22.5 C
İstanbul
19 Eylül 2024, Perşembe

Yargıtay, Vali Hakkındaki Suç Duyurusunu İşleme Almadı

(HATAY) – Yargıtay, 6 Şubat depremlerinde hayatını kaybeden Ayşegül ve Latif Muhammed Aşkar’ın ailesinin dönemin Hatay Valisi Rahmi Doğan hakkında yaptığı suç duyurusunu işleme almadı. Yargıtay Cumhuriyet Başsavcısı Muhsin Şentürk, suçlamaların somut bilgi ve belgelere dayanmadığını belirtti. Şentürk, iddiaların genel ve soyut nitelikte olduğunu öne sürdü.

Kahramanmaraş merkezli depremlerde Hatay’ın Antakya ilçesindeki Çağ Apartmanı da yıkıldı. Bu apartmanda Cahit Aşkar’ın eşi Ayşegül ve oğlu Latif Muhammed Aşkar’ın da bulunduğu 15 kişi yaşamını yitirdi. Cahit Aşkar, eşi ve oğlunun yanı sıra binlerce vatandaşın ölümünden Vali Rahmi Doğan’ı sorumlu tuttu. Bununla birlikte Aşkar, Doğan’ın görevini ihmal ettiğini ve bu ihmalin ölümlere yol açtığını söyledi. Ayrıca, Hatay Valisi’nin depremlerden önce gerekli tedbirleri almadığını iddia etti. Aşkar, suç duyurusunda valinin afet sonrası arama-kurtarma çalışmalarını zamanında başlatmadığını belirtti.

Yargıtay, Valiye Yönelik İddiaları Yetersiz Buldu

Bunun sonucunda Aşkar, hazırladığı suç duyurusunu Hatay Cumhuriyet Başsavcılığı’na sundu. Savcılık, dosyayı Yargıtay’a gönderdi. Başsavcı Şentürk, inceleme sonucunda iddiaların yetersiz olduğuna karar verdi. Şentürk ayrıca, afet sonrası valinin sorumluluğunun somut delillerle kanıtlanmadığını ifade etti. Aşkar ise Yargıtay kararına tepki gösterdi. O, depremden sonra yaşanan yıkım ve can kaybının başlı başına bir delil olduğunu vurguladı. Aşkar, “Başsavcı bu kadar ölümden başka nasıl bir belge istiyor?” diye sordu. 

Aşkar Valiyi Afet Hazırlığı Yapmamakla Suçladı

Tüm bunların yanı sıra Aşkar, Rahmi Doğan’ı afet hazırlığı yapmamakla suçladı. Ayrıca, Hatay’a da günlerce yardım ulaşmadığını belirtti. Ek olarak, kurtarılabilecek insanların yardım eksikliği nedeniyle hayatını kaybettiğini söyledi. Savcılık ise iddiaların somut verilere dayanmadığını vurguladı.

Yargıtay, soruşturmada eksik veya hatalı işlem tespit edilirse valinin sorumluluğunun inceleneceğini belirtti. Ancak, somut deliller sunulmadığı için Doğan hakkındaki suç duyurusunun işleme konulmaması kararlaştırıldı. Cahit Aşkar, kararı kabul etmediğini ifade etti. Aşkar, depremler sırasında binlerce insanın ihmaller nedeniyle öldüğünü belirtti. O, Rahmi Doğan’ın görevini yerine getirmediğini savundu. Başsavcı Şentürk’ün kararının yıkımın boyutlarını görmezden geldiğini ileri sürdü.

İLGİNİZİ ÇEKEBİLECEK HABERLER

BİZİ TAKİP EDİN

289,657BeğenenBeğen
2,183TakipçiTakip Et
19,866TakipçiTakip Et
365AboneAbone Ol
- Reklam -

EN SON HABERLER