19.3 C
İstanbul
20 Eylül 2024, Cuma

CHP’den AYM’ye “Tasarruf Tedbirleri Paketi” İçin Dava

(ANKARA) – CHP, “Tasarruf Tedbirleri Paketi” olarak bilinen yasanın iptali için Anayasa Mahkemesi’ne (AYM) başvurdu. CHP Grup Başkanvekili Gökhan Günaydın, yasanın Anayasa’ya aykırı hükümler içerdiğini belirtti.

AYM Başvurusu Gerekçeleri

CHP, 7521 sayılı kanunun iptali ve yürürlüğünün durdurulması için Anayasa Mahkemesi’ne dava açtı. Bunun yanı sıra, yasa kapsamında kamu kurum ve kuruluşlarına ait taşıtların Özelleştirme İdaresi tarafından satılmasına da itiraz etti. Ayrıca, otomotiv sektöründeki damga vergisi istisnalarının kamu yararına aykırı olduğunu belirtti. Bununla birlikte, BOTAŞ’ın doğal gaz alımlarında Kamu İhale Kanunu’nun uygulanmamasını eleştirdi. Toprak Mahsulleri Ofisi’nin ithalatında da benzer bir düzenlemeye karşı çıktı.

Anayasa’ya Aykırı Düzenlemeler

Gökhan Günaydın, serbest avukatların gayrimenkul işlemleriyle ilgili MASAK’a bildirimde bulunmalarını öngören düzenlemeyi eleştirdi. Bunun insan haklarına ve Avukatlık Kanunu’na aykırı olduğunu savundu. Öte yandan, BOTAŞ’ın petrol ve doğalgaz arama faaliyetlerinde Kamu İhale Kanunu’nun uygulanmaması konusunda eleştiriler getirdi. Günaydın, kamu personel rejimindeki liyakat ilkesine de aykırı hükümler bulunduğunu vurguladı.

Çoklu Maaş Sorunu

Günaydın, çok sayıda kamu görevlisinin birden fazla maaş aldığını belirtti. AKP yandaşlarının bu uygulamadan yararlandığını ifade etti. Öte yandan, yasa ile çoklu maaş uygulamasının yıl sonuna kadar devam edeceğini söyledi. Ardından, bunun tasarruf tedbirleriyle ilgisi olmadığını dile getirdi.

Dava Dilekçesinde İptal Gerekçeleri

CHP, dava dilekçesinde, kamu yararına aykırı birçok düzenlemeye yer verdi. Bununla birlikte, kanunla getirilen bazı yetkilerin Cumhurbaşkanına devredilmesine itiraz etti. Öte yandan, birden fazla görevde bulunan kamu personelinin yalnızca bir maaş almasına yönelik düzenlemenin ertelenmesine karşı çıktı. Ardından, bu ertelemenin kamu maliyesine zarar verdiğini savundu.

İLGİNİZİ ÇEKEBİLECEK HABERLER

BİZİ TAKİP EDİN

289,657BeğenenBeğen
2,183TakipçiTakip Et
19,866TakipçiTakip Et
365AboneAbone Ol
- Reklam -

EN SON HABERLER