17.7 C
İstanbul
5 Ekim 2024, Cumartesi

Sevilay Çelenk, BDDK Düğününü Meclis Gündemine Taşıdı

(ANKARA) – DEM Parti Diyarbakır Milletvekili Sevilay Çelenk, BDDK düğününü Meclis gündemine taşıdı. Çelenk, BDDK Başkan Yardımcısı Mustafa Aydın’ın düğününe bankaların yöneticilerinin katılmasıyla ilgili Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimsek’e soru önergesi sundu. Önergede bu durumun kamuoyunda etik sorunlar yarattığını belirtti.

Sevilay Çelenk, Bakan Şimşek’e sordu

Sevilay Çelenk, BDDK’nın denetlediği bankaların ve finans kuruluşlarının yöneticilerinin düğüne katılmasının etik olmadığını ifade etti. Çelenk, “Bu durum, BDDK’nın tarafsızlığına gölge düşürmüştür” dedi. Ardından, Şimşek’e BDDK’nın bankalarla çıkar ilişkisi kurup kurmadığı sorusunu yöneltti.

Çelenk: BDDK Düğünü Etik İlkelere Aykırı

Çelenk, BDDK’nın bağımsız bir kamu kurumu olduğunu hatırlatarak, etik ilkelere uyulması gerektiğini belirtti. Bu nedenle BDDK Başkan Yardımcısı’nın düğününde yaşanan bu durumun, etik ilkelere zarar verdiğini vurguladı. Bununla beraber, kurumun otoritesinin de zedelendiğini söyledi. Düğüne katılan banka yöneticilerinin yüksek miktarda takı takmalarının tarafsızlığı sorgulattığını belirtti.

Düğündeki Takılar Soru İşareti Yarattı

Çelenk, bankaların genel müdürlerinin yüksek miktarlarda takı taktığını ve bu durumun çıkar ilişkisi doğurduğunu ifade etti. Ayrıca, BDDK’nın denetlediği kuruluşlarla çıkar ilişkisi kurulduğuna dair şüpheler oluştuğunu vurguladı. Ardından, bu konuda Bakan Şimşek’e inceleme başlatılıp başlatılmadığını sordu.

Bankalar ve Finans Kuruluşları İnceleme Altında mı?

Çelenk, soru önergesinde Bakan Şimşek’e düğüne katılan bankaların ve finans kuruluşlarının yöneticilerinin kimler olduğunu sordu. Yöneticilerin takı takma olayının, çıkar ilişkisi doğurup doğurmadığını öğrenmek istedi. Yanı sıra, kamu bankalarının yöneticilerinin takı harcamalarını kişisel bütçelerden mi, kurum bütçelerinden mi karşıladığını sorguladı.

Tasarruf Tedbirlerine Uygunluk Sorgulandı

Hazine ve Maliye Bakanlığı’nın tasarruf tedbirlerini açıklamasına dikkat çeken Çelenk, bu düğündeki harcamaların kamu kaynakları açısından nasıl değerlendirileceğini sordu. Banka yöneticilerinin yaptığı harcamaların, tasarruf tedbirlerine uyup uymadığını öğrenmek istedi.

Ne Olmuştu?

BDDK, bankalar ve finans kuruluşlarının etkin çalışmasını sağlamakla görevli. Aynı zamanda tasarruf sahiplerinin menfaatlerini korumakla yükümlü. Öte yandan, BDDK Başkan Yardımcısı Mustafa Aydın, 19 Eylül’de İstanbul Şişli’deki 5 yıldızlı bir otelde düğün düzenledi. Aydın, düğüne bankalar ve özel finans kuruluşlarının yöneticilerini davet etti.

Gazeteci Timur Soykan, düğünde yaşananları Birgün’deki köşesine taşıdı. Soykan, düğüne katılan yöneticilerin takı sırasına girdiğini belirtti. Ardından, düğüne çok sayıda MHP’li ismin katıldığını yazdı. Eski İçişleri Bakanı Süleyman Soylu da nikah şahidi olarak yer aldı. Bununla beraber, Soykan, takı merasiminin saatler sürdüğüne dikkat çekti. Soykan, finans yöneticilerinin takı bütçesi belirlemek için önceden toplantılar yaptığını aktardı. Yöneticiler, takı miktarını belirlerken rakip şirketlerden geride kalmamak için detaylı çalışma yaptı. Banka genel müdürleri, 150 bin TL ile 350 bin TL arasında takı bütçeleri ayırdı. Yanı sıra, merasimde kimsenin eğlenmediği ve dans etmediği dikkat çekti.

İLGİNİZİ ÇEKEBİLECEK HABERLER

BİZİ TAKİP EDİN

289,629BeğenenBeğen
2,203TakipçiTakip Et
19,906TakipçiTakip Et
411AboneAbone Ol
- Reklam -

EN SON HABERLER