethanelerini inşa ediyorlar. Bu şekilde acı çektiriliyor Alevi inancına ve kültürüne karşı. Fakat buna müsaade etmeyeceğiz. Süreci takip ediyoruz, gerekeni yapacağız.”

İLGİNİZİ ÇEKEBİLECEK HABERLER

BİZİ TAKİP EDİN

289,657BeğenenBeğen
2,183TakipçiTakip Et
19,866TakipçiTakip Et
365AboneAbone Ol
- Reklam -

EN SON HABERLER