28.3 C
İstanbul
5 Ekim 2024, Cumartesi

Şebnem Korur Fincancı’ya Açılan Dava Ertelendi

(ANKARA) – Milli Savunma Bakanlığı, önceki dönem Türk Tabipleri Birliği (TTB) Merkez Konseyi Başkanı Şebnem Korur Fincancı’ya tazminat davası açtı. Gerekçe olarak da bir kanalın canlı yayınında yaptığı bilimsel değerlendirmeleri gösterdi. Davanın beşinci duruşması Dışkapı Adliyesi 2. Asliye Hukuk Mahkemesi’nde devam etti.

“MSB’nin Alınganlık Gösterip Onları Aşağıladığım Duygusuna Kapılması İlginç”

Mahkeme heyeti, duruşmada Şebnem Korur Fincancı’ya savunma için söz verdi. Fincancı, şunları söyledi:

“Uluslararası bağımsız adli uzmanlar grubu üyesiyim. Bu, dünyanın her yerinde hak ihlallerini belgeleyen bir kurum. Bu olay söz konusu olduğunda açık kaynakların nasıl değerlendirilmesi gerektiğine ilişkin bir tutum oluşturdular. Bizler bu tarz olaylarda uzman olarak görüş bildiriyoruz. Türkiye Cumhuriyetinin ve MSB’nin alınganlık gösterip onları aşağıladığım duygusuna kapılması ilginç. Ne kadar kötüleseler de dünyanın en önemli adli tıp uzmanlarından biriyim ben.”

Fincancı: Hak Savunucusu Kimlik Sormaz

“İnsan hakları savunucusu görüş verdiği basın grubuna kimlik sormaz 40 yıldır bu işi yapıyorum insan hakları savunucusunun ilkeleri bellidir. Basın’a verdiğim görüşte de durumun araştırılması gerektiğini belirttim ben sadece ön tanı kısmını belirttim. Davanın reddini talep ediyorum.”

Mahkeme Davayı Erteledi

Mahkeme heyeti davayı 17 Ekim, saat 12:30’a erteledi.

Dava Sonrası Açıklama

Şebnem Korur Fincancı duruşma çıkışında avukatıyla birlikte açıklama yaptı. Fincancı davaya ilişkin şunları söyledi:

“Bu davanın bana özgü olmadığı muhakkak. Artık işkenceye uğrayanlar işkenceye uğradıklarını, hak ihlaline uğrayanlar hak ihlaline uğradığını söylemekten, dile getirmekten kaçınıyor. Korkuyorlar çünkü. Meslektaşlarım bu işi yapmaktan çekiniyor. Artık bu alandan çalışmaktan vazgeçiyorlar. Özellikle devletin sorumlu olduğu bir takım eylemlerle ilgili, bunun sorumlusu devlettir, diyecek kimse kalmıyor. 1990’lardan beri bana devlet düşmanı diyorlar. Bunun devlet düşmanlığıyla ne ilgisi var. Bu sadece hakikak arayışı.”

Ne Olmuştu?

TTB Başkanı Şebnem Korur Fincancı, askeri operasyonlarda kimyasal silah kullandıldığına dair iddiaların araştırılmasını istedi. Cumhurbaşkanı Erdoğan ve MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli açıklamaların ardından Fincancı’yı hedef gösterdi. Ankara Cumhuriyet Başsavcılığı ise Fincancı hakkında 20 Ekim 2022’de soruşturma başlattı.

11 Ocak 2023 tarihinde, Fincancı, “basın yoluyla terör örgütü propagandası yaptığı” iddiasıyla İstanbul 24. Ağır Ceza Mahkemesi’nde yargılandığı davada, iyi hal indirimi uygulanarak 2 yıl 8 ay 15 gün hapis cezasına çarptırıldı ve aldığı ceza süresi göz önüne alınarak tahliye edildi.

İLGİNİZİ ÇEKEBİLECEK HABERLER

BİZİ TAKİP EDİN

289,629BeğenenBeğen
2,203TakipçiTakip Et
19,906TakipçiTakip Et
411AboneAbone Ol
- Reklam -

EN SON HABERLER