22.5 C
İstanbul
3 Ekim 2024, Perşembe

Sözlü Tarih Lansmanı Geniş Katılımla Köln’de Gerçekleşti

(LONDRA) – Madımak Katliamı Hafıza Merkezi Projesi’nin beşinci ve son etabı olan Sözlü Tarih Projesi‘nin lansmanı, dün (29 Eylül 2024) Köln’de yapıldı.

Avrupa Alevi Birlikleri Konfederasyonu (AABK) yapımcılığında yürütülen Madımak Katliamı Hafıza Merkezi projesinin son etabı da tanıtıldı. Almanya’nın Köln kentindeki Rathaussaal Porz Salonu’nda gerçekleştirilen lansmana geniş katılım oldu.

Program Turan Eser Anmasıyla Başladı

Ali Çağan’ın açılış konuşmasını yaptığı program, 25 Eylül 2024’te Hakka yürüyen değerli canımız Turan Eser için bir dakikalık saygı duruşuyla başladı. Saygı duruşunun ardından Yol TV’nin Turan Eser için hazırladığı sinevizyon gösterisiyle anma devam etti.

Ali Çağan’ın açılış konuşmasının ardından Cafer Kaplan Dede de Turan Eser ile ilgili görüşlerini dile getirdi ve bir gülbank verdi ve sözü Hüseyin Mat’a bıraktı.

AABK Eşit Başkanı Hüseyin Mat’ın Konuşması

AABK Eşit Başkanı Hüseyin Mat, yaptığı konuşmasında öncelikle Turan Eser’e yer ayırdı. Mat konuşmasında özetle, “Canımızı kaybettik… Basel Cemevi’mizde Turan abiyle helalleştik, onu uğurladık. Devri tez olsun diyelim. Çok büyük emekleri oldu bu topluma. Hem Alevi Bektaşi Federasyonu’nun genel başkanlığını yaptı, hem Avrupa’da kalemiyle, görüşleriyle, fikirleriyle, yazılarıyla, yaptığı eğitim çalışmalarıyla Avrupa Alevi hareketinin 35 yılına çok derin izler bıraktı. Bundan 50-100 yıl sonra Avrupa’da hangi cemevine giderseniz gidin, yaptığı çalışmalara bakın, onların arşivlerine bakın, mutlaka Turan Eser’e dair bir iz bulursunuz. Özellikle son 20 yıldır yetişen gençlerimizin eğitimi konusunda, Alevi inancının asimile edilmeden geleceğe aktarılması konusunda çok emeği oldu. Ne söylesek biçareyiz. Bıraktığı derin izleri unutmayacağız.”

AAGB Eş Başkanı Dilan Güler’in Konuşması

Gençlerin ‘Turan Abi’si için görüşlerini dile getiren Dilan Güler, “Derler ya insanın gerçek mezarı sevenlerin kalbidir diye, onun bıraktığı izler ve emekler asla silinmeyecek” diyerek, anısını yaşatacaklarına söz verdi.

Mannheim AKM-Cemevi’nden Ertan Kurt, Turan Eser’in Kendisine Gönderdiği Şiiri Okudu

Ertan Kurt, 28 Eylül 2011’de Turan Eser’in kaleme aldığı ve kendisine gönderdiği bir şiiri okuyarak Turan Eser’e veda etti.

Sözlü Tarih’in Lansmanı

AABK Eşit Başkanı Hüseyin Mat tekrar söz alarak, programın ikinci bölümünde Madımak Katliamı Hafıza Merkezi Projesi’nin detaylarını anlattı. Belgesel filmi fikriyle başlayan projenin, genişleyerek devasa bir projeye dönüşmesinin tarihine değinen Mat, 2,5 yıl içerisinde yaşananları anlattı. Harcanan mesaiye, proje için 150’ye yakın çalışan profesyonel ve gönüllüye, yüzleşme ve hesaplaşmanın yolunu ve yordamını beraber ören tüm canların emeğine teşekkür eden Mat, madimak.org sitesinin ziyaret edilmesi ve tanıtılması için her cana görev düştüğünü de belirtti.

Ali Çağan ve Eylem Şen’in sunumlarıyla devam eden program, sanal müze filminin gösteriminin ardından saat 16:00’da sözlü tarih çalışmalarının sunumuyla devam etti.

Prof. Dr. Şükrü Aslan’ın da söz alarak sözlü tarih çalışmalarının önemine ve bu bağlamda Madımak Katliamı Hafıza Merkezi Projesi’nin de arz ettiği değere değindi.

“Verdiğimiz emek bir gün elbet karşılığını bulacak. Belki ileride fiziksel bir mekan olarak da karşılığı olabilir. Çok iyi olabilir. Naçizane aklıma geliyor ve sesli düşünüyorum. Konfederasyon yöneticisi arkadaşlarıma öneriyorum. Türkiye’de bunun imkanı pek yok. Ama mesela bu Avrupa’da düşünebilir” diyerek geleceğe ilişkin temennilerini de dile getirdi.

İLGİNİZİ ÇEKEBİLECEK HABERLER

BİZİ TAKİP EDİN

289,629BeğenenBeğen
2,203TakipçiTakip Et
19,906TakipçiTakip Et
411AboneAbone Ol
- Reklam -

EN SON HABERLER