21.8 C
İstanbul
21 Eylül 2024, Cumartesi

Erdoğan, Suriye Liderine Bu Kez ‘Esad’ Dedi: Yanıt Bekliyoruz

(İSTANBUL) – Cumhurbaşkanı ve AKP Genel Başkanı Recep Tayyip Erdoğan, Birleşmiş Milletler Genel Kurulu’na (BMGK) katılmak üzere ABD’ye gitti. Erdoğan, ABD’ye hareketi öncesi Atatürk Havalimanı’nda düzenlediği basın toplantısında, gündeme gelişkin açıklamalar yaptı. Erdoğan Suriye ile normalleşme sürecine dair, “Esad ile görüşme iradesini ortaya koyduk, artık karşı taraftan yanıt bekliyoruz” dedi. Erdoğan’ın bugüne dek ‘Esed’ dediği Beşar Esad’a bu kez ‘Esad’ demesi dikkat çekti.

Darbe sonrası ağır şekilde eleştirdiği Mısır Devlet Başkanı Sisi’yi Mısır’da ziyaret eden ve Beştepe’de ağırlayan Erdoğan, Suriye lideri Esad’la da görüşmek için yeni adımlar attıklarının mesajını verdi.

Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın açıklaması özetle şöyle:

Erdoğan: Lübnan’a Saldırılar İsrail’in Savaşı Bölgeye Yayma Hedefini Gösterdi

“Zirvedeki konuşmamda daha kapsayıcı adil ve etkili bir yapılanmaya gerekliliğin altını çizeceğim. Özellikle Gazze’deki soykırıma ve İsrail’in saldırgan tutumunu vurgulayacağım. İsrail, binlerce insanı ya bombalarla ya da açlıkla katlediyor. İlk günden beri İsrail’in hedefinin sadece Gazze olmadığını söylemiştim. Lübnan’a yönelik saldırılar İsrail’in savaşı bölgeye yayma hedefini gösterdi. Bölgemizin daha kötü durumlara sürüklenmemesi için İsrail’in durdurulması gerekiyor.

Suriye ile Gerilim Sona Ermeli

Suriye’deki gerilimin artık sona ermesi gerektiğini söylüyoruz. Şam yönetiminin muhaliflerle bir süredir çatışmasızlığı sağladığını görüyoruz. Bu kalıcı barış anlamında adımların atıldığını gösteriyor. Türkiye ile Suriye arasındaki ilişkilerin normalleştirilmesi için Esad ile görüşme iradesini ortaya koyduk, artık karşı taraftan yanıt bekliyoruz. Yeni dönem böyle bir görüşmeyle birlikte başlar diye düşünüyorum.

BM’de Önceliğimiz Gazze

Genel Kurul’da sadece Biden ile değil birçok liderle görüşmemiz olacak. Biden ile henüz planlanmış bir görüşmemiz yok ancak çeşitli programlarda bir araya geleceğiz. Bizim BM’de önceliğimiz Gazze. Çünkü insanlar çocuk, yaşlı, kadın ölüyor… Dünya Siyonizm’inin Orta Doğu’da estirdiği bu ölüm fırtınasına karşı, Türkiye olarak ne yapabiliriz bunun çalışmalarını yapacağız. Elimizden ne geliyorsa bunu yapacağız.

İLGİNİZİ ÇEKEBİLECEK HABERLER

BİZİ TAKİP EDİN

289,657BeğenenBeğen
2,183TakipçiTakip Et
19,866TakipçiTakip Et
365AboneAbone Ol
- Reklam -

EN SON HABERLER