17.7 C
İstanbul
5 Ekim 2024, Cumartesi

Mansur Yavaş: Okullar Temizlik Talebini Geri Çekti

(ANKARA) – Ankara Büyükşehir Belediye Başkanı Mansur Yavaş, okullardaki hijyen soruna dair açıklama yaparak “Okullar temizlik talebini geri çekti” dedi.

Bu sene kamu kurumlarında uygulanmaya başlayan “İşgücü Uyum Programı” (İUP) birçok soruna neden oldu. Kurumlar, haftanın üç günü 566 TL’ye çalıştıracak işçi bulamadı. Birçok okul temizlik görevlisi olmadan ya da az sayıda görevliyle açıldı. Veliler de çocukların hijyenik olmayan koşullarda eğitim görmesine tepki gösterdi. Bununla beraber veliler Türkiye’deki birçok kentte eylem düzenledi. Bu koşullarda eğitim ve öğretimin olmayacağını söyledi. Birçok okulda da veliler okulları kendileri temizledi.

Mansur Yavaş: Temiz Okul Sağlıklı Gelecek

Olayın ardından birçok belediye de okullarda temizlik hizmeti vereceğini açıkladı. Bu belediyelerden biri de Ankara Büyükşehir Belediyesi oldu. Belediye “Temiz Okul Sağlıklı Gelecek” projesini başlattı. Ek olarak proje kapsamında okulların temizleneceğini açıkladı. Mansur Yavaş bugün X hesabından yaptığı paylaşımla okulların temizlik talebini geri çektiğini duyurdu.

“Okullar Temizlik Talebini Geri Çekti”

Daha önce temizlik talebinde bulunan 265 okuldan 106’sının taleplerinin geri çektiğini bildiren Yavaş, şu ifadeleri kullandı: 

“‘Temiz Okul, Sağlıklı Gelecek’ projemiz ile bizlere hijyen ve temizlik desteği talebinde bulunan okullarımızın ihtiyaçlarını karşılamaya başladık. İlk günden itibaren, 10 bin 376 öğrencimizin eğitim gördüğü 22 okulumuza hijyen ve temizlik desteği sağlandı. Ancak, ne yazık ki temizlik talebinde bulunan 265 okulumuzdan 106’sı çeşitli gerekçelerle talebini geri çekti. Okul müdürlerimizden en önemli isteğimiz, evlatlarımızın temel ihtiyaçlarını göz ardı etmemeleridir. Ankara Büyükşehir Belediyesi olarak her zaman yanınızdayız.”

CHP’li Bakırlıoğlu da Tepki Göstermişti

CHP Manisa Milletvekili Ahmet Vehbi Bakırlıoğlu da İşgücü Uyum Programı’na tepki göstermişti. Bakırlıoğlu, program kapsamında işe alınanların güvencesiz şekilde çalıştığını vurgulamıştı. Ayrıca şunları söylemişti:

“Proje kapsamında çalışanlar yasal olarak işçi sayılmıyor. Bu nedenle, İş Kanunu’ndan doğan haklardan da yararlanamıyorlar. Proje kapsamında işe alındıkları kurumda bir yıl içinde en fazla 9 ay kalabiliyorlar. Aynı yerde toplam 24 aydan fazla çalıştırılmıyorlar. Şu an kamuda İUP kapsamında çalışan 100 bin işçi olduğunu tahmin ediliyor. Bu proje, kurumlara yeni işçi almadan, işi ucuza yaptırma projesidir. İşgücü Uyum Programı hem emekçileri hem de okullardaki öğrencileri mağdur ediyor. Birçok okulda, temizlik personeli eksikliği nedeniyle okul yönetimleri, velilerden eleman istihdam etmek için ya maddi destek talep ediyor ya da velilere dönüşümlü olarak okulu ve sınıfları temizletiyor. Hem kurumları hem de çalışan yurttaşlarımızı mağdur eden, devlet eliyle ucuz iş gücü oluşturmak için ortaya çıkardıkları bu proje sürdürülebilir değildir.”

İLGİNİZİ ÇEKEBİLECEK HABERLER

BİZİ TAKİP EDİN

289,629BeğenenBeğen
2,203TakipçiTakip Et
19,906TakipçiTakip Et
411AboneAbone Ol
- Reklam -

EN SON HABERLER