17.7 C
İstanbul
5 Ekim 2024, Cumartesi

İsrail Başbakanı Netanyahu BM Genel Kurulu’nda Protesto Edildi

(ANKARA) – İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu, 79. BM Genel Kurulu’nda konuşma yaptı. Bununla beraber, konuşma sırasında Türkiye heyetinin de aralarında bulunduğu birçok ülkenin delegasyonu, Netanyahu’yu protesto etti. Delegasyonlar, alkışlarla salonu terk etti.

Netanyahu Protesto Edildi

Netanyahu, 79. BM Genel Kurulu’nda konuşma yapmak üzere ABD’nin New York kentine geldi. Bununla beraber, Genel Kurul’da yer alan Türk heyeti ve diğer ülkeler, Netanyahu’yu konuşmaya başladığı anda alkışlayarak protesto etti. Ardından, delegasyonlar topluca salonu terk etti.

Netanyahu’nun İran Tehdidi ve Açıklamaları

Netanyahu, konuşmasında İran’a yönelik tehdit mesajları verdi. İran’ın asla nükleer silah sahibi olmaması gerektiğini belirtti. Ardından, geçen yıl gerçekleşen 7 Ekim saldırılarının İsrail ve Suudi Arabistan arasındaki ilişkilerin normalleşmesinden sonra yaşandığını söyledi. Hamas’ın saldırısında birçok İsrailli öldü, diye ekledi. Öte yandan, İran ve İran destekli örgütler saldırılarını sürdürürse, İsrail’in sert karşılık vereceğini vurguladı. Ayrıca, tüm ülkeleri İsrail’i desteklemeye çağırdı. Hamas’ın tünellerinin Avrupa’daki metro hatlarından daha geniş olduğunu iddia etti.

New York’ta Gösteriler Devam Ediyor

Netanyahu’nun kaldığı otelin önünde protesto gösterileri sürüyor. Bunun yanı sıra, protestocular dün geceden beri Netanyahu’ya tepkilerini dile getirmek için gösteri düzenledi.

Gazze ve Ateşkes Hakkında Sessizlik

Netanyahu, Gazze’deki ateşkesle ilgili herhangi bir açıklama yapmadı. Öte yandan, Gazze ve Lübnan’da tırmanan gerilimi düşürmeye yönelik de bir öneride bulunmadı. Ayrıca, BM’deki bu konuşması, İsrail ile Hizbullah arasında ABD’nin öncülüğünde yapılan ateşkes önerisini reddetmesinden sadece bir gün sonra gerçekleşti.

ABD ile 8.7 Milyar Dolarlık Yardım Anlaşması

Netanyahu’nun konuşmasından bir gün önce İsrail, ABD ile 8.7 milyar dolarlık askeri yardım paketi için anlaşmaya vardığını duyurdu. Bu yardım, İsrail’in askeri çabalarını desteklemek amacıyla kullanılacak.

İsrail’in Lübnan Saldırıları

İsrail ordusu ile Hizbullah arasında 8 Ekim 2023’te başlayan düşük yoğunluklu çatışmalar, eylül ayı itibarıyla tam ölçekli bir savaşa dönüştü. İsrail, Lübnan’da 17-18 Eylül’de çağrı cihazlarını ve telsizleri hedef alarak saldırılar düzenledi ve ardından suikastlar gerçekleştirdi. Ardından, İsrail ordusu 23 Eylül’de Lübnan’a yoğun hava saldırılarına başladı.

Lübnan makamları, İsrail’in hava saldırılarında 23 Eylül’den bu yana 700’den fazla kişinin öldüğünü, 2600 kişinin yaralandığını belirtiyor. Bombardıman yüzünden 150 bine yakın kişi ülke içinde yer değiştirdi.

Hizbullah ise İsrail ordusunun güney ve doğu bölgelerine yönelik devam eden yoğun bombardımana füzelerle karşılık veriyor. İsrail’de, bu saldırılar genellikle ordu üslerini hedef aldı, ancak büyük bir hasar açıklanmadı.

Ülkenin güney kesimlerinden başkent Beyrut ve kuzeye göç dalgası sürüyor. Bunun yanı sıra, Suriye’ye göç edenlerin de olduğu belirtiliyor.

İLGİNİZİ ÇEKEBİLECEK HABERLER

BİZİ TAKİP EDİN

289,629BeğenenBeğen
2,203TakipçiTakip Et
19,906TakipçiTakip Et
411AboneAbone Ol
- Reklam -

EN SON HABERLER