23.6 C
İstanbul
20 Eylül 2024, Cuma

Manisa’dan ‘Şiddete Karşı İletişim’ Projesine Destek

(MANİSA) – Manisa Büyükşehir Belediye Başkanı Ferdi Zeyrek, şiddete ve çocuk istismarına karşı toplumsal farkındalığı yaygınlaştırmak ve medyada şiddet dilini dönüştürmek amacıyla hayata geçirilen ‘Nar 2 Şiddete Karşı İletişim’ projesine destek verdi.

‘Nar 2 Şiddete Karşı İletişim’ Projesi

Şiddete ve çocuk istismarına karşı toplumsal farkındalığı yaygınlaştırmak ve medyada şiddet dilini dönüştürmek amacıyla hayata geçirilen ‘Nar 2 Şiddete Karşı İletişim’ projesinin eğitimleri Manisa’da da yapıldı. Proje, Manisa Büyükşehir Belediye Başkanı Ferdi Zeyrek ev sahipliğinde muhtarlar ve sivil toplum temsilcilerine tanıtıldı. Manisa Büyükşehir Belediyesi Genel Sekreter Yardımcısı Ulaş Aydın, Büyükşehir Belediyesi Daire Başkanları, İzmir Gazeteciler Cemiyeti Başkanı Dilek Gappi, Proje Koordinatörü Reyhan Şenay ve Ege Kadın Buluşmaları Platformu Manisa temsilcisi Hacer Öz’ün de katıldığı buluşmada, Manisalı muhtarlarla şiddete ve çocuk istismarına karşı çıkış yolları tartışıldı.

“Mahallemizi Şiddete Kapattık” Etiketi

Program öncesi Şehzadeler esnafını ziyaret eden Başkan Ferdi Zeyrek, proje ekibi ile birlikte esnafın vitrinlerine ‘Mahallemizi Şiddete Kapattık’ etiketlerini yapıştırarak, sokakta bilgilendirme çalışmaları yaptı. Programın başlangıcında İzmir Gazeteciler Cemiyeti Proje Koordinatörü Reyhan Şenay, Nar projesi hakkında bilgilendirmede bulundu. Ege Kadın Buluşmaları Platformu Manisa Temsilcisi Hacer Öz ve İzmir Gazeteciler Cemiyeti Başkanı Dilek Gappi’nin konuşmalarının ardından Manisa Büyükşehir Belediye Başkanı Ferdi Zeyrek söz aldı.

Son 15 yılda 5 binden fazla kadının katledildiğini vurgulayan Başkan Zeyrek, şöyle konuştu:

“Kıyamet Değilse Bile Bir Şey Kopmalı Artık!”

“Aysel Yıldız, Döne Bozdemir, Çiğdem Eskidemirci, Elif Ceren Arslan, Hamiyet Çetin Görmezer, Narin Güran, Feriye Gözüala, Hatice Gül, Gülizar Çolak ve Tuğba Koç. Bu isimler, 2024’ün ilk 8 ayında erkekler tarafından öldürülen 277 kadından sadece son 10’u. Utanılası, kahredici liste böyle uzayıp gidiyor. 2023’te 414, 2022’de 409, 2021’de 433, 2020’de 418 kadın, erkekler tarafından katledildi. Son 15 yılda, tespit edilen rakamlara göre ise 5 binden fazla kadın eşi, sevgilisi, babası, ağabeyi ya da akrabası tarafından öldürüldü.

2011 yılından 2024 yılına kadar Manisa Büyükşehir Belediyesi’nin Kadın ve Aile Danışma Merkezi’nde kadınlarla yapılan toplam görüşme sayısı 5 bin 215. Son 5 yıldaki görüşme sayısı ise 2 bin 585. Üzülerek söylemeliyim ki konusu şiddet olmayan görüşme maalesef henüz yok. Kadınlar fiziksel, psikolojik, ekonomik ve cinsel şiddete maruz kalıyor. Bu durumun adı artık cinayet ya da kabaca şiddet değil; cins kırım! Bebek, çocuk, yetişkin, genç, yaşlı demeden cins kırım yaşanıyor ve ne acıdır ki yer yerinden oynamıyor. Ve yer yerinden oynamadıkça siyasetçiler cins kırımı teşvik niteliği taşıyan kararlar alıyor. Türkiye 2021’de Cumhurbaşkanlığı kararı ile İstanbul Sözleşmesi’nden çekildi. Nedir İstanbul Sözleşmesi? Kadınlara yönelik her tür şiddete karşı hukuki çerçevede detaylı koruma sağlayan ilk uluslararası belgedir. Sadece kadını değil çocukları da ev içi şiddetten korumayı amaçlar.

Kıyamet değilse bile bir şey kopmalı artık! kopsun ki, İstanbul Sözleşmesi’nden çekilme kararı geri alınsın ve sözleşme eksiksiz uygulansın! Kopsun ki, adalet ve toplumsal cinsiyet eşitliği sağlansın ve şiddetsiz bir gelecek kurulsun! Kadını korumayan, önlem almayan, kanunları uygulamayan, kadını bir meta olarak gören siyaset anlayışı baştan sona değişsin!”

Manisalı Gazetecilere Kadınlar ve Çocuklar İçin Hak Haberciliği Eğitimi

Düzenlenen eğitimde, Celal Bayar Üniversitesi Araştırma görevlisi Sosyolog Dr. Güler Daymaz ve Sosyal Hizmet Uzmanı Dilek Yücel Aksoy da sunumlarını yaptı. Avukat Birgül Değirmenci, mahalle muhtarlarının şiddet görmüş bir bireye karşı nasıl yardımcı olabileceğini anlatırken, KADES uygulamasını ve kaymakamlık, karakol, jandarma gibi kurumların koruyucu yaptırımlarını da paylaştı. Psikolog Caner Özdemir ise şiddetin özel hayat değil, kamusal ve toplumsal bir sorun olduğuna değinerek, şiddet görene karşı iletişim tekniklerine değindi. Son olarak Manisa Büyükşehir Belediyesi Aile Danışma Merkezi Sorumlusu Merve Ateş, merkezin çalışmaları ile ilgili bilgilendirmede bulundu. Büyükşehir Belediyesinin konu ile ilgili uygulamalarından bahsetti.

İLGİNİZİ ÇEKEBİLECEK HABERLER

BİZİ TAKİP EDİN

289,657BeğenenBeğen
2,183TakipçiTakip Et
19,866TakipçiTakip Et
365AboneAbone Ol
- Reklam -

EN SON HABERLER