18.7 C
İstanbul
5 Ekim 2024, Cumartesi

“Tek Bir Sokak Hayvanının Uyutulmasına İzin Vermeyeceğiz”

(İSTANBUL) – İstanbul Büyükşehir Belediye (İBB) Başkanı Ekrem İmamoğlu, Dünya Hayvanları Koruma Günü’nde düzenlediği basın toplantısında, “Tek bir sokak hayvanının bile uyutulmasına izin vermeyeceğiz” dedi. Bununla beraber İmamoğlu, “Sahipsiz Hayvanlar Yol Haritası” hakkında bilgi verdi. Yeni Hayvan Hakları Kanunu’na dair görüşlerini paylaşarak, İBB’nin sokak hayvanlarına dair çalışmalarını anlattı.

“Tek Bir Sokak Hayvanının Uyutulmasına İzin Vermeyeceğiz”

İmamoğlu, sokak hayvanlarına karşı duyarlılığını vurguladı. “Tek bir sokak hayvanının uyutulmasına izin vermeyeceğiz” diye belirtti. İBB’nin kısırlaştırma, aşılama ve barınma çalışmalarına hız kazandıracaklarını ifade etti. Öte yandan, ilçe belediyelerini bu sürece dahil edeceklerini açıkladı. Toplumun yardımlaşma kampanyalarıyla sokak hayvanlarını sahiplenmesine katkı sunacaklarını söyledi. Bu planları sürdürülebilir bir şekilde yürütmek için İBB’nin elindeki tüm imkanları seferber edeceklerini ekledi.

Sokak Hayvanları İçin Seferberlik

İmamoğlu, yeni kanunun yetersizliğine dikkat çekti ve İBB’nin çözüm planlarını sıraladı. Belediyelerin, sokak hayvanlarının korunması için devreye alınmadığını belirtti. Bununla beraber, belediyelerin kanun çıkarılmadan önce masaya davet edilmemesine üzüldüğünü vurguladı. Mevcut kanunu uygulayacaklarını ancak eksik yönlerini düzeltmek için çalışacaklarını ifade etti. Ardından, sokak hayvanlarının popülasyonunu kontrol etmek için seferber olacaklarını söyledi.

“Kanun Belediye Görüşleri Alınmadan Çıkarıldı”

İmamoğlu, Hayvan Hakları Kanunu’nun uygulanmasında belediyelerin söz hakkının olmamasını eleştirdi. İlgili belediyelerle görüş alışverişi yapılmamasının hukuken, ahlaken ve vicdanen kabul edilemez olduğunu belirtti. Ayrıca, merkezi idarenin denetim görevini yerine getirmemesi nedeniyle sorunun büyüdüğünü vurguladı. Yeni düzenlemenin belediyeleri adli ve idari yaptırımlarla karşı karşıya bıraktığını ifade etti. Öte yandan, belediyelerle iş birliği yapılmadığı için çözüm yollarının eksik kaldığını söyledi.

Barınma Kapasitesi Yetersiz

İBB Başkanı, Türkiye’de yaklaşık 4 milyon sahipsiz köpek bulunduğunu ifade etti. Bununla birlikte, mevcut barınma kapasitesinin 105 bin olduğunu ve bu kapasitenin yetersiz kaldığını belirtti. Yeni kanunun, yerel yönetimlere 2028 yılı sonuna kadar barınak yapma zorunluluğu getirdiğini söyledi. Ancak bu süreçte sokak hayvanlarının ne olacağına dair net bir açıklamanın olmadığını belirtti. Yasanın eksikliklerini gidermek için İBB olarak çözüm üreteceklerini ekledi.

Finansman Sorunu

İmamoğlu, yerel yönetimlerin bütçelerinin yetersiz olduğunu vurguladı. Özellikle, nüfusu 25 bini aşan belediyelerin bu hizmeti sunmasının zorluğuna dikkat çekti. Yeni yasa gereği inşa edilmesi gereken barınakların maliyetinin oldukça yüksek olduğunu belirtti. Ayrıca, 2028 yılına kadar 200 milyar TL’ye ihtiyaç duyulacağını ifade etti. Bu bütçenin ekonomik krizde yerel yönetimler tarafından karşılanmasının zor olduğunu söyledi.

“Yapılacakları 6 maddede anlattı”

İmamoğlu, belediyenin sokak hayvanları için hazırladığı Sokakta Yaşayan Can Dostlarımız İçin Destek ve Popülasyon Yönetim Projesi’ni şöyle anlattı:

“Proje kapsamında, alanda şimdiye kadar yaptıklarımızı, şu 6 temel amaçla daha da yukarıya taşıyacağız: Sahipsiz hayvanların sağlık hizmetlerine erişimini artırıp, yaşam koşullarını iyileştirerek, dostlarımızın refahını yükseltmek. Kısırlaştırma ve aşılamalar yoluyla, sokakta yaşayan hayvanların sayısını sürdürülebilir bir şekilde denetim altına almak ve mutlak popülasyon kontrolünü sağlamak. Paydaşlarla iş birliği halinde, bakımevi, tedavi ünitesi, hayvan hastanesi, araç-gereç-ekipman insan kaynağı kapasitesinin arttırılması yoluyla etkin bir performans ortaya koymak. Sokakta yaşayan hayvanlara yönelik olumsuz tutumları değiştirmek, projeye destek vermeleri için vatandaşlarımızı bilgilendirmek ve sahiplenmeyi teşvik etmek. Veteriner hekim odaları, veteriner fakülteleri, veteriner klinik ve hastaneleri, yerel yönetimler, barolar, STK’lar, gönüllüler gibi paydaşlar arası etkin bir iş birliği sağlamak. Kurumsal yapımızı geliştirmek, hayvan ve insan sağlığını daha güçlü korumak amacıyla Veteriner Hizmetleri ve Veteriner Halk Sağlığı Dairesi’nin kurulabilmesi için mevzuat değişikliği yapılmasını sağlamak ve Veteriner İşleri Müdürlüğü olmayan ilçelerde kurulması için destek olmak.”

“4 bin 868 olan kapasitemizi, 2 yıl içinde 20 bine çıkarmayı hedefliyoruz”

“Proje amaçlarına ulaşmak için, öncelikle tesis, ekipman ve insan kaynağı kapasitesini geliştireceğiz. Hedefimiz, şu alanlarda atılımlar yapmak olacak: Mevcut tedavi üniteleri, bakımevi, hayvan hastanesi kapasitelerini geliştireceğiz. Vetbüs, Motovet, Hayvan Nakil Aracı, Vet Kabin gibi araçlarımızın sayısını artıracağız. Veteriner malzeme-ekipman ve sağlık teçhizatı sayısını ve kapasitesini artıracağız. Örneğin; İBB bünyesindeki tesislerimizde, halen 4 bin 869 hayvan barındırma kapasitesi bulunuyor. 2 yıl içinde kapasitemizi, hayvanlara eşzamanlı sağlık hizmeti sunacak ve tedavilerini sağlayacak şekilde, 20 bine çıkarmayı mutlak hedefliyoruz. Kapasitemizi, öncelikle yardıma ihtiyaç duyan hayvanlar ve kısırlaştırma vakaları için kullanacağız. Ayrıca, modüler hayvan bakımevi projesine de hız kazandıracağız. 4 yıllık proje sonunda alet, ekipman ve personeli ile birlikte İBB olarak, 40 bin hayvan barındırma kapasitesine bu şehirde ulaşmak zorundayız, diyerek, bu yolculuğu güçlü bir şekilde harekete geçirmeye karar verdik.”

İLGİNİZİ ÇEKEBİLECEK HABERLER

BİZİ TAKİP EDİN

289,629BeğenenBeğen
2,203TakipçiTakip Et
19,906TakipçiTakip Et
411AboneAbone Ol
- Reklam -

EN SON HABERLER