17.7 C
İstanbul
4 Ekim 2024, Cuma

Özgür Özel Sosyalist Enternasyonal Toplantısında Konuştu

(NEW YORK) – CHP Genel Başkanı Özgür Özel Sosyalist Enternasyonal Başkanlar Kurulu Toplantısında önemli açıklamalar yaptı. Filistin’deki katliamlara dünyadan yeterli tepki gelmediğini belirtti. Özel, Filistin Devlet Başkanı Mahmud Abbas ile yakın zamanda telefon görüşmesi yaptığını söyledi. Ardından Abbas’ın kendisini Filistin’e davet ettiğini ve yakında ziyaret edeceğini belirtti. Öte yandan, Gazze’de acil ateşkes sağlanması gerektiğini vurguladı. Bununla beraber, insani yardımların geçişine izin verilmesini ve rehinelerin serbest bırakılmasını önerdi.

Özgür Özel Sosyalist Enternasyonal Orta Doğu Komitesi’ni bu konuda aktif girişimlerde bulunmaya davet etti. Ayrıca, bir sonraki toplantıyı Ramallah’ta yapmayı önerdi. Özel, dünyaya ciddiyetlerini ilan etmek için bu adımın atılmasının gerektiğini ifade etti. Bunun yanı sıra, Filistin meselesinde artık temennilerden vazgeçilip somut adımlar atılması gerektiğini belirtti.

Özgür Özel, “Çözüm Sosyalist Enternasyonal’da” Dedi

CHP Genel Başkanı Özgür Özel, Türkiye’nin dünyada en çok sığınmacı barındıran ülke olduğunu hatırlattı. Özel, bu durumun Türkiye’ye ağır bir yük getirdiğini vurguladı. Öte yandan, CHP’nin sığınmacı düşmanlığı yapmadığını, ancak sığınmacı yaratan politikalara karşı olduklarını söyledi. Avrupa’nın, Türkiye’yi bu sorunla yalnız bırakmaması gerektiğini ifade etti. Aksi halde, Türkiye’nin toplumunu aşırı sağın zararlı politikalarına itmiş olacağını belirtti. Bununla beraber, Avrupa’nın da büyük bir göçmen sorunu ile karşı karşıya kalabileceğini dile getirdi.

Özel, aşırı sağın yükselmesiyle birlikte, yaşam koşullarındaki kötüleşmelerin halkı yapay gündemlere çektiğini kaydetti. Ardından, toplumsal kutuplaşmanın derinleştiğini söyledi. Bu sorunun çözümünün, Sosyalist Enternasyonal’in ortak bir sorumluluğu olduğunu vurguladı.

Filistin İçin Somut Adımlar

Filistin’e yapılan saldırılara da değinen Özgür Özel, ABD vatandaşı Ayşenur Ezgi Eygi’nin İsrail askerleri tarafından öldürüldüğünü hatırlattı. Özel, ABD’nin vatandaşını koruyamadığını ve pasif bir tavır sergilediğini söyledi. Ayrıca, ABD’nin bu konuda sorumluluklarını yerine getirmesi gerektiğini vurguladı. Sosyalist Enternasyonal’in, Ayşenur gibi aktivistlere sahip çıkması gerektiğini belirtti. Özel, Filistin’deki katliamlar konusunda dünya kamuoyunun yeterli tepki göstermediğini söyledi. Buna rağmen, bazı umut verici gelişmelerin yaşandığını ifade etti. İspanya’daki Filistin Büyükelçisi’nin göreve başlaması ve Belçika ile İrlanda’nın Filistin’i tanımasını memnuniyetle karşıladığını belirtti.

Dünyada Gelir Eşitsizliği ve Aşırı Sağ

Özgür Özel, dünyadaki gelir adaletsizliğinin giderek derinleştiğini vurguladı. En zengin yüzde 1’lik kesimin dünya servetinin yarısını elinde bulundurduğunu söyledi. Bunun toplumsal ve küresel bir adaletsizlik olduğunu belirtti. Özel, bu adaletsizliklerin neoliberal politikalar nedeniyle ortaya çıktığını ifade etti. Öte yandan, bu eşitsizlikler giderilmeden dünyaya barış ve huzurun gelemeyeceğini vurguladı.

CHP’nin Avrupa Birliği Hedefi

CHP Genel Başkanı Özel, Avrupa Birliği’ne (AB) tam üyelik hedefini sürdürdüklerini belirtti. Sosyalist Enternasyonal’in bu hedefe verdiği desteğin kendilerine güç verdiğini söyledi. Öte yandan, BM’nin küresel sorunlar konusunda yetersiz kaldığını ifade etti. BM’nin daha demokratik, daha adil bir yapıya kavuşturulması gerektiğini belirtti.

İLGİNİZİ ÇEKEBİLECEK HABERLER

BİZİ TAKİP EDİN

289,629BeğenenBeğen
2,203TakipçiTakip Et
19,906TakipçiTakip Et
411AboneAbone Ol
- Reklam -

EN SON HABERLER