21.4 C
İstanbul
23 Eylül 2024, Pazartesi

Edirne’nin Son Şapka Ustası Çırak Bulamıyor

(EDİRNE) – Edirne’de, Tarihi Alipaşa Kapalı Çarşısı’ndaki dükkanında yaklaşık yarım asırdır şapka üreten Aydın Ergut, mesleğin son temsilcilerinden. Şapka ustası, artık kimsenin usta olmak istemediğini, çırak bulmanın imkansız hale geldiğini söylüyor. Öte yandan, her iş branşında aynı sorun yaşandığını belirtiyor. Mesleğin ise birkaç yıl içinde tamamen biteceğini söylüyor.

Yarım asırdır şapka üreten Ergut, meslekte yetişen ustaların kalmadığını söylüyor. Ailelerinse çocuklarını çırak olarak vermek istemediğini vurguluyor. Bununla beraber, malzeme fiyatlarındaki artışın üretimi zorlaştırdığı söylerine ekliyor. Buna bağlı olarak da şapka satışlarının mevsime bağlı olarak değiştiğini ifade ediyor.

Şapka Ustası Umutsuz

Ergut, dükkanındaki üretim süreci hakkında şu ifadeleri kullanıyor: “Bizim işimiz el emeğine dayanıyor, fabrikasyon değil. Trakya’da benim kadar çeşitli model diken kimse yok. Hatta İstanbul’da bile birçok yer fabrikasyon üretime geçti. Ancak malzeme fiyatları inanılmaz derecede yükseliyor. Bizde de malzeme üretecek yer kalmadı. Bu yüzden üretim zorlaşıyor.”

Şapka satışlarının mevsime bağlı olduğunu belirten Ergut, yazın yazlık modellerin daha çok satıldığını aktarıyor. Ergut, mayıs ve haziran aylarında satışların yükseldiğini söylüyor. Eylül ve ekim aylarında ise dükkanda daha çok oturduklarını ifade ediyor.

“Artık Çırak Bulunmuyor”

Ergut, çırak bulmanın imkansız hale geldiğini ve ustaların yetişmediğini bir kez daha vurguluyor. Ailelerin artık çocuklarını çırak vermek istemediğini belirten Ergut, her iş kolunda benzer bir sorun yaşandığını söylüyor. Şapkacılık mesleğinin ise birkaç yıl içinde tamamen biteceğini söylüyor.

İLGİNİZİ ÇEKEBİLECEK HABERLER

BİZİ TAKİP EDİN

289,657BeğenenBeğen
2,183TakipçiTakip Et
19,866TakipçiTakip Et
365AboneAbone Ol
- Reklam -

EN SON HABERLER