28.6 C
İstanbul
5 Ekim 2024, Cumartesi

Diyarbakır Büyükşehir Belediyesi’nden UNESCO’ya Çağrı

(DİYARBAKIR) – Diyarbakır Büyükşehir Belediyesi Eşbaşkanı Doğan Hatun, Uluslararası Tarihi Yapıların Korunması Sempozyumu’nda UNESCO’ya çağrı yaptı. Hatun, “Gelin birlikte olması gerektiği bir şekilde buraları koruyalım” dedi. 

TMMOB, 7’nci Uluslararası Tarihi Yapıların Korunması ve Geleceğe Güvenle Devri Sempozyumu düzenledi.

Diyarbakır Büyükşehir Belediyesi Eşbaşkanı Konuştu

Diyarbakır Büyükşehir Belediyesi Eş Başkanı Doğan Hatun, sempozyumda konuştu. Hatun, TMMOB içinde uzun yıllar tarihi yapıların tescillenmesi, gün yüzüne çıkarılması ve unutulmaması için birlikte mücadele ettiklerini belirtti. Hatun,Diyarbakır’ın 33 medeniyete ev sahipliği yaptığını hatırlattı. Öte yandan, 12 bin 500 yıllık yerleşik hayata geçişin belki de bir izinin bu topraklarda olduğunun tescillendiğini hatırlattı. Hatun, Karacadağ bazaltının binlerce yıllık bir tarihe nasıl bir iz bıraktığını dile getirdi. Ardından, burada yaşayan medeniyetlerin ısrarı, inadı, kültürü ve zenginliğinin de kentin bütün yapısına şahitlik yaptığını söyledi.

28 Kasım 2015’te Dört Ayaklı Minare’nin önünde tarihi ve kültürel yapıların zarar görmesini engellemeye çalışırken yaşamını yitiren Diyarbakır Baro Başkanı Tahir Elçi’yi anan Eş Başkan Hatun, şunları söyledi:

“2017’de kullandığım cümle şuydu; Diş fırçasıyla temizlenmesi, korunması gereken yerler kepçe ile dozerlerle yıkıldı. 2017’de TMMOB yöneticisi iken kurduğum cümle halen geçerliliğini koruyor. Tarihi yapıları sahiplenmek, sadece tescillemek, korumak, restore etmek, maalesef yetmiyor” dedi. 

UNESCO’ya Çağrı

Hatun, UNESCO’nun mevcut yönetiminin, dünya kültürel mirasının koruması yönündeki kaygılı davranışlarına dikkak çekti. Hatun, şöyle konuştu:

“Biz bir kere daha uluslararası bir sempozyumdan UNESCO’ya bir çağrı yapmak istiyoruz. Diyarbakır Kalesi ve Hevsel Bahçeleri Dünya Kültür Miras Listesi’ne alınması bizler için onur vericidir. Bu tarihi kültürel dokuyu sadece kaygıyı dile getirerek koruyamayız. Gelin birlikte olması gerektiği yerde, olması gerektiği bir şekilde buraları koruyalım. Sadece kayda almak bizler için yeterli bir süreç değil.”

İLGİNİZİ ÇEKEBİLECEK HABERLER

BİZİ TAKİP EDİN

289,629BeğenenBeğen
2,203TakipçiTakip Et
19,906TakipçiTakip Et
411AboneAbone Ol
- Reklam -

EN SON HABERLER